AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Salca yaparken ustu neden beyazlar?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
136.614
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Salça yaparken üstü neden beyazlar?​

SALÇANIN ÜZERİ NEDEN BEYAZLAR? Salça domates ve kırmızı biber gibi sebzelerin ezilerek suyunun çıkarılması ve bu suyun kaynatılmasıyla elde edilen bir besindir. Salçanın üzerinin beyazlaması ve küflenmesi içeriğindeki nemden kaynaklanır.

Salçaya neden tuz konur?​

Salçaya neden tuz konur?
Salça ocakta kurutulacaksa mutlaka başında durmanız gerekir, kaynamaya başladığında kıvamı çok yoğun olduğundan tüm mutfağınıza sıçrayabilir. Salçanın uzun süre bozulmamasını sağlayan temel faktör tuzdur. Bu tuzun da mutlaka turşuluk olarak tabir edilen kaya tuzu olması gerekir. İyotlu tuz salçayı sulandırır.

Bozuk salça nasıl anlaşılır?​

Salça kısa sürede küflenen bir besindir. Ancak salçanın küflenmesi, bozulduğunu göstermez. Salçanın üzerinde küflenmeye ek olarak kabarcıklar oluştuysa, salçanın suyu koyu veya sarımtırak bir renge büründüyse bozulmuş demektir. Bu salçayı hiçbir şekilde tüketmemelisiniz.

Ev yapımı salça nasıl muhafaza edilir?​

Ev yapımı salça nasıl muhafaza edilir?
Salça Nasıl Saklanır?
- Salçayı saklarken bilinmesi gereken ilk adım, hava almaması gerektiğidir.
- Eğer hazır salça kullanıyorsanız, aldıktan sonra teneke kutudan çıkartarak cam kavanoza aktarmanız gerekir.
- Salça, serin ve kuru bir yerde muhafaza edilmelidir.

Sulu domateslerin salçası nasıl olur?​

Salçanın tuz ölçüsü dayanması açısından tuzluya yakın olacak. Tam salça kıvamına gelen salçamızı sıcak sıcak kavanozlara paylaştıralım ağızlarına sıvı yağ koyarak sıcak kapaklarla sıkıca kapatalım ve kavanozları ters çevirelim. *Domatesin cinsine göre elde edilen salça miktarı değişebilir. Sulu domateslerin salçası az olur.

Daha fazla domates ve salça elde etmek gerekir?​

Daha fazla domates ve salça elde etmek gerekir?
Bu domatesin su oranı az ama eti bol olduğu için az fire ile daha fazla salça elde etmeniz mümkün. Çanakkale domatesi ile salça yaparsanız kg olarak daha fazla domates kullanmanız gerekir. Ama salçanızın rengi daha açık ve güzel olur. Salça pişirirken mutlaka tahta kaşık kullanmanız gerekir. Metal kaşık salçayı sulandırır.

Hangi şehirlerde domates salçası yapılır?​

En güzel yanı ise bu tariflere videoların da eşlik edecek olması. İlk konumuz olan evde domates salçasına gelince İstanbul gibi nem oranı yüksek şehirlerde klasik usul yani güneşte kurutarak salça yapmak neredeyse imkansız. Şehir koşullarında neme çare bulunsa bile, temiz hava, zaman ve mekan bulmak pek mümkün değil.

Hangi domateslerden daha fazla salça elde edilmelidir?​

Hangi domateslerden daha fazla salça elde edilmelidir?
Salça yaparken domates seçimi çok önemli; ankon, armut ya da yumurta domates denilen yassı, küçük ve etli domatesle salça yapmak en kolayı. Bu domatesin su oranı az ama eti bol olduğu için az fire ile daha fazla salça elde etmeniz mümkün. Çanakkale domatesi ile salça yaparsanız kg olarak daha fazla domates kullanmanız gerekir.
 
Salça yaparken üstünün beyazlaması ve küflenmesi, salçanın içeriğindeki nemi nedeniyle gerçekleşir. Salça, domates ve kırmızı biber gibi sebzelerin ezilerek suyunun çıkarılması ve bu suyun kaynatılmasıyla elde edilen bir besindir. Salçanın uzun süre bozulmamasını sağlayan temel faktör ise tuzdur. Salçaya tuz eklenmesinin amacı, bozulmayı önlemek ve tuzun çeşitli mikroorganizmaların gelişimini engelleyerek salçanın dayanıklılığını arttırmaktır. Ancak, tuzun salçanın sulanmasına yol açmaması için tuzun iyot içermeyen, kaya tuzu gibi doğal bir tuz olması önerilir.

Bozuk salça genellikle küflenme belirtileri gösterir. Eğer salçanın üzerinde küflenmeye ek olarak kabarcıklar oluşmuşsa, rengi koyu veya sarımtırak bir hal almışsa salçanın bozulduğunu gösterebilir. Bu durumdaki salçayı tüketmekten kaçınmalısınız.

Ev yapımı salçayı saklarken dikkat etmeniz gereken noktalar şunlardır:
- Salçayı hava almayacak şekilde saklamak önemlidir.
- Hazır aldığınız salçayı teneke kutudan çıkarıp cam kavanoza aktarmanız uygun olacaktır.
- Salça, serin ve kuru bir ortamda muhafaza edilmelidir.

Salça yapımında kullanılan domateslerin türü de önemlidir. Ankon, armut veya yumurta domates gibi yassı, küçük ve etli domateslerle salça yapmak daha kolay olabilir. Bu tür domatesler su oranı az ama et oranı yüksek oldukları için daha az fire vererek daha fazla salça elde etmenize olanak sağlarlar. Ancak domates çeşidine göre elde edilen salça miktarı değişebilir.

Diğer sorularınızı da yanıtlamaktan memnuniyet duyarım.
 
Geri
Üst