AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Sahte para var ne yapmaliyim?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Sahte para var ne yapmalıyım?​

Merkez Bankası; Ülkemiz genelindeki banknot sahteciliğini yakından takip edebilmek amacıyla, kendi bünyesinde Sahte Banknot İzleme Sistemi’ni (SBİS) geliştirmiştir.Sahte para bildirimleriniz için 155 Polis İmdat veya 156 Jandarma İhbar hatları kullanılabilir.

Kağıdından anlaşılır. Öncelikle elinize sahte para geçti ve siz bunu fark ederseniz derhal imha etmenizde fayda var. Bir uzmanına gösterin ve para gerçekten sahteyse parçalayıp imha edin. Aksi taktirde sahte parayı bile bile kullanmanın cezası hapse girmektir.

Sahte para hangi banka alır?​

Sahte para ile karşılaşan kişiler bu paraları Merkez Bankası’ na götüremez çünkü Merkez Bankası sahte paraları almaz. Merkez Bankası yalnızca kendi ürettiği paraları değişmesi gereken bir durum söz konusu ise bankalar aracılığı ile değiştirir.
Banka sahte parayı ne yapar?
İlgili bankalara başvurun Para değişimi yapılan gişelerden işlem için numara alıp sıranızı beklemeniz gerek. Sıranız geldiğinde kimliğinizi gişe memuruna verip değişim talebinde bulunmalısınız. Banka görevlisi konuyla ilgili birkaç soru sorup mantıklı cevaplar alması halinde değişim işlemini gerçekleştirecektir.
Sahte para makinesinden geçer mi?
Akla gelen bu sorunun cevabı ise net bir şekilde evettir. Para sayma makineleri yüzde yüz oranında sahte para yakalama özelliğine sahiptir. Bu özelliği sayesinde de sıkça tercih edilmektedir. Eğer bir paranın sahte olduğu şüphesini taşıyorsanız tek yapmanız gereken bu parayı para sayma makinesinden geçirmek olacaktır.

Sahte paranın cezası kaç yıl?​

M.197/1: “Memlekette veya yabancı ülkelerde kanunen tedavülde bulunan parayı, sahte olarak üreten, ülkeye sokan, nakleden, muhafaza eden veya tedavüle koyan kişi, iki yıldan on iki yıla kadar hapis ve on bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılır.”

Markette sahte para nasıl anlaşılır?​

Sahte para üzerinde bulunan şeritte banknot değeri ve TL yazısı bulunmayabilir. Paranın üzerinde ışığa tutulduğunda görünen ve farklı desenlerin oluşturduğu hologram şeritler bulunur. Farklı motiflerin görüneceği bu şeritte dikdörtgen bir şekil bulunur. Şekil ışığa tutulduğunda banknotun kaç TL olduğu burada görünür.
 
Geri
Üst