AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Sağlıklı bir iletişim nasıl gerçekleşir?

zeberus

Yeni Üye
Sağlıklı bir iletişim nasıl gerçekleşir

İyi bir iletişim için gerekli adımlar

Amacı, stratejiyi ve iletilecek mesajı bilmek: Amacım nedir?, ne söylemek istiyorum?, hangi sonuca ulaşmak istiyorum? Sorularının cevabını tespit etmek bizi stratejimizi planlamaya götürür.

Hedef kişi ya da kişileri tanımlamak: Mesajınız nasıl bir alıcı tarafından algılanacak? Alıcının eğitimi, geçmiş deneyimleri, becerileri, bilgisi, yaşı, cinsiyeti, ırkı ve değerleri mesajı algılamada rol oynayacaktır.

İletişim engellerini aşmak: Karşı taraf ile engel konusunda konuşmaya zaman ayırmak, diğer meslektaşlarla bu konuda konuşmak ve engel üzerinde çalışmak üzere kesin karar almak.

Uygun iletişim türünü ve tarzını seçmek: Müşteri ile sözlü, yazılı, telefon ve sözel olmayan iletişim türlerinden uygun olanını seçmek.

Mesajı iletmek: Mesajı iletirken bu iş için gerekli zamanı ayırınız, ne söylemek istediğinizi açık ve tam olarak söyleyin, tutarlı ve mantıklı olunuz, konudan uzaklaşmayınız ve ihtiyaçtan fazlasını söylemeyiniz, ihtiyatlı olunuz.

Geri besleme almak: Geri besleme aldığınızda, mesajın yerine ulaştığını kesinleştirmiş olursunuz. Mesajınızın nasıl algılandığını bilmek size eğer gerekli ise onu yani mesajı yeniden ele alma, düzeltme imkanı verir. Mesajınızın sadece alınması değil, anlaşılması ve de kabul edilmesi de çok önemlidir. Böylelikle alıcı, arzu ettiğiniz, beklediğiniz davranışı gösterir veya tutum değişikliğine girer.

Geri