AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Saglikli karbonhidratlar nelerdir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.108
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Sağlıklı karbonhidratlar nelerdir?​

Yağ ve protein ile birlikte beslenmemizin büyük bir bölümünü oluşturan 3 önemli maddeden birisidir. Sağlıklı karbonhidrat içeren besinler arasında baklagiller, kepekli ekmek, düşük yağlı süt ürünleri, tam tahıllar, meyveler ve sebzeler yer alır.

Kaliteli karbonhidrat nedir?​

Kaliteli karbonhidrat nedir?
Kepek ekmeği, tam tahıllı ekmek, kepekli makarna, patates, bulgur, yeşil sebzeler ve kepekli gevrekler yüksek kaliteli karbonhidratlara örnektir.

Sağlıksız karbonhidratlar nelerdir?​

Sağlıksız karbonhidratlar nelerdir?
Dondurma, çikolata ve şekerleme, kekler, kuru meyveler, şeker ve şeker içeren gıdalar, pirinç, beyaz un, patates cipsi, mısır gevreği, şeker ve asit içeren içecekler, fast food yiyecekler ilk aklımıza gelen sağlıksız ve tüketilmemesi gereken karbonhidratlar arasında yer alıyor.

Sindirilemeyen karbonhidratlar nelerdir?​

Sindirilemeyen karbonhidratlar (diyet lifi) barsaklardaki peristaltik hareketi arttırır, kabızlığın önlenmesine yardımcı olur, basit şekerlerin emilimini düzenler. Kolesterolün geri emilimini önleyerek ya da geciktirerek kan kolesterol düzeyini kontrol altında tutar.

Hangi yiyeceklerde karbonhidrat vardır?​

Hangi yiyeceklerde karbonhidrat vardır?
Karbonhidrat hangi besinlerde bulunur?
- Mısır gevreği.
- Tahıl ve ekmek çeşitleri.
- Pirinç
- Arpa.
- Yulaf.
- Kepek.
- Karabuğday.
- Bezelye.

Diyet yaparken hangi karbonhidrat alınmalı?​

Diyet yaparken hangi karbonhidrat alınmalı?
Yiyebileceğiniz karbonhidratlar:
- Hayal edebileceğiniz tüm sebzeler.
- Günde 1-2 porsiyon meyve.
- Kurubaklagiller, patates, bezelye, havuç gibi nişastalar, bulgur ve yulaf gibi sağlıklı tahıllar.
- Süt, yoğurt, kefir gibi süt ürünleri.

Karbonhidrat yararlı mı zararlı mı?​

Karbonhidratların görevleri Sağlıklı karbonhidratlar, vücudumuz için çok önemli enerji ve besin kaynağıdır. Bağışıklık sistemini destekler, üreme ve kanın pıhtılaşmasında rol oynar. Uzmanlar günlük enerji ihtiyacımızın en az yarısını sağlıklı karbonhidratlardan sağlamamızı öneriyor.

Sindirilemeyen oligosakkaritler nelerdir?​

Sindirilemeyen oligosakkaritler nelerdir?
Sindirilemeyen oligosakkaritler (NDOs): İnce bağırsaklarda sindirilemeden, kalın bağırsağa değiştirilmeden gelen, kısa zincirli karbonhidratlardır. Yanlış anlaşılmalar: Prebiyotikler bifidogeniktir: İnsan vücudu üzerinde faydalı bir etkiye sahip olmak için, bifidobakteriyi uyarmasına gerek yoktur.

Kompleks karbonhidratlar hangi besinlerde bulunur?​

Kompleks karbonhidratlar hangi besinlerde bulunur?
Yüksek miktarda kompleks karbonhidrat taşıyan besinler ise kepek, yulaf, mısır, arpa, karabuğday, mısır unu, makarna, patates, kepekli pirinç, kıyılmış buğday, tam tahıllı gevrek, bezelye, musli, fasulye, mercimektir.

