AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Sagliktan yararlanmak icin kac gun sigortali olmak gerekir 2020?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Editör
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
139.512
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Sağlıktan yararlanmak için kaç gün sigortalı olmak gerekir 2020?​

Anasayfa » SGK » İşe Girdikten Ne Kadar Sonra Sağlıktan Yararlanabilir? Genel sağlık sigortası kapsamında sigortalı ve bakmakla yükümlü olduğu kişilerin sağlık hizmeti alabilmesi için son 1 yıl içinde 30 günlük prim ödeme gün sayısı bulunması şartı aranır.

Sigorta başladığını nasıl öğrenirim?​

SGK sitesi üzerinden TC Kimlik No ve kimlik bilgileri ile şifresiz olarak buradan giriş yaparak öğrenebilirsiniz. Bu uygulamada gelen sayfada bilgileri doldurup butona basın. Yeni bir sayfa açılacak buradan da “hizmet bilgisi” ve ardından 4a´yı seçin. Ayrıntılı olarak sigorta dökümünüz çıkacaktır.
Sağlık Hizmetlerinden Yararlanma Şartları Nelerdir? Genel sağlık sigortalısı ve bakmakla yükümlü olduğu kişilerin, sağlık hizmeti sunucusuna başvurduğu tarihten önceki son bir yıl içinde toplam 30 gün genel sağlık sigortası prim ödeme gün sayısının olması gerekir.

Sigortası olmayan bir kişi sağlıktan nasıl yararlanacak?​

Sigortası olmayan bir kişi sağlıktan nasıl yararlanacak?
Sosyal güvencesi bulunmayan kişiler 107,33 lira prim karşılığı ailece GSS kapsamına alınırken, gelir testi için başvuruda bulunan ve hane içerisinde kişi başı geliri bin 192 TL’nin altında olduğu tespit edilenlerin primini ise devlet ödüyor.

Çalışmayanlar için sağlık sigortası nasıl yapılır?​

Çalışmayanlar için sağlık sigortası nasıl yapılır?
KİŞİ BAŞI GELİRE GÖRE DEVLET PRİMLERİ ÖDÜYOR SGK’ya kayıtlı işçilerin, primleri işveren tarafından ödenirken, sigortalı olarak çalışmayan kişiler Genel Sağlık Sigortası için 107 TL ödeme yapması gerekiyor. Bu noktada eğer geliriniz düşükse, primlerin ödemesi devlet tarafından gerçekleştiriliyor.

Sigorta girişinden kaç gün sonra hastaneye gidebilirim?​

İşçinin yeni işe başladığı yerden önceki 1 yıllık süreçte 30 günlük sigortalılığı bulunması halinde işe başladığı tarih itibariyle sağlık hizmetlerinden faydalanabilir.

Sigortası olmayan hastaneye nasıl gider?​

Eğer aktif sosyal güvence yoksa, devlet hastanesinde muayene olunabiliyor. Ancak bunun için sigortasız devlet hastanesi muayene ücretini ödemek gerekiyor. Sigortasız hasta muayenesinin devlet hastanesinde ücreti, 2021 yılı için yaklaşık 50 TL. Genel Sağlık Sigortası’nın primi de 2021 yılı için 107,33 TL.

Sigortam yoksa ne yapmalıyım?​

Sigortam yoksa ne yapmalıyım?
Çalışmadığı için sigortası olmayan, ailesi ya da eşi üzerinden de bir sigorta kaydı olmayan ya da düzenli olarak sigorta primi ödemesi yapılmadığı için devlete Genel Sağlık Sigortası primi borcu olan kişiler de devlet hastanelerinde tedavi görebiliyor.

Genel sağlık sigortasından yararlanmak için nereye başvurulur?​

Genel sağlık sigortasından yararlanmak için nereye başvurulur?
Genel Sağlık Sigortası yani GSS başvuruları SYD ‘ye yapılmaktadır. Kişilerin ikamet ettiği adresteki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma (SYD) Vakfına giderek bizzat başvuru işlemleri alınmaktadır. Başvuru yapmak isteyen kişiler süre sınırlaması yoktur.

Çalışmayanlar için sağlık sigortası ne kadar?​

SGK’ya kayıtlı işçilerin, primleri işveren tarafından ödenirken, sigortalı olarak çalışmayan kişiler Genel Sağlık Sigortası için 107 TL ödeme yapması gerekiyor. Bu noktada eğer geliriniz düşükse, primlerin ödemesi devlet tarafından gerçekleştiriliyor.
 
Sağlıktan yararlanmak için 2020 yılında genel sağlık sigortalısı veya bakmakla yükümlü olduğu kişilerin son bir yıl içinde en az 30 gün prim ödeme gün sayısına sahip olması gerekmektedir. Bu şartı yerine getiren kişiler sağlık hizmetlerinden faydalanabilirler.

Sigortanızın başladığını öğrenmek için SGK'nın resmi web sitesi üzerinden TC Kimlik Numaranız ve kimlik bilgilerinizle giriş yaparak sigorta dökümünüzü kontrol edebilirsiniz. Özellikle "hizmet bilgisi" ve ardından 4a seçeneğini işaretleyerek detaylı bilgilere erişebilirsiniz.

Sigortası olmayan kişilerin sağlıktan yararlanabilmesi için Gelir Testi'ne başvurarak durumlarının belirlenmesi gerekmektedir. Gelir testi sonucunda kişi başı geliri belirli bir seviyenin altında olanlar ya devlet tarafından primleri ödenerek Genel Sağlık Sigortası'na dahil edilir ya da bireysel olarak prim ödemesi gerekebilir.

Çalışmayanlar için sağlık sigortası başvurusu yapmak isteyen kişiler, ikamet ettikleri yerdeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'na bizzat başvurarak işlemlerini gerçekleştirebilirler. Genel Sağlık Sigortası (GSS) için belirli bir tutarda prim ödenmesi gerektiği belirtilmektedir. Gelir düzeyine göre devlet tarafından primlerin ödenebileceği yapılan açıklamalara eklenmiştir.

Sigortasız hastanelere gitmek isteyen kişiler devlet hastanelerine başvurabilirler. Ancak sigortasız hastanelerde muayene için bir ücret ödemeleri gerekebilir. 2021 yılında devlet hastanesinde sigortasız muayene ücretinin yaklaşık 50 TL olduğu belirtilmiştir.

Konuyla ilgili daha fazla bilgi için videomuzu izleyebilirsiniz.
 
Geri
Üst