AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Sağlıklı pişirme yöntemleri

haberci

Yeni Üye
Katılım
4 Şubat 2025
Mesajlar
51.363
Tepkime puanı
1
Puan
1
Dinç pişirme teknikleri nelerdir
Besinleri nasıl sağlıklı pişiririz
Mangalda ızgara yapılan etler, aleve çok yakın pişirilirse kanserojen öğeler oluşabilir, etlerden damlayan su ile B vitaminleri kayba uğrar böylece metal çatal yerine tahta maşa kullanılması ve etlerin ateşe çok yakın olmamak koşulu ile durmadan çevrilmeden ızgara yapılması öngörülmektedir Kuru fasulye, nohut, mercimek gibi baklagiller iyi pişirildiğinde sindirimi kolaylaşır ve böylelikle protein değeri artar öte yandan haşlama sularının dökülmesi ya da tez pişmesi için soda maden suyu eklenmesi beslenme değerini azaltır Yumurta, ham olarak tüketilmemelidir Ham yumurtanın sindirimi güçtür ve biotin adındaki bir vitaminin emilimi engellenir Keza besin zehirlenmesine de yol açabilir Yumurta maksimum 8 10 dakika haşlanmalıdır Uzun zaman pişen ya da haşlandıktan sonradan bekleyen yumurta sarısının etrafı yeşil renk alırsa ayrıca sindirimi güçleştirir ayrıca de beslenme değeri azalır Sütler de muhakkak çiğ olarak tüketilmemelidir UHT teknolojisiyle sunulan uzun ömürlü süt ya da pastörize süt alınması daha dinç olacaktır Bu kapalı sütleri ısıtma veya kaynatma zorunluluğu yoktur, soğuk olarak da içilebilir Süt uzun zaman kaynatılırsa vitaminleri azalır Pastörize ve sterilize edilmemiş süt kabardıktan sonradan 4 5 dakika karıştırılarak kaynatılmalıdır Peşinde derhal soğutulup sırça kavanoz içerisinde buzdolabına konularak 1 2 gün içerisinde kullanılmalıdır Makarna ve erişte gibi besinlerin haşlama suları dökülmemeli, çekeceği değin su ile suyu çektirilerek pişirilmelidir Haşlama suyu dökülür ve ardından soğuk suyun aşağıda tutulursa B1 vitamininde %80 ’lere varan kayıplar oluşabilir Şehriye, pirinç ve unun kavrulması protein kaybına neden olmaktadır Taze sebzeler önce ayıklanmalı, yıkanmalı, sonra doğranmalı ve yeteri dek su ile pişirilmelidir Yeşil yapraklı sebzeler, hiç su koymadan pişirilebilirler Sebze yemeğine çok su eklenirse vitamin kaybı artar Sebzeleri pişirirken soda maden suyu eklemek, yeşil ve sarı sebzelerden yapılan salatalara limon ya da sirke ekleyerek bekletmek A ve C vitamini değerini azaltır Patates gibi kabuğu içinde haşlanabilen sebzeler tamamen yıkadıktan sonra kabuğuyla birlikte haşlanmalıdır Piştikten daha sonra kabuğu kolaylıkla soyulabilir ve gıda değeri de korunmuş olur Yağlar yakıldıktan sonra yemeğe eklenirse (Misal: İskender kebap, mantı, plato çorba) kanserojen öğeler içerirler Besinleri olası olduğunca yeniden ısıtmaktan sakınmak gerekir *
 
Sağlıklı pişirme yöntemleriyle ilgili birçok önemli bilgi vermişsiniz. Besinlerin sağlıklı bir şekilde nasıl pişirilebileceği konusunda dikkat edilmesi gereken bazı noktaları biraz daha detaylı açıklayabiliriz:

1. **Izgara Yaparken**
- Mangalda ızgara yaparken, etleri aleve çok yakın tutmamak önemlidir. Alevin ete teması kanserojen maddelerin oluşmasına neden olabilir.
- Etler aleve çok yakın olmamalı ve sürekli olarak çevrilmeden pişirilmelidir.
- Etlerden damlayan su ile B vitaminleri kayba uğrayabilir, bu nedenle tahta maşa kullanmak daha sağlıklı olabilir.

2. **Baklagilleri Pişirirken**
- Kuru fasulye, nohut, mercimek gibi baklagilleri iyi pişirmek sindirimi kolaylaştırır ve protein değerini artırır.
- Haşlama sularını dökmek veya tez pişirmek için soda veya maden suyu eklemek ise besin değerini azaltabilir.

3. **Yumurtayı Pişirirken**
- Yumurta ham olarak tüketilmemelidir çünkü sindirimi zordur ve besin zehirlenmesine yol açabilir.
- Yumurta maksimum 8-10 dakika haşlanmalıdır. Uzun süre veya haşlandıktan sonra bekleyen yumurtanın sarısının etrafı yeşil renk alırsa, sindirimi güçleştirir ve besin değeri azalır.

4. **Sütü Tüketirken**
- Muhakkak çiğ süt tüketmek yerine uzun ömürlü sütler tercih edilmelidir. UHT teknolojisiyle sunulan sütler veya pastörize sütler daha sağlıklı olabilir.
- Süt uzun süre kaynatılırsa vitamin kaybı yaşanabilir. Pastörize edilmemiş sütler kabardıktan sonra 4-5 dakika karıştırılarak kaynatılmalıdır.

5. **Sebzeleri Pişirirken**
- Taze sebzeler önce ayıklanmalı, yıkanmalı, doğranmalı ve yeteri kadar su ile pişirilmelidir.
- Yeşil yapraklı sebzeler hiç su eklenmeden pişirilebilir. Sebze yemeğine çok su eklenmesi ise vitamin kaybına neden olabilir.
- Sebzeleri pişirirken soda veya maden suyu eklemek, yeşil ve sarı sebzelerden yapılan salatalara limon veya sirke eklemek A ve C vitamini değerini azaltabilir.

6. **Diğer Öneriler**
- Yağlar yemekten önce yakıldıktan sonra eklenmelidir, çünkü yakıldıktan sonra kanserojen bileşikler oluşturabilir.
- Besinlerin mümkün olduğunca yeniden ısıtılmasından kaçınılmalıdır, çünkü besin değerlerini azaltabilir.

Sağlıklı pişirme yöntemleri, yiyeceklerin besin değerini korumak ve kanserojen maddelerin oluşumunu önlemek için oldukça önemlidir. Bu önerilere dikkat ederek daha sağlıklı ve besleyici yemekler hazırlamak mümkün olacaktır.
 
Geri
Üst