AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Sahitler mahkemeye gitmek zorunda mi?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
107.251
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Sahitler mahkemeye gitmek zorunda mi?​

Tanıklık yapmak kural olarak zorunludur. Tanık olarak ifadenizi Cumhuriyet savcısına, hakime veya mahkemeye gelmek suretiyle verebilirsiniz. Tanık olarak gösterildiğiniz davaya belirtilen gün ve saatte gitmezseniz hakkınızda zorla getirilme kararı çıkarılacaktır.

Tanık yazılı olarak ifade verebilir mi?​

Tanıklar çağrı kâğıdı ile çağrılır. Tanıklık yapmayı istemesi halinde beyanı konutunda alınabilir ya da yazılı olarak gönderebilir. Bu hükümler, kişinin ancak Cumhuriyet savcısı, hâkim veya mahkeme önünde tanık olarak dinlenmesi halinde uygulanabilir.

Kimler tanık olamaz?​

Kimler tanık olamaz?
TÜRK MEDENİ KANUNU – MADDE 536 – Fiil ehliyeti bulunmayanlar, bir ceza mahkemesi kararıyla kamu hizmetinden yasaklılar, okur yazar olmayanlar, miras bırakanın eşi, üstsoy ve altsoy kan hısımları, kardeşleri ve bu kişilerin eşleri, Resmi vasiyetnamenin düzenlenmesine memur veya tanık olarak katılamazlar.

Tanıklıktan vazgeçilir mi?​

Tanık listesinde adres gösterilmemiş veya gösterilen adreste tanık bulunamaması durumunda ise tarafa adres göstermesi için, işin niteliğine uygun kesin süre verilir. Bu süre içinde adres gösterilmez veya gösterilen yeni adres de doğru değilse, bu tanığın dinlenilmesinden vazgeçilmiş sayılır.

Hukuk Mahkemelerinde tanıklık zorunlu mu?​

Kural olarak tanıklık yapmak zorunludur. Yani tanık olarak çağrıldığınızda gitmek zorundasınız. Tanık olarak ifadenizi Cumhuriyet savcısına, hakime veya mahkemeye gelmek suretiyle verebilirsiniz. Kanunda belirtilen bazı istisnai hallerde ise tanıklık yapmaktan çekinerek ifade vermeyebilirsiniz.

Tanıklıkta bulunmak ne anlama gelir?​

Tanıklıkta bulunmak ne anlama gelir?
Tanıklık, bir kimsenin geçmişte yaşanan bir olayla ilgili beş duyusuyla elde ettiği bilgi ve görgüyü “mahkeme huzurunda” anlatmasıdır. Yalnızca ispat konusunda karar verecek mahkeme önünde verilen beyan, tanık beyanı olarak kabul etmektedir.

Tanık olarak başka şehirde ifade verebilir mi?​

Tanık başka şehirde ifade verebilir mi Tanığın bir başka şehirde ifade vermesinde bir sakınca yoktur ancak bunun için duruşmadan önce bu durumla ilgili bir dilekçe göndererek tanık ifadesini başka bir ilde bulunmanız nedeniyle bulunduğunuz yerde vermek istediğinizi bildiriyorsunuz.

Mahkemede akraba Sahitlik yapabilir mi?​

Söz konusu kişilerin çekinme haklarını kullanmayarak tanıklık yapmalarında bir engel yoktur. Yani boşanma davalarında yakın akrabalar da tanıklık yapabilir. Önemli olan yakın akraba olan tanığın görgüye dayalı ve tutarlı bir anlatımda bulunmasıdır. Tanıklar mahkemede yemin ettirilerek dinlenilir.

Tanık taraf mıdır?​

Tanık taraf mıdır?
Tanık (şahit), dava konusu olay hakkında bilgi sahibi olduğu bilinen; ancak davaya taraf olmayan kişilerdir.

Tanıklıktan çekinme halleri nelerdir?​

Kişisel Sebeplerle Tanıklıktan Çekinme Kişisel sebeplerle tanıklıktan çekilebilecek olanlar aşağıdaki şekilde belirlenmiştir: Şüpheli veya sanığın nişanlısı. Evlilik bağı kalmasa bile şüpheli veya sanığın eşi. Şüpheli veya sanığın kan hısımlığından veya kayın hısımlığından üstsoy veya altsoyu.
 
Tanıklık yapmak genellikle yasal bir zorunluluktur. Tanık olarak ifade vermek için mahkemeye, Cumhuriyet savcısına veya hakime gitmek gerekmektedir. Davet edildiğiniz davaya katılmazsanız, zorla getirme kararı çıkarılabilir. Ancak, bazı durumlarda tanıklar çağrı kâğıdı ile çağrılır ve istenirse yazılı beyanda bulunabilirler.

Tanıklık yapamayacak olan kişiler belirli kısıtlamalara tabidir. Fiil ehliyeti olmayanlar, ceza mahkemesi kararıyla kamu hizmetinden yasaklılar, okuma yazma bilmeyenler, mirasçının eşi, üstsoy, altsoy kan hısımları, kardeşleri ve bu kişilerin eşleri tanık olamazlar.

Bir tanığın tanıklıktan vazgeçilmesi durumları arasında, tanık adresinin gösterilmemesi veya bulunamaması gibi durumlar yer almaktadır. Tanıklık mahkemelerde genellikle zorunludur, ancak istisnai durumlar söz konusu olabilir.

Tanıklık, bir kişinin yaşanan olay hakkında bilgi ve görgüsünü mahkemede aktarması anlamına gelir. Tanık ifadesi, sadece mahkeme huzurunda yapılan beyanlar olarak kabul edilir.

Tanığın farklı bir şehirde ifade verme talebi durumunda, mahkemeye bu durumla ilgili bir dilekçe göndermesi gerekmektedir.

Mahkemede akraba tanıkların, çekinme haklarını kullanmadıkları sürece tanıklık yapmalarında bir engel yoktur. Ancak önemli olanın tanığın görgüsüne dayalı ve tutarlı bir ifade vermesi olduğunu belirtmek gerekir.

Tanık, dava konusu olay hakkında bilgi sahibi ancak davaya taraf olmayan kişidir. Tanıklıktan çekinme durumları arasında, şüpheli veya sanığın nişanlısı, eşi, üstsoy veya altsoyu gibi kişisel sebepler yer almaktadır.
 
Geri
Üst