Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Sahurda dis fircalamadan oruc tutulur mu?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
37.671
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Sahurda diş fırçalamadan oruç tutulur mu?​

Boğaza su kaçırmadan ağzı su ile çalkalamak orucu bozmadığı gibi diş fırçalamakla da oruç bozulmaz. Bununla birlikte, diş macununun, misvak parçalarının veya suyun boğaza kaçması halinde oruç bozulur. Orucun bozulma ihtimali dikkate alınarak, dişlerin imsakten önce ve iftardan sonra fırçalanması uygun olur.

Imsak ezanı okunurken diş fırçalanır mı?​

Orucun bozulma ihtimali dikkate alınarak, dişlerin imsakten önce ve iftardan sonra fırçalanması, oruçluyken fırçalanacaksa macun kullanılmaması uygun olur.” Diyanetin bu açıklamasına göre oruçluyken diş fırçalanmasında bir sakınca yoktur.

Dişleri temizlemek orucu bozar mı?​

Dişleri temizlemek orucu bozar mı?
DİŞ TEMİZLETMEK ORUCU BOZAR MI? Sırf diş tedavisi sebebi ile oruç bozulmaz. Tedavinin ağrısız gerçekleşmesi için yapılan enjeksiyonlar da beslenme amacı taşımadığı için orucu bozmazlar.

Oruçluyken diş nasıl fırçalanır?​

Oruçluyken diş nasıl fırçalanır?
ORUÇLUYKEN DİŞ FIRÇALANIR MI? DİŞ FIRÇALAMAK ORUCU BOZAR MI? Diyanetin yaptığı açıklamaya göre, boğaza su kaçırmadan ağzı su ile çalkalamak orucu bozmadığı gibi diş fırçalamakla da oruç bozmamaktadır. İlaveten, diş macununun ya da suyun boğaza kaçması hâlinde oruç bozulur.

Ramazanda ne zaman diş fırçalanır?​

Diş fırçalamak orucu bozmaz. Ancak diş fırçalama işlemi sırasında kullandığımız diş macunu veya suyun boğaza kaçması halinde oruç bozulabilir ve kazası gerekir. Riske atmak istemiyorsanız imsaktan önce ve iftardan sonra dişlerin fırçalanması en uygunu olacaktır” diyor.

El yalamak orucu bozar mı?​

Parmak emmek orucu bozmaz. Ancak, parmak üzerinde herhangi bir yiyecek varsa ve bu şekilde emilirse bu durumda oruç bozulur.

Elini ağzına koymak orucu bozar mı?​

Elini ağzına koymak orucu bozar mı?
Ağza girip yutulan bir şeyin, az veya çok olmasının önemi yoktur. Bir damla ilaç veya bir damla su, isteyerek yutulursa oruç bozulur, kefaret de gerekir. Abdest alırken istemeden yutulursa kefaret gerekmez, çünkü bunda kasıt yoktur.

Ağızda yemek kalıntısı abdesti bozar mı?​

Ağızda yemek kalıntısı abdesti bozar mı?
Bir şey yiyip içmek. Namaza durduktan sonra ağza alınıp yenen şey susam tanesi kadar da olsa namazı bozar. Fakat namaz öncesinde yediği bir şeyden dolayı dişleri arasında kalan bir şeyi yutmak namazı bozmazsa da büyük küçük bir şeyi çiğnemek, ağzında gevelemek namaza aykırı olduğu için namazı bozar.

Ağzına yemek gelmesi abdesti bozar mı?​

Ağız dolusu kusulan şey, ister yemek, ister safra, ister kan olsun, abdesti bozar. Balgam ise tükürük hükmünde olup abdesti bozmaz. Ağız dolusu sayılmanın ölçüsü, gelen kusmuğun zorlanmadan tutulamayacak bir durumda olmasıdır.
 
Sahurda diş fırçalamadan oruç tutulur mu sorusuna tam bir cevap vermek gerekirse; boğaza su kaçırmadan ağzı su ile çalkalamak yani diş fırçalamanın orucu bozmadığı bilinmektedir. Ancak, diş macunu, misvak parçaları veya suyun boğaza kaçması durumunda orucun bozulabileceği unutulmamalıdır. Dolayısıyla, orucun bozulma ihtimalini göz önünde bulundurarak, dişlerin imsaktan önce ve iftardan sonra fırçalanması önerilir.

Imsak ezanı okunurken diş fırçalanır mı sorusuyla ilgili olarak, Diyanet'in açıklamalarına göre oruçlu iken diş fırçalamakta bir sakınca yoktur. Ancak orucun bozulma riskini azaltmak için imsaktan önce ve iftardan sonra diş fırçalamak, özellikle diş macunu kullanmamak uygun olacaktır.

Diş fırçalama, diş tedavisi gibi sebeplerle orucu bozmaz. Bu tür durumlarda yapılan enjeksiyonlar da beslenme amaçlı olmadığı için orucu bozmayacaktır. Yani sadece dişleri temizlemek veya diş tedavisi nedeniyle yapılan işlemler orucu etkilemez.

Oruçlu iken diş fırçalamanın nasıl yapılması gerektiği konusunda Diyanet'in açıklamalarına göre, ağız su ile çalkalayarak diş fırçalamanın orucu bozmadığı belirtilmektedir. Ancak yine de diş macunu veya suyun boğaza kaçması durumunda oruç bozulabilir.

Ramazanda ne zaman diş fırçalanması gerektiği konusunda, diş fırçalamanın orucu bozmadığı ancak diş macunu veya suyun boğaza kaçması durumunda risk olabileceği belirtilmektedir. Dolayısıyla imsaktan önce ve iftardan sonra diş fırçalamak en uygun olanıdır.

El yalamak orucu bozmazken, parmak emmek orucu bozabilir. Parmak üzerinde yiyecek varsa ve bu şekilde emilirse oruç bozulabilir.

Elini ağzına koymak konusunda ise, bilinmelidir ki ağıza giren ve istenerek yutulan her türlü şey orucu bozar, kefaret gerektirir. Ancak abdest sırasında istemeden yutulan şeylerde kefaret gerekmez çünkü kasıt yoktur.

Ağızda yemek kalıntısı, namazı bozabileceği gibi ağzına gelen yemek miktarıyla da abdesti bozabilir. Namazdan önce yenilen bir şey dolayısıyla dişler arasında kalan bir şeyi yutmak namazı bozmaz ancak çiğnemek ve ağzında gevelemek namazı bozar.

Son olarak, ağıza gelen miktara göre abdesti bozabilecek durumları belirtmek gerekirse, ağız dolusu kusulan şey, balgam haricinde abdesti bozabilir. Ağız dolusu sayılması için ise kusulan şeyin tutulamayacak bir durumda olması önemlidir.
 
Geri
Üst