AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Saglikta kalite ne demek?

Editör

Yeni Üye

Sağlıkta kalite ne demek?​

Sağlıkta Kalite Sisteminin amacı; Türkiye’de sağlık hizmetinin etkin, etkili, verimli, zamanında ve hakkaniyet çerçevesinde sunulmasını sağlarken; hasta ve çalışan güvenliği ile hasta ve çalışan memnuniyetini en üst seviyeye çıkarmaktır.

Sağlıkta kalite Standartları ne demek?​

Türkiye Sağlıkta Kalite Sisteminin dört temel yapı taşından biri olan Sağlıkta Kalite Standartları, Türkiye’de hizmet sunan tüm sağlık kurum ve kuruluşları için hedeflenen kalite düzeyini ortaya koymak ve uygulamaya yönelik rehberlik etmek amacıyla geliştirilmiştir.

Sağlık hizmetlerinde kalitenin özellikleri nelerdir?​

Sağlık hizmetlerinde kalitenin özellikleri nelerdir?
SAĞLIKTA HİZMET KALİTESİNİN ÇEŞİTLERİ
- Erişilebilirlik,
- Zamanlılık,
- Profesyonellik,
- Güvenilirlik,
- Doğruluk,
- Tamlık,
- Süreklilik,
- Esneklik,

Sağlıkta SKS ne demek?​

Sağlıkta SKS ne demek?
Sağlık Bakanlığı Tarafından Sağlıkta Kalite Standartları, Türkiye’de hizmet sunan tüm sağlık kurum ve kuruluşları için hedeflenen kalite düzeyini ortaya koymak ve uygulamaya yönelik rehberlik etmek amacıyla geliştirilmiştir.

Sağlık hizmetlerinde kalite standart çeşitleri nelerdir?​

Sağlıkta Kalite Standartları
- Sağlık Bakanlığı Hastane Kalite Standartları
- Joint Commission Uluslararası Standartlar.
- ISO 9000 Kalite Yönetim Sistemi.
- ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi.
- ISO 10002 Müşteri Memnuniyet ve Şikâyet Yönetim Sistemi.
- OHSAS 18001 İşçi Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi.

Hasta memnuniyeti neden önemlidir?​

Sağlık kurumunun hasta beklentilerini karşılayabilmesi için hastaların sunulan hizmetten memnuniyetlerinin araştırılması gerekir. Sağlık kurumunun kendisinden hizmet alan hastalarını tanıması, onlarla daha iyi ilişkiler kurması, talep ve beklentilerini belirlemesi hasta memnuniyeti açısından önemlidir.

Sağlık hizmetlerinde kalitenin ölçülmesi nedir?​

Sağlık hizmetlerinde kalitenin ölçülmesi nedir?
Saglik hizmetlerinde kalitenin artirilmasi; hasta ve yakinlarinin beklenti ve algilarinin belirlenmesine, mevcut kaynaklarin degerlendirilmesine ve buradan elde edilecek bilginin karar süreçlerinde kullanilmasina baglidir (Bircan ve Baycan, 2004: 175).

Kalite ölçülerinin istenen özellikleri nelerdir?​

Kalite ölçülerinin istenen özellikleri nelerdir?
Boyut, ağırlık, hacim, dayanıklılık gibi fiziksel nitelikler ile renk, koku, görünüş gibi estetik özellikler bir mamulün tasarım kalitesini belirler. Ayrıca tasarım aşamasında mamulün, kullanım kolaylığı, güvenliği, ömrü ve bakım periyotları gibi çeşitli faktörler de göz önüne alınmalıdır.

Kaliteli ürün ne demek?​

En yaygın olarak bilinen tanımı, standartlara uygunluk veya şartnameye uygunluktur. Bu tanıma göre, tasarım şartlarına istikrarlı biçimde uyan ürün bu tanıma göre yüksek kaliteli ürün olarak kabul ediliyordu. Bir değer tanım ise; kullanıma uygunluktur.

Kaliteyi belirleyen unsurlar nelerdir?​

kaliteyi doğrudan etkileyen faktörleri dokuz başlık altında incelemek mümkündür. Bu faktörler pazar, para, yönetim, insan, motivasyon, malzeme, makine ve teçhizat, bilgi ve üretim olarak sıralanabilir.

Sağlıkta kalite, sağlık hizmetlerinin etkin, etkili, verimli, zamanında ve hakkaniyet çerçevesinde sunulmasını sağlayarak hasta ve çalışan güvenliği ile memnuniyetini en üst seviyeye çıkarmayı amaçlar. Türkiye'de sağlık sektöründe kalite standartlarını belirlemek amacıyla Sağlıkta Kalite Standartları oluşturulmuştur. Bu standartlar, sağlık kurumlarının hedeflenen kalite seviyesini sağlama ve uygulama sürecine rehberlik etme amacı taşır.

Sağlık hizmetlerinde kalitenin özellikleri arasında erişilebilirlik, zamanında hizmet sunma, profesyonellik, güvenilirlik, doğruluk, tamlık, süreklilik ve esneklik gibi unsurlar yer alır. Bunlar sağlık hizmetlerinin kalitesini belirleyen önemli özelliklerdir.

Sağlık sektöründe kalite standartları çeşitli olup, Sağlık Bakanlığı Hastane Kalite Standartları, Joint Commission Uluslararası Standartlar, ISO 9000 Kalite Yönetim Sistemi, ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi, ISO 10002 Müşteri Memnuniyet ve Şikayet Yönetim Sistemi, OHSAS 18001 İşçi Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi gibi standartlar uygulanmaktadır.

Hasta memnuniyeti, sağlık kurumlarının hasta beklentilerini anlayabilmesi ve hizmet kalitesini artırmak için önemli bir unsurdur. Hasta memnuniyeti araştırmalarıyla hastaların beklentileri ve memnuniyetleri belirlenerek hizmetlerin bu doğrultuda şekillendirilmesi hedeflenir.

Kalite ölçüleri belirlenirken boyut, ağırlık, hacim gibi fiziksel niteliklerin yanı sıra estetik özellikler de dikkate alınmalıdır. Tasarım kalitesini belirleyen unsurlar arasında kullanım kolaylığı, güvenlik, ömür ve bakım periyotları gibi faktörler de bulunur.

Kaliteli ürün, standartlara uygunluk ve kullanıma uygunluk gibi özelliklere sahip olan ürünler olarak tanımlanabilir. Üretim sürecinde pazar, para, yönetim, insan kaynakları, motivasyon, malzeme, makine ve teçhizat, bilgi ve üretim gibi faktörler kaliteyi belirleyen unsurlar olarak karşımıza çıkar. Bu unsurların doğru bir şekilde yönetilmesi kaliteli hizmet ve ürün sunumunu sağlar.

Geri