AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Salda Golu kumu neden beyaz?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Salda Gölü kumu neden beyaz?​

Salda Gölü’ndeki en önemli özelliklerden birisi şüphesiz beyaz kumlar. Bu beyaz kumlar, göldeki magnezyumu bakterilerin emmesi, hidromenyezit minerali olarak çökelmesi sonucu oluşmuştur.

Salda Gölünün kumuna ne oldu?​

Çalışmalar sürerken, gölün Millet Bahçesi yapılan bölümündeki beyaz renkli kumların renginin değiştiği görüldü. Burdur’da ‘Türkiye’nin Maldivleri’ olarak görülen Salda Gölü’nün yanına Millet Bahçesi projesi sürüyor.
Salda Gölü kumu ne ise yarar?
Salda Gölü’ndeki bu beyaz kum aslında fosil. Binlerce, on binlerce yıl önce yaşamış bakterilerin kalıntıları. O açıdan bir maden özelliği göstermekte. O madeni buradan çıkartıp satışa sunmak, Google’da arattırdığınız zaman görüyorsunuz adamlar ‘Salda Gölü kumları’ diye satışa sunmuşlar bu tamamıyla hırsızlıktır.

Salda Gölü kumu nereye gitti?​

Türkiye’nin Maldivleri’ olarak bilinen Salda Gölü’nün kıyısında çıplak ayakla dahi basılması yasak olan beyaz kumları üzerinde Millet Bahçesi’nin yapımı için inşaat çalışmalarına başlanmıştı.

Beyaz kum nasıl oluşur?​

Kum taneciklerinde en yaygın bulunan mineral kuvarstır. Saf kuvars renksizdir. Ancak mineralin oluşumu sırasında içine hapsolan başka maddeler farklı renklerde kuvars türlerinin oluşmasına neden olur. Kum taneciklerinin yapısında yüksek miktarda bulunan diğer bir madde olan kalsiyum karbonat şeffaf ve beyazdır.
Salda Gölü rengi neden?
Salda Gölü az tuzlu, yüksek alkalinli bir göldür. Göl turkuaz rengini göl tabanını oluşturan stromatolit adı verilen arkaik dönemde oluşmaya başlamış ve oluşumu hala devam eden bakteriyel kökenli beyaz kayaçlardan alır.
Salda ve Pamukkale’deki yapılara bakıldığında biyokimyasal olaylar sonucu oluşan bir yapı. Ama biz ayakkabılarımızla basarsak, oraya araçları sokarsak, piknik yapılmasına ve ateş yakılmasına izin verirsek, orada aslında canlı yatıyor, ‘biyominerilizasyon’ sonucu oluşan canlılar.
Bu kadar ince toz haline gelebilen huntit mineralini kepçe ile kazımak, yığmak, yüklemek ve de üstünde kamyon dolaştırmak önemli miktarda çok ince toz oluşumuna ve tozumaya sebep olur. Huntit mineralini yol yapımı veya kaplaması olarak kullanmak oradan geçen insanlar için tehlikelidir.
Salda gölünün dibinde ne var?
✔ Tektonik bir krater gölü olduğundan Salda’nın suyu soda, magnezyum açısından oldukça zengin. Zaten o eşsiz beyaz kumsalının sırrı da yine magnezyum.

Salda Gölü canlı yaşıyor mu?​

Gölde ‘Aphanius Splendens’ Adlı Akvaryum Balığı Yaşıyor Salda Gölü’nde Akvaryum Balığı Yaşıyor Salda Gölü’nün magnezyumlu yapısı birçok balık türünün gölde yaşamasına olanak tanımıyor. Bu magnezyumlu yapıya uyum sağlayabilen ender balıklardan olan ‘Aphanius Splendens’ (yosun balığı) Salda Gölü’nde yaşıyor.

Salda Gölü kimin?​

Salda Gölü Tabiat Parkı’nın korunması ve yönetiminde ana sorumlu kurum Orman ve Su İşleri Bakanlığı VI. Bölge Müdürlüğü, Burdur Şube Müdürlüğü’dür. Salda Gölü Sulak Alanı 1. Derece Doğal Sit alanıdır ve bu bölgeler Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Burdur İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü’nün de sorumluluk alanındadır.
Salda Gölü neden sarardı?
“POLENLERİN GÖL SUYUNA KARIŞMASI SONUCU” Bunun yanı sıra Salda Gölü çevresinde geniş bir şekilde yer alan çamlık ve sazlık alanlardan kaynaklı polenlerin göl suyuna karışması sonucunda göl kıyısında suyun sarardığı alanlar görülmeye başlanmıştır.

Salda Gölü ne renk?​

 
Geri
Üst