AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Sakral duzeyde meningeal kist nedir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.140
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Sakral düzeyde meningeal kist nedir?​

Tarlov kisti veya diğer adı ile perinöral kist omurgada sinir köklerinin yanında ortaya çıkan sıvı dolu keseciklerdir. İçlerinde beyin ve omuriliği çevreleyen beyin-omurilik sıvısı (BOS) bulunur. Daha çok omurganın aşağı seviyelerinde (özellikle sakral/kuyruk bölgesinde) görülür.

Tarlov kisti kendiliğinden geçer mi?​

Sonuçlar. En sık olan komplikasyonu ameliyat sonrasında BOS sızmasıdır. Bazı vakalarda BOS sızması kendiliğinden iyileşir.

Sakral kist nedir?​

Sakral kist nedir?
Tarlov kisti, perinöral kist yada sinir kökü kisti olarak da adlandırılır. Sakral (kuyruk sokumu), lomber (bel), torasik (sırt) veya servikal (boyun) olmak üzere omurganın tüm bölgelerinde görülebilir. Tarlov kisti sinir köklerini etkileyen sıvı dolu keseciklerdir ve sakral bölgede daha sık görülür.

Meningeal kist nedir?​

adural meningeal kistler nadir görülen, omurilik veya sinir basısı yapabilen lezyonlardır. Bu lezyonların çoğu hiçbir semptoma neden olmadığı için muhtemelen hayat boyu tanımlanmadan kalmaktadır.

Kemik kisti ne demek?​

Kemik kisti, kemiklerin içerisinde oluşan, kemik dokusu veya gerçek kemiğe dönüşememiş içi sıvı dolu bölgelerdir. Kemiklerin içerisinde oluşan kistler, çoğu zaman herhangi bir tedavi gerektirmez ve kendiliğinden kaybolur. Yine aynı şekilde çok büyük bir kısmı iyi huyludur.

Tarlov kisti tedavisi nedir?​

Tarlov kisti tedavisi nedir?
Tarlov kistinin drenajı kistin omurgadan boşaltılıp çıkarılabildiği cerrahi bir seçenektir. Bu seçenek genellikle daha konservatif tedaviler işe yaramadığında ve kist tekrarlandığında uygulanır. Tarlov kisti tedavisi hasta özelinde büyük ölçüde farklılık gösterir.
Tarlov kisti nedir Tehlikelimi?​
Tarlov kisti sinir köklerini etkileyen sıvı dolu keseciklerdir ve sakral bölgede daha sık görülür. Çok sayıda farklı büyüklüklerde kist olabilir. Asıl nedeni bilinmese de, sinir kılıflarının normal gelişmesinin bir varyasyonu şeklinde geliştiği düşünülmektedir. Kist içeriği normal beyin omurilik sıvısıdır.
 
Sakral düzeyde meningeal kistler, nadir görülen omurilik veya sinir basısı yapabilen lezyonlardır. Genellikle belirti vermezler ve sıklıkla hayat boyu fark edilmeden kalabilirler. Meningeal kistler, spinal sinir köklerinin çevresinde oluşan sıvı dolu keseciklerdir. Vücudumuzda doğal bir yapısal varyasyon olarak ortaya çıkabilirler.

Tarlov kistleri ise perinöral kistler olarak da adlandırılır ve sinir köklerini etkileyen sıvı dolu keseciklerdir. Genellikle omurganın aşağı seviyelerinde, özellikle sakral (kuyruk sokumu) bölgesinde görülürler. Bu kistlerin içerisinde beyin ve omuriliği çevreleyen beyin-omurilik sıvısı bulunur. Tarlov kistlerinin tedavisi, genellikle kistin omurilikten drenajının yapılması ameliyatını içerir. Ancak tedavi kişiye özeldir ve konservatif yaklaşımlar da tercih edilebilir.

Kemik kistleri ise kemiklerin içinde oluşan, genellikle sıvı dolu boşluklardır. Bu kistler genellikle tedavi gerektirmeyebilir ve kendiliğinden kaybolabilirler. Tarlov kistleri, belirli durumlarda komplikasyonlara yol açabilir, ancak genellikle tedavi edilebilir durumlardır. Tedavi seçenekleri ve sonuçları, her hasta için farklılık gösterebilir.
 
Geri
Üst