AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Sahis sirketi fatura kesmek zorunda mi?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
131.896
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Şahıs şirketi fatura kesmek zorunda mı?​

ŞahısŞirketi Nasıl Fatura Keser? Şahıs şirketleri de gerçek ve tüzel kişilerin kurduğu anonim ve limited şirketler içerisinde değerlendirilir. Bu sayede şahıs şirketleri fatura kesmeye haizdir.

Şahıs şirketi için muhasebeci şart mı?​

Şahıs şirketi kurmak için mali müşavir tutmak zorunda değilsiniz, ancak kuruluştan sonraki pek çok muhasebe işlemi için tutmanız önerilir.

Şahıs şirketi stopaj öder mi?​

Şahıs şirketi stopaj öder mi?
Muhtasar Beyanname Kiracı şahıs şirketi sahipleri işyeri kirasının yüzde 10’u kadar stopaj öder. Kira stopajı aylık hesaplanır ve 3 ayda bir ödenir.

Şahıs şirketi kurmak için ofis şart mı?​

Şahıs şirketi adresi olarak göstereceğiniz adres size ya da 1.dereceden bir yakınınıza ait ise işyeri tapusu ile şirket kuruluşunuzu gerçekleştirebilirsiniz. Fakat kiralık olarak tutacağınız ofis, dükkân ya da iş yerlerinde şahıs şirketi kurmak istiyorsanız kira kontratı zorunludur.

Şahıs şirketleri hangi alanında faaliyet gösterebilir mi?​

Düzenli kazanç sağlamaya ve yasal olarak uygun bir sektörde iş yapmaya başladıysanız siz de şahıs şirketi kurabilirsiniz. Esnaflar tarafından kurulan küçük işletmeler olabileceği gibi şahıs şirketi birçok sektörde faaliyet gösterebilmektedir.

Şahıs firması kendine fatura kesebilir mi?​

Şahıs firması kendine fatura kesebilir mi?
Bu noktada merak edilen “Firma kendine fatura kesebilir mi?” sorusuna da cevap verelim. Bildiğiniz üzere, fatura bir hizmet veya ürünün satılmasıyla alıcıya yani müşteriye verilen belgedir. Bu durumda bir firmanın kendi kendine fatura kesmesi mümkün değildir.

Şahıs şirketi ne kadar fatura kesebilir?​

An itibariyle bu limit Türk Ticaret Kanunu’nun 580. maddesi uyarınca 10.000,00 TL’dir.

Muhasebeci olmadan beyanname verilir mi?​

Gelir veya kurumlar vergisi beyanname ve eklerini yeminli mali müşavirlere tasdik ettiren mükelleflerin, beyannamelerini ayrıca serbest muhasebeci veya serbest muhasebeci mali müşavirlere imzalatma zorunluluğu bulunmamaktadır.

Şahıs şirketi vergi verir mi?​

Şahıs şirketi vergi verir mi?
Şahıs şirketlerinde vergilendirme gelire göre yapılır. Geliriniz artıkça kademeli vergi oranınız da artar. Bu oran gelirinize bağlı olarak yüzde 15 ile yüzde 40 arasında değişir. Yani tüm şahıs şirketleri aynı oranda vergi ödemez.

Şahıs şirketi gider olarak neler gösterilebilir?​

İşletmeler hangi giderlerini vergiden düşebilirler?
- Neler gider olarak gösterilebilir?
- Yemek giderleri.
- Araç giderleri.
- Fiş.
- Personele yaptığınız ödemeler.
- Ulaşım ve taşınma.
- Telefon, internet, su, doğalgaz.
- Kira ve aidat.

Şahıs şirketi home ofis olur mu?​

Şahıs şirketi kuran kişiler belirli bir dükkân göstererek şirketlerini kurabilecekleri gibi home ofis şahıs şirketi de kurabilmektedir. Home ofis şirket kurmak stopaj masrafını azalttığı için oldukça mantıklı bir tercih olacaktır.

Şahıs şirketi kendi ev adresi olur mu?​

Şahıs şirketi kendi ev adresi olur mu?
Eğer serbest bir çalışansanız (freelancer) kendi ev adresinizi şirket kurulumunda resmi iş adresiniz olarak gösterebilirsiniz. Ancak yalnızca şahıs şirketi kurulumunda kullanabilirsiniz. Anonim ve limited şirketler için resmi iş yeri adresi olarak kendi evinizin adresinizi kullanamazsınız.

Şahıs şirketi hangi şirket türüdür?​

Şahıs şirketi, bir kişi ya da az ortak yapısı ile ticari faaliyet yürütmek için kurulabilen ve ortak sorumlulukları sınırsız olan tüzel kişiliğe sahip şirket türüne verilen isimdir. Şahıs şirketleri ortaklık payının zor devredileceği bir şirket türüdür, pay devri yapılabilmesi için diğer ortalarının onayı gerekir.
 
Şahıs şirketiyle ilgili verdiğiniz bilgiler oldukça detaylı ve faydalı. Şahıs şirketlerinin fatura kesmeye yetkili olduğunu, muhasebeci tutmanın şart olmadığını ancak önerildiğini ve stopaj ödemelerinin olduğunu belirttiniz. Ayrıca şahıs şirketi kurarken ofis gerekliliği ve hangi alanlarda faaliyet gösterebileceği konularına da değindiniz.

Özellikle "Şahıs şirketi ne kadar fatura kesebilir?" konusunda Türk Ticaret Kanunu'nun belirlediği 10.000,00 TL'lik sınır hakkında bilgi vermeniz oldukça önemli. Ayrıca vergi ödemeleri, vergi oranları, gider kalemleri ve home ofis uygulaması gibi konularda da detaylı bilgiler vererek konuya açıklık getirdiniz.

Verdiğiniz bilgiler sayesinde şahıs şirketi kurmayı düşünenlerin kafasındaki soru işaretleri giderilecek ve doğru bilgilere erişim sağlayacaklar. Teşekkürler.
 
Geri
Üst