Sakali Serif kimlerde var?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
264.936
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38

Sakalı Şerif kimlerde var?​

Ülkemizde Peygamber Efendimize ait emanetlerden en çok Sakal-ı şerif bulunuyor. 1818 adet Sakal-ı şeriften 422’si İstanbul’da, 153’ü Bursa’da, 98’i İzmir’de, 87’si Yozgat’ta, 83’ü Balıkesir’de diğer kalan kısmı ise Türkiye’nin farklı illerinde muhafaza ediliyor…

Kuranda peygamberin sözlerine ne denir?​

Allah’ın elçisi Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed’in (S.AV.) ağzından çıkan sözler hadis-i şerif olarak geçer. Hadis-i şerifler Kur’an- Kerim’i teyit edici özellik taşır.
Hilye i Şerif hakkında Diyanet ne diyor?
Osmanlı kültüründe Hz. Muhammed’in vasıflarını tasvir eden, bu vasıflardan bahseden kitap ve levhaları ifade etmek için Hilye-i Şerif kullanılmıştır. Kelime Osmanlı kültüründe Resûl-i Ekrem’in vasıflarını, bu vasıflardan bahseden kitap ve levhaları ifade etmek için kullanılmıştır.
Peygamber Efendimizin kaç hadisi şerifi vardır?
Buhari’deki hadis sayısı 7124, İbn Mace’deki hadis sayısı 4341, Nesai’deki hadis sayısı 5758, Tirmizi’deki hadis sayısı 3953 civarındadır.

Sakalı Şerif gerçek midir?​

Dr. Saim Yeprem: Sakal-ı Şerifler’in tarihi gerçekliği konusunda elimizde kesin bilgiler yok. Gerek Sakal-ı Şerif’ler gerekse Hırka-i Şerif Hz. Muhammed’e mi ait yoksa değil mi bilmiyoruz. 1517 yılından sonra halifeliğin Osmanlı’ya geçmesiyle bazı kutsal emanetler İstanbul’a getirtildi.

Hırka-i Serif gercek mi?​

Günümüzde halen Hırka-i Şerif Camii’nde sergilenmektedir ve 1500 yıllık bu kutsal emanetin sorumluluğu, Karani soyundan gelen şahıslara aittir. 1980’lerde, Fatih Müftüsünün emri ile hırka alınmak istenmiş fakat uzun uğraşlardan sonra aile tekrar Hırka-ı Şerife sahip olmuştur.
Peygamberin hadislerine ne denir?
Sünnet: İslâm Peygamberi’nin uygulamaları, hüküm çıkarılan hadisler, ashabının, tabiinin ve ümmetin örnek aldığı usul.
Hilye-i Şerif kolye ne işe yarar?
Vücuttaki fazla veya olumsuz enerjiyi boşaltır ve stresi yok eder. Tansiyonu dengeler, özellikle düşük tansiyonu normal seviyeye getirir. Takan kişiyi kötülüklerden korur. Kişiyi sosyalleştirir, çevre insanlarla uyum sağlamasına yardımcı olur.
Divan edebiyatının yaygın türlerinden biri olan Hilye, peygamber efendimizin fiziki özelliklerinin anlatıldığı manzum veya mensur eserlerdir. Kelime anlamı olarak süs, zînet, cevher, güzel sıfatlar, güzel yüz anlamlarına gelen hilye Hz. Muhammed’in şekil özelliklerini anlatan eser anlamı ön plana çıkmıştır.
Memleketindeki hocalarından ders aldıktan sonra, o günün belli başlı ilim merkezleri olan Şam, Basra, Hicaz, Kufe, Bağdat ve Mısır’da tahsiline devam etmiştir. Ders aldığı hoca sayısının bini bulduğu ifade edilir. Ezberlediği hadis sayısı ise kendi ifadesiyle, yüz bini sahih, toplam üç yüz bindir.

