SoruCevap
Yeni Üye
- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 350.999
- Çözümler
- 1
- Tepkime puanı
- 17
- Puan
- 308
- Yaş
- 36
Şalgam suyu, Guney Doğu ve Doğu Akdeniz bolgesine has bir icecek olmuş, daha sonrada kebablı yemeklerin ayrılmaz parcası olarak Turk insanının vazgecilmez bir damak tadı haline gelmiştir
Şalgam Turpgiller ailesinden olan Şalgam bitkisinden yapılan Cukurova’ya ozgu bir icecektir Kırmızı renkli, bulanık gorunuşlu ve ekşimsidir Acılı ve acısız ceşitleri mevcuttur
Şalgama acı olarak genellikle acı sus biberi turşusunun suyu kullanılır Damak tadına gore 13 ila 16 oranında şalgama katılabilir Ancak şalgam acısıyla karıştırıldıktan sonra fazla bekletilmemelidir, şalgam bozulabilir O yuzden acıyı şalgamı icmeden once katmak daha iyi olur Şalgamla beraber siyah havuc ikram edilir Mayalanma surecine de dahil olmuş bu siyah havuclar, şalgam suyunun icinde dururlar Bunlara tane denir, yore aksanı sebebiyle dene dendiği bilinmektedir
Şalgam suyu Adana ve Tarsus’ta sadece şalgam diye ifade edilir Şalgam genellikle kebap ceşitleriyle birlikte tuketilir
Şalgamın anavatanı Tarsus olarak bilinir ve Tarsus’a patentlenmiştir buna rağmen nufustan dolayı en cok Adana’da tuketilir Ermeniler tarafından ilk olarak yapıldığı soylenmektedir Plastik şişede tadının bozulması daha kolay olduğu icin genelde cam şişelerde tercih edilir
Şalgam Suyunun Yapımı
Şalgam yapımında şalgam, kırmızı havuc, bulgur unu, tuz, maya ve su kullanılır Şalgam suyunun fermantasyonu iki aşamada gercekleşir
Birinci aşama; ekşi maya, tuz ve su ile karıştırılarak bulgurun hamur haline getirilmesidir
İkinci aşama; bulgurun su ile ekstaraksiyonu sonucu elde edilen sıvının dilimlenmiş şalgam ve kırmızı havuc ile fermantasyonudur
Şalgam Turpgiller ailesinden olan Şalgam bitkisinden yapılan Cukurova’ya ozgu bir icecektir Kırmızı renkli, bulanık gorunuşlu ve ekşimsidir Acılı ve acısız ceşitleri mevcuttur
Şalgama acı olarak genellikle acı sus biberi turşusunun suyu kullanılır Damak tadına gore 13 ila 16 oranında şalgama katılabilir Ancak şalgam acısıyla karıştırıldıktan sonra fazla bekletilmemelidir, şalgam bozulabilir O yuzden acıyı şalgamı icmeden once katmak daha iyi olur Şalgamla beraber siyah havuc ikram edilir Mayalanma surecine de dahil olmuş bu siyah havuclar, şalgam suyunun icinde dururlar Bunlara tane denir, yore aksanı sebebiyle dene dendiği bilinmektedir
Şalgam suyu Adana ve Tarsus’ta sadece şalgam diye ifade edilir Şalgam genellikle kebap ceşitleriyle birlikte tuketilir
Şalgamın anavatanı Tarsus olarak bilinir ve Tarsus’a patentlenmiştir buna rağmen nufustan dolayı en cok Adana’da tuketilir Ermeniler tarafından ilk olarak yapıldığı soylenmektedir Plastik şişede tadının bozulması daha kolay olduğu icin genelde cam şişelerde tercih edilir
Şalgam Suyunun Yapımı
Şalgam yapımında şalgam, kırmızı havuc, bulgur unu, tuz, maya ve su kullanılır Şalgam suyunun fermantasyonu iki aşamada gercekleşir
Birinci aşama; ekşi maya, tuz ve su ile karıştırılarak bulgurun hamur haline getirilmesidir
İkinci aşama; bulgurun su ile ekstaraksiyonu sonucu elde edilen sıvının dilimlenmiş şalgam ve kırmızı havuc ile fermantasyonudur