AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Saglik taramasi ne demek?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
127.490
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Sağlık taraması ne demek?​

Sağlık taraması; olası hastalıkları erken dönemde tespit ederek, önlem almayı ve böylece kişinin sağlıklı kalmasını amaçlayan taramadır.

Işyerinde sağlık taraması nedir?​

Işyerinde sağlık taraması nedir?
Buna göre bir işyerinde sağlık taramaları; İşyeri tehlike sınıfına göre belirlenmiş olan çalışan sağlığını riske edebilecek faktörlere yönelik spesifik sağlık durumu kontrolleri periyodik şekilde uygulanır. Çalışanlar için işe giriş sırasında alması gereken “sağlık raporu” için genel sağlık taraması gerçekleştirilir.

Hastanede sağlık taraması nasıl yapılır?​

Hastanede sağlık taraması nasıl yapılır?
Sağlık testleri yapılan kişilerin son olarak da genel fiziki muayenesi de yapılarak sağlık raporu verilmektedir. Bu muayenelerin yanında tam kan sayımı, tam idrar testi, kan ve idrarda ağır metal testi de yapılarak periyodik sağlık taraması tamamlanmaktadır.

Sağlık taraması kimlere yapılır?​

Düzenli egzersiz programına başlayacak olanlar. Ailesinde kemik erimesi, kolesterol yüksekliği, koroner kalp hastalığı ve yüksek tansiyon olan kişiler. Ailesinde bağırsak, prostat, mide ve meme kanseri hikayesi olanlar. 40 yaş üstü kadınlarda rahim ağzı ve meme kanseri taraması yaptırmak isteyenler.

Sağlık tetkikleri zorunlu mu?​

Sağlık tetkikleri zorunlu mu?
İşe giriş sağlık raporu, işyerlerince talep edilmesi zorunlu olan hatta 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu gereğince işe giriş yapacak olan kişilerin işyeri hekimlerinden almış oldukları rapordur.

Iş yerinde sağlık taraması zorunlu mu?​

Iş yerinde sağlık taraması zorunlu mu?
6331 sayılı yeni İş Sağlığı ve İş Güvenliği yasaları çerçevesinde 1 Ocak 2013 tarihinden sonra bütün iş yerlerinde iş giriş ve iş değişikliği gibi durumlarda genel sağlık taraması yapılması zorunlu hale getirilmiştir.

Sağlık raporu için hangi testler yapılır?​

Genel Olarak : Akciğer Grafisi, İşitme Testi, Görme Testi, Kan Sayımı , İdrar Tahlili , Solunum Fonksiyon Testi ve Portör muayeneleri istenmektedir.

Sağlık tetkikleri nerede yapılır?​

Sağlık tetkikleri nerede yapılır?
Tüm yapılacak testler; Sağlık Bakanlığı’ nın 2016/nisan 54567092 sayılı genelgesinde belirtilen şartlara sahip, İl Sağlık Müdürlükleri’ nce ruhsatlandırılmış (Basit hizmet Laboratuvarı) OSGB’ ler veya hastaneler tarafından yapılır.

Sağlık taraması kaç yılda bir yapılır?​

Sağlık taraması kaç yılda bir yapılır?
a) Az tehlikeli sınıftaki işyerlerinde en geç 5 yılda bir, b) Tehlikeli sınıftaki işyerlerinde en geç 3 yılda bir, c) Çok tehlikeli sınıftaki işyerlerinde en geç yılda bir defa olmak üzere periyodik muayene tekrarlanır. Ancak işyeri hekiminin gerek görmesi halinde bu süreler kısaltılır.

Çalışanların sağlık muayeneleri ne zaman zorunludur?​

b) Aşağıdaki hallerde çalışanların sağlık muayenelerinin yapılmasını sağlamak zorundadır: 1) İşe girişlerinde. 2) İş değişikliğinde. 3) İş kazası, meslek hastalığı veya sağlık nedeniyle tekrarlanan işten uzaklaşmalarından sonra işe dönüşlerinde talep etmeleri hâlinde.

Genel sağlık raporu nasıl alınır?​

Genel sağlık raporu nasıl alınır?
Sağlık Raporu Nasıl Alınır? Sağlık raporu alabilmek için ilk olarak bir sağlık kuruluşuna gitmeniz gerekir. Özel hastaneler, özel tıp merkezleri, poliklinikler ve aile hekimlerine sağlık raporu almak için başvurabilirsiniz. Başvuracağınız sağlık kuruluşu sizi atmanız gereken adımlar konusunda bilgilendirecektir.

Sağlık raporu için ne gerekir?​

Sağlık raporu için ne gerekir?
Sağlık raporu almak için 4 adet vesikalık fotoğraf, nüfus cüzdanı fotokopisi ve aslı ve hangi raporu ne amaçla almak istediğinizi belirten dilekçe gerekmektedir. Dilekçeyi, sağlık kuruluşunun danışma bölümünden alabilirsiniz. Belgelerinizin eksik ya da yanlış olması durumunda sağlık raporu alamazsınız.
 
Sağlık taraması, olası hastalıkları erken dönemde tespit ederek önlem almayı ve kişinin sağlıklı kalmasını amaçlayan bir tarama yöntemidir.

İşyerinde sağlık taraması ise işyerinde çalışanların sağlık durumunu belirlemek amacıyla periyodik olarak yapılan taramalardır. İşyeri tehlike sınıfına göre belirlenmiş olan faktörlere yönelik spesifik sağlık kontrolleri uygulanır ve çalışanlar için işe giriş sırasında genel sağlık taramaları gerçekleştirilir.

Hastanede sağlık taraması genellikle bir dizi testi içerir ve genel fiziki muayene de yapılır. Bu testler arasında tam kan sayımı, tam idrar testi, kan ve idrarda ağır metal testi gibi testler bulunmaktadır.

Sağlık taramalarına genellikle düzenli egzersiz programına başlayacak olanlar, ailesinde risk faktörleri bulunanlar ve belirli yaş ve cinsiyet grupları dahildir. Örneğin, 40 yaş üstü kadınlar, rahim ağzı ve meme kanseri taramaları yaptırmak isteyebilirler.

Sağlık tetkikleri genellikle işe giriş sağlık raporu alırken zorunlu olabilir. 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu gereğince işe giriş yapacak kişiler için işyeri hekimlerinden sağlık raporu almak zorunludur.

Iş yerinde sağlık taramaları genel olarak zorunludur. 6331 sayılı İş Sağlığı ve İş Güvenliği yasaları gereği, bütün iş yerlerinde işe giriş ve iş değişikliği gibi durumlarda genel sağlık taraması yapılması zorunlu hale getirilmiştir.

Sağlık raporu almak için genellikle bir sağlık kuruluşuna başvurmanız gerekir. Özel hastaneler, tıp merkezleri, poliklinikler ve aile hekimlerinden sağlık raporu alabilirsiniz. Sağlık raporu için genellikle 4 adet vesikalık fotoğraf, nüfus cüzdanı fotokopisi, aslı ve raporu ne amaçla almak istediğinizi belirten dilekçe gerekmektedir. Eksik ya da yanlış belgelerle başvuru yaparsanız sağlık raporu alamayabilirsiniz.
 
Geri
Üst