Sakalı Şerif olayı nedir?
Muhammed’in sakalı ya da yaygın adıyla Sakal-ı Şerif, İslam Peygamberi Muhammed’in özel dînî günlerde bereketlenmek için, cemaate çıkarılan cam içinde korunan sakalı. Baş üzerinde yeri vardır ve bir sonraki sefere kadar sanduka içinde, salavat okunarak kırk bohçaya sarıldıktan sonra saklanır.
Sakali Şerif gerçek mı?
Asırlardır Türkiye’deki camilerde de Hz. Peygamber’in bir hatırası olarak bu Sakal-ı Şerif’ler saklanmış. Peygamberimiz tıraş olurken bazı sahabiler hatıra kalması nedeniyle Sakal-ı Şerifler’i saklamış. Gerçek kabul etmemek için elimizde bir neden yok.

Sakalı Şerif hangi camide?​

Tarihi Piri Mehmet Paşa Camii’nde muhafaza edilen Hz. Muhammed’in Sakal-ı Şerifi, geleneksel olarak her yıl ramazan ayında Kadir Gecesi günüde halkın ziyaretine sunuluyor.

Sakalı Şerif caiz mi?​

Hâlid bin Velid, bütün muvaffakiyetlerinin başında taşıdığı bir sakal-ı şerîf sâyesinde olduğunu söylemiştir. Her asırdaki Müslümanlar, bu eşyayı ibâdet edilecek değil, teberrük olunacak, yani bereketlenecek, peygamberi hatırlatacak, zikir ve salavat söylenecek vesileler olarak görmüştür.
Sakal-ı Şerif ziyareti caiz mı?
İslâmî kimliğin inşasına katkı sağlayıcı yönüyle bilinçle sakal bırakmanın sürekli sevap sağlayıcı bir erdem olduğu şüphesizdir. Ancak kesilen/kısaltılan saç kıllarının kendinden veya dinden kaynaklanan bir kutsiyeti yoktur. Hz. Peygambere(s.a.) ait olması da kılı kıl olmaktan çıkarmaz ve onu yüceltemez.
Sakal-ı Şerif hangi camide?

Peygamber efendimizin sakalı ne renk?​

Alem-i bekaya (geride kalanların dünyasını) rihlet (göçmek, ölmek) buyurduklarında saçı, sakalı henüz ağarmaya başlamış, başında biraz ve sakalında yirmi kadar beyaz var idi. Havassı (duyular) fevkalade kavi (sağlam, kuvvetli) idi. Pek uzaktan işitir ve kimsenin göremeyeceği mesafeden görür idi.

Sakalı Şerif kaç tane beze sarılır?​

Bu kutular yine kırk kat bohçaya sarılarak özel olarak yapılmış olan sandukada saklanır. Sanduka üzerine yeşil bir örtü örtülerek bulunduğu binanın en saygıdeğer köşesinde, camilerde minberlerin son basamağından sonraki sahanlıkta yüksekçe bir rahle üzerinde muhafaza edilir.
Peygamber efendimizin sakalı şerifi yanar mı?
etkisiz bir yöntem olacaktır. çünkü dinle alakalı doğru düzgün hiçbir kaynakta peygamber sakalı yanmaz diye bi iddia yoktur. bugüne kadar yapılmamış olması çok garip bir ispat yöntemidir. neticede “levi’s yanmıyormuş” efsanesi ortaya çıktığında bir neslin evladı taşaklarını tutuşturmuştu.
Sakal bırakmak sünnet midir?
Sakal bırakılması, bıyıkların kısaltılması (dudağı geçmeyecek tarzda) tırnakların kesilmesi, ağzın temiz tutulması, vücuttaki kirliliklerin giderilmesi, fazla tüylerin alınması sünnet olarak görülmüştür. Sünnet niyetiyle bırakılmış olan sakalın sonradan kesilmesi hoş kabul edilmemiş, mekruh sayılmıştır.
Kutsal emanetler şunlar: Sakal-ı Şerif: Hazreti Muhammed’in sakalının bir telidir. Beyaz renkteki Sakal-ı Şerif birçok camiide bulunmaktadır.
 
Geri
Üst