AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Salcayi korumak icin ne yapmali?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
138.552
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Salçayı korumak için ne yapmalı?​

Salça, hava ile temas ettikçe küflenir. Bu yüzden salçanın ağzı mutlaka hava almayacak şekilde kapatılmalıdır. Eğer hazır salça kullanıyorsanız, aldıktan sonra teneke kutudan çıkartarak cam kavanoza aktarmanız gerekir. Salça, serin ve kuru bir yerde muhafaza edilmelidir.

100 kilo domatesten kaç kilo domates salçası çıkar?​

100 kilo domatesten kaç kilo domates salçası çıkar?
Domates salçası için aldığınız domatesin büyüklüğü, sululuğu çıkaracağınız salçanın miktarını değiştirmektedir. Sulu bir domatesten daha fazla salça etmeniz mümkün. Ancak ortalama olarak 10 kilo domatesten 1 kilo salça elde edilir.

Domates salça tuzlu olursa ne yapmalı?​

Domates salça tuzlu olursa ne yapmalı?
Eğer hazırlamış olduğunuz yemeğin tadında tuzu yoğun derecede hissediyorsanız; 1 tatlı kaşığı sirke eklemenizi öneririz. Sirke eklenen yemeklere örnek verecek olursak sebzeli yemekler, etli yemekler ve salçalı yemekler dikkat çeker. Sirke ile çok fazla tuzlu yemekleri, yenilebilir kıvama getirebilirsiniz.

Hazır salça bozulmasın diye ne yapılır?​

1-Salçanın bozulmamasını ve küflenmemesini istiyorsanız yapmanız gereken şey domates salçasının üzerine bir miktar zeytin yağı dökmek. Zeytin yağını salçanın üzerine dökün. Daha sonra donması için buzdolabına koyun. Donan zeytin yağı salçanın üzerini kapatacak ve salçanın bozulmasını engelleyecek.

Domates salçası üstü neden beyazlar?​

Domates salçası üstü neden beyazlar?
SALÇANIN ÜZERİ NEDEN BEYAZLAR? Salça domates ve kırmızı biber gibi sebzelerin ezilerek suyunun çıkarılması ve bu suyun kaynatılmasıyla elde edilen bir besindir. Salçanın üzerinin beyazlaması ve küflenmesi içeriğindeki nemden kaynaklanır.

100 kilo domates salçaya ne kadar tuz atılır?​

100 kilo domates salçaya ne kadar tuz atılır?
Salçanın daha kolay ve kısa sürede kuruması için ince serilmesi ve sık sık karıştırılması gerekiyor. Ayrıca 100 kilo salçaya en fazla 8 kilo ile 10 kilo arasında tuz ilave edilir.

Domates suyundan salça nasıl yapılır?​

Domateslerin yeşil saplarını çıkarın ve bir kaba iri iri doğrayın. Doğradığınız domateslerin üzerine kaya tuzunun yarısını ilave edin. Kapağını kapatın ve 3-4 gün iyice domatesler eriyip, kabukları kolay ayrılır kıvama gelinceye kadar bekletin.

300 kilo domatesten kaç kilo salça çıkar?​

300 kilo domatesten kaç kilo salça çıkar?
Eskişehir’de, kış ayları için yemeklerin olmazsa olmazları arasında olan salça, bir gün süren yoğun çalışmaların ardından hazırlıyor. Köy kadınları kış aylarında tüketilmek üzere üretilen salça için 300 kilo domatesten 70 kilo salça elde ediyor.

Salça neden eksi olur?​

Salça neden eksi olur?
Öncelikle buna karar vermeniz gerekiyor. Kaynatma fabrikalarda kullanılan bir üretim çeşididir. Domates salçası tatlı olur, Güneş Kurutması ekşi olur bunlar domates salçası, Kaynatma salçalar Hatay, Antep, Adana, Maraş illerinde yapılmaktadır. Tabi güneş kurutması yapılan var ancak satışı yapılan yer neredeyse yoktur.

Açılmamış salça nasıl saklanır?​

Salça, hava ile temas ettiği takdirde küflenmeye başlar. Bu durum göz önüne alındığı takdirde salçayı muhakkak ağzı sıkıca kapalı olacak ve hava almayacak biçimde saklamanız gerekiyor. Salça muhakkak kuru ve serin bir alanda saklanmalıdır.

Salça ilacı nasıl kullanılır?​

Salça ilacı nasıl kullanılır?
Salçanız küflenmesin diye eczanelerde domates ilacı satılıyor toz halinde bu ilacı salçanıza ekleyip karıştırın ya da birkaç aspirini toz haline getirip ekleyin. Afiyet olsun.

