AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Saglik personelinin sagligina ve guvenligine yonelik calismalar hangi yonetmelik kapsamindadir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
126.576
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Sağlık personelinin sağlığına ve güvenliğine yönelik çalışmalar hangi yönetmelik kapsamındadır?​

MADDE 3 – (1) Bu Yönetmelik; 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununun 30 uncu, 9/1/1985 tarihli ve 3146 sayılı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanunun 2 ve 12 ncimaddelerine dayanılarak hazırlanmıştır.

Ülkemizde ve dünyada iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili kuruluşlar nelerdir?​

➢ Çalışma Ve Sosyal Güvenlik Eğitim ve Araştırma Merkezi (ÇASGEM),
- İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ (İSGGM)
- İŞ TEFTİŞ KURULU BAŞKANLIĞI (İTK)
- ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK EĞİTİM VE ARAŞTIRMA MERKEZİ (ÇASGEM)
- SOSYAL GÜVENLİK KURUMU (SGK)
- İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ AJANSLARI (OSHA-USA ve OSHA-EU)
- DÜNYA SAĞLIK ÖRGÜTÜ-WHO.

Güvensiz hareket nedir?​

Güvensiz hareket nedir?
Bireylerin hal ve hareketlerinden kaynaklı tehlikeli hareketlere güvensiz davranış, işyerinde mevcut olan ve çevresel faktörlerden etkilenerek karşılaşılan ve güvenliğin ihlal edildiği durumlara ise güvensiz durumlar denilmektedir.

Iş sağlığı ve güvenliği kurum ve kuruluşları nelerdir?​

Bu amaç doğrultusunda, İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü (İSGGM), İş Teftiş Kurulu Başkanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Eğitim Merkezi (ÇASGEM), İş Sağlığı ve Güvenliği Enstitüsü Müdürlüğü (İSGÜM), Ulusal İş Sağlığı ve Güvenliği Konseyi gibi kurum ve organizasyonlardan bu ünitede bahsedeceğiz.

ISG kurum ve kuruluşları nedir?​

Türkiye’de İSG Kurumları – Ülkemizde İş Sağlığı ve Güvenliği konusunda çeşitli düzeyde faaliyetleri bulunan çok sayıdaki kurum ve kuruluş beş başlık altında toplanabilir. İş sağlığı ve güvenliği ile ilgili, kar amaçlı olarak danışmanlık ve eğitim hizmeti veren kuruluşlar.

İş sağlığı ve güvenliğine ilişkin ilk yasal düzenleme hangi sektör?​

İş sağlığı ve güvenliğine ilişkin ilk yasal düzenleme hangi sektör?
İş sağlığı ve iş güvenliği alanına yönelik ilk düzenleme, 1865 tarihli Dilaver Paşa Nizamnamesi olmuştur. Bu nizamname, dönemin padişahının onayından geçmemekle birlikte Ereğli Kömür Havzası’nda uygulanmıştır.

İş güvenliği prensibi nedir?​

Bu on kurala iş güvenliği temel prensipleri denir. İş güvenliğinin amacı, kazaların önlenmesi için kaza zincirinin üç halkası olan tehlikeli hareket ve tehlikeli durumu tespit ederek, bunların ortadan kaldırılmasını sağlamak kaza olayının durdurulmasıdır.

Hekimin görevleri nelerdir?​

Tıp Doktoru / Hekim Ne İş Yapar? Görev ve Sorumlulukları Nelerdir?
- Hastane ve kliniklerde hastaları muayene etmek,
- Hastaların tıbbi koşulları hakkında bilgi edinmek için tahlil talep etmek,
- Hastaların sağlık durumlarını araştırmak, teşhis etmek ve tedavi etmek,
 
Sağlık personelinin sağlığına ve güvenliğine yönelik çalışmalar 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamında yer almaktadır. Bu kanunun amacı, işyerlerinde iş sağlığı ve güvenliği konularında gerekli tedbirlerin alınmasını sağlamak ve çalışanların sağlıklı bir ortamda çalışmalarını temin etmektir.

Ülkemizde ve dünyada iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili birçok kuruluş bulunmaktadır. Bazıları şunlardır:
- İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü (İSGGM)
- İş Teftiş Kurulu Başkanlığı (İTK)
- Çalışma ve Sosyal Güvenlik Eğitim ve Araştırma Merkezi (ÇASGEM)
- Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK)
- İş Sağlığı ve Güvenliği Ajansları (OSHA-USA ve OSHA-EU)
- Dünya Sağlık Örgütü (WHO)

Güvensiz hareket, bireylerin hal ve hareketlerinden kaynaklı tehlikeli hareketlere verilen isimdir. İşyerinde mevcut olan ve çevresel faktörlerden etkilenerek karşılaşılan güvenliğin ihlal edildiği durumlara ise güvensiz durumlar denilmektedir.

İş sağlığı ve güvenliği kurum ve kuruluşları arasında İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü (İSGGM), İş Teftiş Kurulu Başkanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Eğitim Merkezi (ÇASGEM), İş Sağlığı ve Güvenliği Enstitüsü Müdürlüğü (İSGÜM), Ulusal İş Sağlığı ve Güvenliği Konseyi gibi kurumlar bulunmaktadır.

İş sağlığı ve güvenliğine ilişkin ilk yasal düzenleme 1865 tarihli Dilaver Paşa Nizamnamesi ile başlamıştır. Bu düzenleme Ereğli Kömür Havzası'nda uygulanmış olup, iş sağlığı ve güvenliği konularında ilk adımdır.

İş güvenliği prensibi, kazaların önlenmesi için tehlikeli hareket ve durumların tespit edilerek ortadan kaldırılmasını sağlamaktır. Bu prensip, kaza zincirinin üç halkasını kırarak kaza olaylarının önlenmesini amaçlar.

Hekimin görevleri arasında hastaları muayene etmek, tıbbi koşullar hakkında bilgi edinmek için tahlil talep etmek, hastaların sağlık durumlarını araştırmak, teşhis etmek ve tedavi etmek gibi işlemler bulunmaktadır. Hekimler, hastaların sağlığına odaklanarak tedavi süreçlerini yönetirler.
 
Geri
Üst