SoruCevap
Yeni Üye
- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 350.999
- Çözümler
- 1
- Tepkime puanı
- 17
- Puan
- 308
- Yaş
- 36
- Konu Yazar
- #1
Şalgam Suyunun Faydaları Nelerdir?
Şalgam Suyunun Faydaları
Şalgam suyu, turpgiller familyasından bir bitki olan şalgam bitkisinden üretilir. Anayurdunun kuzey Avrupa ve kuzey Asya olduğu sanılan şalgamın yetişmesi için 2 sene gerekir. Acı-tatlı tadı olan şalgam, açık mavi, mor veya beyaz renklidir. Şalgam bitkisinin en çok tüketilen bölümü iri yumru şeklindeki, etli ve sulu olan köküdür.
Şalgam Nasıl Yapılır?Şalgam suyu; mor havuç, şalgam turbu, bulgur unu ve tuzun suya katılıp laktik asit fermantasyonuna tabi tutulmasıyla üretilen bir içecektir. Şalgamın yapılışında farklı yöntemler kullanılmaktadır. Geleneksel yöntemin fermentasyon süresinin uzun olması nedeniyle ticari olarak üretilen şalgamlarda bu süreyi kısaltan yöntemler tercih edilmektedir.
Şalgam Suyu Faydaları
- Vitamin açısından zengin olduğu için hastalıklara yönelik koruma sağlar.
- İçeriğindeki yüksek potasyum sayesinde tansiyonu dengeleyici etkiye sahiptir.
- Göğsü yumuşatır, akciğer ve bronşlar üzerinde olumlu etki gösterir.
- Çinli bilim adamları şalgamın SARS hastalığına yönelik direnç oluşturduğunu belirtiyorlar.
- Çin’de Zhejiang Üniversitesi Farmakoloji ve Toksikoloji Bölümü’nde yapılan bir çalışmaya göre, şalgamda bulunan brassinolide adlı madde insan prostat kanseri hücrelerinde apopitoz (Programlanmış hücre ölümü) etki göstermektedir. Apopitoz, vücudun tümör oluşumuna karşı en önemli savunma mekanizmalarından biridir.
- Şalgam, brokoli, brüksel lahanası, lahana, karalahana gibi sebzelerin hepsi turpgillerdendir. Turpgillerde yer alan kükürt taşıyan bileşikler glukosinolatlar olarak adlandırılır. Bu bileşikler hücrelerde bulunan mirozinaz enzimi sayesinde parçalanarak kanserin önlenmesinde etkisi olduğu düşünülen indoller ve izotiyosiyanatlar gibi bileşiklere dönüşmektedir.
- Şalgamsuyu alırken cam şişede olanlar tercih edilmeli.
Alıntı
Şalgam Suyunun Faydaları
Şalgam suyu, turpgiller familyasından bir bitki olan şalgam bitkisinden üretilir. Anayurdunun kuzey Avrupa ve kuzey Asya olduğu sanılan şalgamın yetişmesi için 2 sene gerekir. Acı-tatlı tadı olan şalgam, açık mavi, mor veya beyaz renklidir. Şalgam bitkisinin en çok tüketilen bölümü iri yumru şeklindeki, etli ve sulu olan köküdür.
Şalgam Nasıl Yapılır?Şalgam suyu; mor havuç, şalgam turbu, bulgur unu ve tuzun suya katılıp laktik asit fermantasyonuna tabi tutulmasıyla üretilen bir içecektir. Şalgamın yapılışında farklı yöntemler kullanılmaktadır. Geleneksel yöntemin fermentasyon süresinin uzun olması nedeniyle ticari olarak üretilen şalgamlarda bu süreyi kısaltan yöntemler tercih edilmektedir.
Şalgam Suyu Faydaları
- Vitamin açısından zengin olduğu için hastalıklara yönelik koruma sağlar.
- İçeriğindeki yüksek potasyum sayesinde tansiyonu dengeleyici etkiye sahiptir.
- Göğsü yumuşatır, akciğer ve bronşlar üzerinde olumlu etki gösterir.
- Çinli bilim adamları şalgamın SARS hastalığına yönelik direnç oluşturduğunu belirtiyorlar.
- Çin’de Zhejiang Üniversitesi Farmakoloji ve Toksikoloji Bölümü’nde yapılan bir çalışmaya göre, şalgamda bulunan brassinolide adlı madde insan prostat kanseri hücrelerinde apopitoz (Programlanmış hücre ölümü) etki göstermektedir. Apopitoz, vücudun tümör oluşumuna karşı en önemli savunma mekanizmalarından biridir.
- Şalgam, brokoli, brüksel lahanası, lahana, karalahana gibi sebzelerin hepsi turpgillerdendir. Turpgillerde yer alan kükürt taşıyan bileşikler glukosinolatlar olarak adlandırılır. Bu bileşikler hücrelerde bulunan mirozinaz enzimi sayesinde parçalanarak kanserin önlenmesinde etkisi olduğu düşünülen indoller ve izotiyosiyanatlar gibi bileşiklere dönüşmektedir.
- Şalgamsuyu alırken cam şişede olanlar tercih edilmeli.
Alıntı