Salça bozulmaması için ne yapmalı?​

Salça bozulmaması için ne yapmalı?

Kurutma salça nasıl yapılır?​

Yıkanmış domatesleri doğrayın ve tuz ekleyip, büyük ağzı kapalı bir kapta güneşe karşı 2 gün ekşitin. Sabah ve akşam elimizde ovmalıyız, yoksa kabarıp taşar. Daha sonra bir kevgir yardımı ile domatesleri ezin. Kevgirden çıkan domatesleri tepsiye döküp, salça kıvamına gelince şişelere salçamızı doldurun.

Salça küflenmesi için ne yapılır?​

Salça küflenmesi için ne yapılır?
1 klio salçaya, 1 su bardağı bitkisel yağ ilave edin ve bir tencerede kısık ateşte kaynatın. Sonra 1 yemek kaşığı turşuluk tuz ilave edin. Soğuduktan sonra temiz bir kavanoza koyun ve buzdolabında muhafaza edin.

Evde yapılan salça nasıl saklanır?​

Evde yapılan salça nasıl saklanır?

Güneşte kurutulan domates salçası nasıl yapılır?​

Güneşte Salça Nasıl Yapılır?
- Domatesleri bol su ile yıkayın.
- Domateslerin altında biriken suyu süzün, bu su salçanızın kıvamını ve lezzetini bozacaktır.
- Domatesleri elinizle sıkarak karıştırın ve yine 2-3 saat kadar bekletin.
- Bir kevgir ya da süzgeç yardımı ile domatesleri ovarak süzün.

Salça kaç gün güneşte bekletilir?​

Salça kaç gün güneşte bekletilir?
Her sistemde güneşe konulan salçalar 2-3 saatte bir karıştırılmalı be güneşten yüzeyi sertleşmiş kısımları karıştırılarak her tarafı eşit şekilde kuruması sağlanmalı. Güneşe göre 1-2 gün içinde salça hazır olacaktır zaten.

Küflenmiş domates salçası yenir mi?​

Küflenmiş domates salçası yenir mi?
Küflü salça üzerindeki küfün alınmasının ardından tüketilebilir. Salçanın sadece üst katmanı küflenir. Küf içerdeki kısma nüfuz etmez. Bu yüzden küfü alındıktan sonra hiçbir sorun kalmayacaktır.
 
Domates salçasının bozulmasını önlemek için önlemler almak önemlidir. Salça, hava ile temas ettiğinde küflenmeye başlar. Bu yüzden salçanın ağzını mutlaka hava almayacak şekilde sıkıca kapatmalısınız. Eğer hazır salça kullanıyorsanız, aldıktan sonra teneke kutudan çıkararak cam kavanoza aktarmanız önerilir. Salçayı serin ve kuru bir yerde muhafaza etmelisiniz.

Domates salçası üretirken, genellikle 10 kilo domatesten 1 kilo salça elde edilir ancak domatesin büyüklüğü ve sululuğu bu oranı etkileyebilir. Salça tuzlu olursa, yemeğinizin tadında aşırı tuzu hissediyorsanız bir tatlı kaşığı sirke eklemeyi deneyebilirsiniz. Sirke, tuzlu yemeklerde kullanılarak fazla tuzu dengeleyebilir.

Salçanın bozulmaması için ise salçanın üzerine bir miktar zeytinyağı dökerek saklayabilirsiniz. Zeytinyağı salçanın üzerini kapatarak bozulmasını engelleyebilir. Ayrıca, salçayı saklarken ağzını sıkıca kapatmak, hava almayacak şekilde muhafaza etmek de önemlidir.

Domates salçasının üzerinin beyazlaşması ve küflenmesi genellikle içeriğindeki neme bağlıdır. Salça üretirken temiz koşullarda çalışmak, salçayı sık sık karıştırmak ve saklarken dikkatli olmak önerilir. Salça bozulmaması için düzenli olarak kontrol edilerek gerekli önlemler alınmalıdır.

Salça küflenmesini engellemek için salçaya bir miktar bitkisel yağ ekleyerek kaynatmak ve tuz ilave etmek de bir diğer yöntem olabilir. Bu işlemi yaptıktan sonra salçayı temiz bir kavanoza koyup buzdolabında saklayabilirsiniz. Evde yapılan salçayı saklarken de dikkatli olmak, hava almayacak şekilde muhafaza etmek gerekmektedir.
 
Geri
Üst