AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Sahteligi sabit oluncaya kadar gecerli olan belgeler nelerdir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Sahteliği sabit oluncaya kadar geçerli olan belgeler nelerdir?​

Sahteliği sabit oluncaya kadar geçerli olan belgelere; mahkeme ilamları, noterlerce tanzim olunan senetler, duruşma tutanakları, seçim tutanakları, belediye suçlarından dolayı tanzim edilen tutanaklar, ilam niteliğindeki belgeler, kaçakçılığa ilişkin tutanaklar, Sayıştay ilamları, mahkeme huzurunda yapılan uzlaşmalar.

Başkasının yerine imza atmak suç mu?​

Özel Evrakta (Belgede) Sahtecilik Suçu Cezası Özel evrakta (belgede) sahtecilik suçunun cezası, 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezasıdır. Kanun maddesinde belirlenen ceza tüm seçimlik hareketler için aynıdır.
TCK 205 nedir?
(1) Gerçek bir resmi belgeyi bozan, yok eden veya gizleyen kişi, iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Suçun kamu görevlisi tarafından işlenmesi halinde, verilecek ceza yarı oranında artırılır.

Resmi belgede sahtecilik suçunda resmi belge nedir?​

Resmi Belge Mutlaka Kamu Görevlisi Tarafından Düzenlenmeli Belgede adı geçen kamu görevlisinin suçun konusu olan resmi belgenin gerçeğini düzenleme yetkisi olmalıdır. Kamu görevlisinin suç konusu resmi evrakın gerçeğini düzenleme yetkisi yoksa, düzenlenen sahte evrak nedeniyle resmi evrakta sahtecilik suçu da oluşmaz.

Özel belgeler nelerdir?​

Bu bakımdan bir belgenin özel belge sayılabilmesi için:
Gerçeğe aykırı rapor ve belge düzenlemek ne demek?
Gerçeğe Aykırı Belge Düzenlemek Madde gerekçesinde de belirtildiği üzere; kamu görevlisinin gerçeğe aykırı olarak bir olayı kendi huzurunda gerçekleşmiş gibi, bir beyanı kendi huzurunda yapılmış gibi göstererek belge düzenlemesi halinde, bu fıkra hükmünde tanımlanan suç oluşur.

Başkasının yerine imza nasıl atılır?​

vekaleten atanılan geçici bir görevde yapılabilirliği kabul edilen ve imza yada parafın başına “y.” konularak atılan imzadır.

Yalan beyanda bulunmanın cezası nedir?​

Türk Ceza Kanunu’nun 206.maddesinde düzenlenmiştir. Bir resmi belgeyi düzenlemek yetkisine sahip olan kamu görevlisine yalan beyanda bulunan kişi, üç aydan iki yıla kadar hapis veya adli para cezası ile cezalandırılır.
Evrakta sahtecilik suçunun cezası nedir?
Resmi Evrakta (Belgede) Sahtecilik Suçu Cezası Resmi belgede sahtecilik suçu, resmi bir belgenin sahte olarak düzenlenmesi, başkalarını aldatacak şekilde değiştirilmesi veya kullanılması şeklindeki suçun basit haliyle işlenirse sanığa verilecek ceza 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezasıdır (TCK md. 204/1)

Resmi belgede sahtecilik hangi belgeler?​

Resmi Belge Sayılan Evraklarda Durum Özel belgede sahtecilik suçunun konusunun, emre veya hamile yazılı kambiyo senedi (6102 SK md.670 vd.), emtiayı temsil eden belge, hisse senedi, tahvil veya vasiyetname olması halinde, resmi belgede sahtecilik suçuna ilişkin hükümler uygulanmaktadır. (md.210/1).

Resmi belge nedir Yargıtay?​

Yargıtay bir kararında belgeyi; içeriği olan, hak doğurucu, kaldırıcı ve kanıt aracı olan bir yazı olarak tanımlamıştır. Bu tanımlamadan ceza hukuku anlamında belgenin ancak yazılı olabileceği sonucu çıkmaktadır.
 
Geri
Üst