Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Sakli paydan feragat edilir mi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.241
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Saklı paydan feragat edilir mi?​

Feragat sözleşmesi, miras bırakanla saklı paylı mirasçısı arasında yapılır ve mirasçının saklı pay ve miras hakkından vazgeçmesi sonucunu doğurur. Feragat sözleşmelerinde dikkat edilmesi gereken hususlardan biri, feragat sözleşmesini, mirasın reddinden ayırmak gerektiği hususudur.

Miras almak istemiyorum ne yapmalıyım?​

Mirastan feragat sözleşmesi, ivazlı (karşılığında bir bedel alarak) veya ivazsız (bir bedel olmaksızın) yapılabilir. Bir karşılığı olan (ivazlı) feragat sözleşmesinde, müstakbel mirasçı, ileride doğacak miras payı için miras bırakandan bir bedel alarak bu miras payından vazgeçer.

Miras feragatnamesi nedir?​

Miras feragatnamesi nedir?
Mirastan feragat sözleşmesi, miras bırakan ile mirasçı arasında, mirasçının miras hakkından vazgeçmesine ilişkin yapılan sözleşmedir. Mirastan feragat sözleşmesinin mirasçı ve tereke alacaklıları bakımından bazı sonuçları vardır. Geçerli bir feragat sözleşmesi yapılmasıyla mirasçının tereke ile olan ilgisi kesilir.

Mirastan feragat edilirse ne olur?​

Mirastan feragat edilirse ne olur?
Yapılan feragat sözleşmesi ivazsız olduğu için miras bırakan da herhangi bir borç altına girmez. Miras bırakan öldüğünde ise miras, mirastan feragat eden mirasçı hariç diğer mirasçılar arasında paylaştırılır.

Feragat nasıl alınır?​

Yani feragatın geçerlilik taşıyabilmesi için karşı tarafın onayına ihtiyaç bulunmamaktadır. Feragatname için başvuru esnasında yetkili kuruma ulaşım sağlayarak feragatname almanız gerekir. Almış olduğunuz belge ile noter huzurunda sözleşme sağlayarak hakkınızdan vazgeçme talebinizi resmi olarak yapabilirsiniz.

Mirastan feragat sözleşmesinin iptali nasıl yapılır?​

Mirastan feragat sözleşmesinin tarafları anlaşarak sözleşmeyi iptal edebilir. Taraflar karşılıklı olarak mirastan feragat sözleşmesinden caymak istiyorlarsa tekrar Notere gitmeye gerek yoktur. Ancak caymanın yazılı sözleşme ile hüküm altına alınması gerekir.

Miras hakkından feragat nasıl yapılır?​

Miras hakkından feragat nasıl yapılır?
Mirastan feragat sözleşmesi sözlü olarak yapılamaz. Geçerli bir şekilde mirastan feragat sözleşmesinin yapılabilmesi için mirasçı ile miras bırakan arasında yazılı şekilde ve resmi olarak yapılan bir sözleşmenin varlığı gerekmektedir. Yapılan bu sözleşme mirastan feragat sözleşmesi olarak adlandırılmaktadır.

Kardeşlerin saklı payı neden kalktı?​

Kardeşlerin saklı payı neden kalktı?
Kardeşler için önceden miras payının 1/8 i oranında saklı pay miras hakkı öngörülse de 10 mayıs 2007 tarihinde medeni Kanun’da yapılan değişikliğin yürürlüğe girmesiyle kardeşlerin saklı pay miras hakkı ortadan kaldırılmıştır.
Vasi mirastan feragat sözleşmesi yapabilir mi?​
Ayırtım gücünü taşıyan kısıtlılar. (TMK.md.407) mesela mahkumlar vesayet makamının izni ve Denetim makamının muvafakati ile (TMK. md.463/5) vasileri aracılığı ile mirastan feragat sözleşmesi yapabilirler. Kural olarak mirastan feragat sözleşmesi tek taraflı olarak feshedilemez.
Mirastan feragat sözleşmesi bozulur mu?​
Lehine feragat yapılan kişilerin mirasçı olamamaları, feragat edenle aynı zümrede başka mirasçının bulunmaması ve şarta bağlı mirastan feragat sözleşmesinde bozucu şartın gerçekleşmesi halinde mirastan feragat sözleşmesi kendiliğinden sona erer.