Karbonhidrat en çok hangi besinde bulunur?​

Özellikle başta ekmek, arpa, yulaf, pirinç, tahıl ve mısır gevreği gibi ürünlerde oldukça fazla bulunur. Yüksek karbonhidrat içeren meyveler arasında kayısı, muz, yaban mersini, hurma, üzüm, elma, incir, çilek, karpuz, ananas, portakal ve kuru üzüm yer almaktadır.

Hangi sebzede karbonhidrat var?​

Hangi sebzede karbonhidrat var?
Sağlıklı karbonhidratlar; herhangi bir işlemden geçirilmemiş, rafine olmayan karbonhidratlardır. Brokoli ve havuç gibi sebzeler, fasulye, bezelye, mercimek gibi baklagiller, yulaf ve kinoa gibi tahıllar, patates gibi kök bitkiler, tüm meyveler ve kuruyemişler; sağlıklı karbonhidratlara örnek olarak verilebilir.

Diyette karbonhidrat nereden alınır?​

Diyette karbonhidrat nereden alınır?
Sağlıklı karbonhidratlar arasında ilk sırda işlenmemiş kepekli tahıllar, yüksek lifli yiyecekler, baklagiller, sebzeler, meyveler bulunur. Bunlar arasında en faydalı olanlar, tam buğday veya çavdar ekmeği; kahverengi pirinç, kinoa, fındık, avokado, yulaf, portakal, elma, fasulye ve nohuttur.

Zayıflamak için günde ne kadar karbonhidrat alınmalı?​

Beslenme rehberlerinde karbonhidratların günlük kalori alımının %45-65’ini oluşturması önerilir. Yani 2000 kalorilik bir beslenmeniz varsa, her gün bunun 225-325 gram kadar karbonhidrat hedeflemelisiniz. Fakat kilo vermek istiyorsanız, sadece 50-150 gram karbonhidrat tüketerek daha hızlı sonuç alabilirsiniz.
 
Sağlıklı karbonhidratlar, vücudumuz için önemli bir enerji ve besin kaynağı olup bağışıklık sistemini destekler, üreme ve kanın pıhtılaşmasında rol oynar. Bunun yanı sıra sindirilemeyen karbonhidratlar da barsak sağlığı üzerinde olumlu etkilere sahiptir. Sindirilemeyen karbonhidratlar, diyet lifi olarak da bilinir ve barsakların sağlıklı çalışmasına katkı sağlar.

Kaliteli karbonhidratlar, kepek ekmeği, tam tahıllı ekmek, kepekli makarna, patates, bulgur gibi besinlerde bulunurken; sağlıksız karbonhidratlar ise dondurma, çikolata, şekerleme gibi yüksek şeker içeriğine sahip gıdalarda yer alır. Sindirilemeyen oligosakkaritler ise ince bağırsaklarda sindirilemeyen ve kalın bağırsağa değiştirilmeden gelen kısa zincirli karbonhidratlardır.

Hangi yiyeceklerde karbonhidrat bulunur sorusunun cevabı ise; mısır gevreği, tahıl ve ekmek çeşitleri, pirinç, arpa, yulaf, kepek, karabuğday gibi besinlerde bulunan karbonhidratlar vardır. Diyet yaparken tüketilmesi gereken karbonhidratlar; çeşitli sebzeler, meyveler, kurubaklagiller, patates, bulgur, yulaf gibi sağlıklı tahıllar ve süt ürünleridir.

Karbonhidratların yararları arasında vücuda enerji sağlaması ve besin kaynağı olması yer aldığı gibi, uzmanlar günlük enerji ihtiyacının en az yarısının sağlıklı karbonhidratlardan karşılanmasını önermektedirler. Kompleks karbonhidratlar ise kepek, yulaf, mısır, arpa, karabuğday gibi besinlerde bulunur ve vücuda uzun süreli enerji sağlar. Son olarak, zayıflamak isteyenlerin günlük karbonhidrat alımını 50-150 gram arasında tutarak hızlı sonuçlar elde edebilecekleri belirtilmektedir.
 
Geri
Üst