AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Saglikta turnike ne demek?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Sağlıkta turnike ne demek?​

Turnike, boğucu sargı demektir. Turnike ile atardamarlar, toplardamarlar ve kılcal damarların tamamen boğularak kan dolaşımının o bölgenin altında durmasını sağlar. Turnike Nedir ve Nasıl Yapılır? Turnike, zor şartlar altında kanamayı acilen durdurmak için uygulanan bir metottur.

Türkçede turnike ne demek?​

Turnike Nedir: Turnike boğucu sargı demektir. Atardamar , toplardamar ve kılcal damarın tamamen boğularak dolaşımın o bölgenin altında tamamen durmasını sağlamaktır.

Turnike nasıl yapılır?​

Turnike nasıl yapılır?
Boğucu Sargı (Turnike) Uygulama Tekniği
- İlkyardımcı eline geniş, kuvvetli ve esnemeyen bir sargı alır,
- Şerit yarı uzunluğunda katlanır, uzuv etrafına sarılır,
- Bir ucu halkadan geçirip çekilir ve iki ucu bir araya getirilir,
- Kanamayı tamamen durduracak yeterlikte sıkı bir bağ atılır,

Hangisinde turnike uygulanabilir?​

Hangisinde turnike uygulanabilir?
Turnike, kol ve uyluk gibi tek kemikli bölgelere uygulanır, ancak önkol ve bacağa el ve ayağın beslenmesini bozabileceği için uygulanmaz. Uzuv kopması durumlarında, önkol ve bacağa da turnike uygulanabilir.

Basketbolda Turnike Nedir Nasıl Yapılır?​

Sağdan girerken sağ adım sol adım ve zıplama biçimindedir Soldan girerken sol adım sağ adım ve zıplama biçimindedir. Sağ turnike yaparken : sağ dizkarna doğru çekilir ve sağ kolda havaya kaldırılır. Sol turnike yaparken: sol diz karna doğru çekilir ve sol kolda havaya kaldırılır.

Kanamayı durdurmak için ilk yardımcının ilk yapması gereken şey nedir?​

Kanayan bölge dışarıda kalacak şekilde hasta/yaralının üstü örtülür, Şok pozisyonu verilir, Yapılan uygulamalar ile ilgili bilgiler (boğucu sargı uygulaması gibi) hasta/yaralının üzerine yazılır, Yaşam bulguları sık aralıklarla (2-3dakikada bir) değerlendirilir.

Basketbol turnike kaç adım atılır?​

Basketbol turnike kaç adım atılır?
Basketbolda turnike potaya doğru iki adım atıp topu panoya çarptırarak sayı yapmak demektir.
 
Sağlıkta turnike, acil durumlarda kanamayı durdurmak için kullanılan bir yöntemdir. Turnike, atardamarlar, toplardamarlar ve kılcal damarları tamamen boğarak kan dolaşımının o bölgenin altında durmasını sağlar. Bu sayede kanamanın kontrol altına alınmasına yardımcı olur.

Turnike, genellikle kol ve uyluk gibi tek kemikli bölgelere uygulanır. Ancak önkol ve bacak gibi vücudun diğer yerlerine uygulanmaz çünkü bu bölgelerdeki kan dolaşımını bozabilir. Uzuv kopması gibi durumlarda ise önkol ve bacak gibi bölgelere de turnike uygulanabilir.

Turnike uygulama teknikleri arasında şunlar bulunur: İlkyardımcı, geniş, kuvvetli ve esneyebilen bir sargı alarak, şeridi yarı uzunluğunda katlayıp uzvun etrafına sarar. Bir ucu halkadan geçirip çekerek, sıkı bir bağ atılır ve kanamanın durdurulması sağlanır.

Basketbolda ise turnike, potaya doğru iki adım atıp topu panoya çarparak sayı yapmayı ifade eder. Sağ turnike yaparken sağ adımı takiben sol adım ve zıplama gelirken, sol turnike yaparken sol adımı takiben sağ adım ve zıplama şeklinde hareket edilir.

Kanamayı durdurmak için ilk yardımcının ilk yapması gereken şeyler arasında ise kanayan bölgenin dışarıda kalacak şekilde hasta/yaralının üstünün örtülmesi, şok pozisyonunun verilmesi, uygulamaların belirtildiği notların hasta/yaralının üzerine yazılması ve yaşam bulgularının sık aralıklarla değerlendirilmesi yer alır.
 
Geri
Üst