Mirastan feragat sözleşmesi geri çekilebilir mi?​

Mirastan feragat sözleşmesi geri çekilebilir mi?
Miras sözleşmelerinin tek taraflı içeriklerinde geri almanın mümkün olduğu kabul edilmektedir. Feragat işlemi de zorunlu olarak iki taraflı işlem olan feragat sözleşmesi içinde yapılmasına rağmen tek taraflı maddi anlamda ölüme bağlı işlem olduğuna göre tek taraflı olarak miras bırakanın geri alması mümkün olmalıdır.

Reddi miras işlemi nasıl yapılır?​

Reddi miras işlemi nasıl yapılır?
Mirasın Reddi Nasıl Yapılır? Mirasçı miras bırakanın son yerleşim yerindeki Sulh Hukuk Mahkemesine yazılı veya sözlü olarak beyanda bulunmak suretiyle mirası reddedebilir(TMK. m. 609) Bu ret beyanı mirasın tümünü kapsayacak şekilde kayıtsız ve şartsız olmak zorundadır.

Mirastan feragat kısmi olur mu?​

Mirastan tam olarak feragat edilebileceği gibi kısmi etmek de mümkündür. Tam feragat halinde mirasçının miras payı tamamen sona erer ve paylaşımda yer almaz. Ancak kısmi feragatte miras payının belirlenen bir kısmından yararlanabilir.

Miras feragat dilekçesi nereye verilir?​

Feragat harcı ise mirastan feragat sözleşmesinin noterde hazırlanması sebebi ile ödenmesi gereken miktardır. Noterde düzenleme şeklinde bir sözleşme oluşturulup imzalandıktan sonra sözleşmeniz onaylanacak ve sizden bir harç yatırmanız istenecektir. Bu harç ise noter veznesinde ödenmektedir.
 
Saklı paydan feragat edilir mi sorusuna, evet, feragat sözleşmesi ile mirasçı mirastan saklı pay ve miras hakkından vazgeçebilir. Ancak, feragat sözleşmesi mirasın reddinden ayrılmalıdır. Feragat sözleşmesinin, mirasın reddiyle karıştırılmaması önemlidir.

Miras almak istemiyorsanız, mirastan feragat sözleşmesi ivazlı veya ivazsız olarak yapılabilir. İvazlı feragat sözleşmesinde, müstakbel mirasçı miras payından vazgeçerek karşılığında bir bedel alabilir.

Miras feragatnamesi, mirasçının miras hakkından vazgeçmesine ilişkin yapılan sözleşmedir. Bu sözleşme mirasçı ve tereke alacaklıları açısından bazı sonuçları beraberinde getirir ve geçerli olduğunda mirasçının tereke ile olan ilgisi kesilir.

Mirastan feragat etmek durumunda, feragat sözleşmesi ivazsız olduğu için miras bırakan borç altına girmez. Feragat eden mirasçı hariç diğer mirasçılar arasında miras paylaştırılır.

Feragat için başvuru esnasında yetkili kuruma ulaşarak feragatname almanız gerekmektedir. Daha sonra noter huzurunda sözleşme sağlayarak resmi olarak hakkınızdan vazgeçme talebinizi yapabilirsiniz.

Miras feragat sözleşmesinin iptali için tarafların anlaşarak sözleşmeyi iptal etmesi gerekmektedir. Tarafların karşılıklı olarak caymak istediklerinde yeniden notere gitmeleri gerekmez, ancak cayma yazılı olarak belgelenmelidir.

Kardeşlerin saklı pay hakkı, 10 Mayıs 2007'ye kadar 1/8 oranında öngörülüyordu ancak bu tarihte yapılan Medeni Kanun değişikliğiyle kaldırılmıştır.

Son olarak, mirastan feragat sözleşmesi genellikle tek taraflı olarak feshedilemez. Ancak kısıtlılar gibi belirli durumlarda vasi aracılığıyla mirastan feragat sözleşmesi yapılabilir ve şartlara bağlı olarak sözleşmelerde iptal edici koşullar gerçekleşebilir.
 
Geri
Üst