AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Saglik personeli haftada kac saat calisir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
126.798
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Sağlık personeli haftada kaç saat çalışır?​

Türk Tabipleri Birliği, sağlık çalışanlarının çalışma sürelerini haftada 45 saat olarak düzenleyen 2368 sayılı Sağlık Personelinin Tazminat ve Çalışma Esaslarına Dair Kanun 30 Temmuz 2010 tarihinde yürürlükten kalktığını, bu nedenle sağlık personelinin haftalık normal mesai süresi de diğer kamu çalışanları ile eşit …

4924 sayılı kanun ne demek?​

4924 sayılı Kanuna göre istihdam edilen sözleşmeli sağlık personelinin işe alınmaları ve yer değiştirme işlemlerini düzenleyen, “Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşları 4924 Sayılı Kanuna Tabi Sözleşmeli Sağlık Personeli Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği” 11.02

200 işçinin çalıştığı az tehlikeli işyerlerinde periyodik sağlık kontrolleri en geç kaç yılda bir yapılmalıdır?​

200 işçinin çalıştığı az tehlikeli işyerlerinde periyodik sağlık kontrolleri en geç kaç yılda bir yapılmalıdır?
“3) Çalışanın kişisel özellikleri, işyerinin tehlike sınıfı ve işin niteliği öncelikli olarak göz önünde bulundurularak uluslararası standartlar ile işyerinde yapılan risk değerlendirmesi sonuçları doğrultusunda; az tehlikeli sınıftaki işlerde en geç beş yılda bir, tehlikeli sınıftaki işlerde en geç üç yılda bir, çok …

Sözleşmeli personel naklen atanabilir mi?​

Bu fıkra kapsamında sözleşmeli personel statüsüne geçmiş olanlar, sözleşmelerinin bitiminde istekleri halinde 657 sayılı Kanunun ilgili hükümlerine göre söz konusu statüye geçerken çalıştığı il emrindeki boş Devlet memurluğu kadrolarına naklen atanırlar.

4924 sayılı kanun kimleri kapsıyor?​

4924 sayılı Kanunun 6 ncı maddesinde; “Sözleşmeli personele. Devlet memurlarına ödenen aile, doğum, ölüm yardımları ödeneği verilir ve bu personel 657 sayılı Kanunun 209, 210, 211 ve 212 nci maddelerindeki yardım ve haklardan yararlandırılır. ” Hükmü mevcuttur.

Tehlikeli sınıf işyerlerinde sağlık muayeneleri kaç yılda bir yenilenir?​

Tehlikeli sınıf işyerlerinde sağlık muayeneleri kaç yılda bir yenilenir?
İşyeri az tehlikeli sınıfta yer alıyorsa çalışanlar en fazla 5 yılda bir; İşyeri tehlikeli sınıfta yer alıyorsa çalışanlar en fazla 3 yılda bir; İşyeri çok tehlikeli sınıfta yer alıyorsa çalışanlar yılda bir, İşyerinde gençler, hamileler veya çocuklar çalışıyorsa 6 ayda bir periyodik muayeneler gerçekleştirilmelidir.

Hangi işyerlerinde tam süreli işyeri hekimi görevlendirilmesi mecburiyeti vardır?​

– 1 Temmuz 2016 tarihi itibariyle tek işçi çalıştıran ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri dahil tüm işyerlerinde işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı çalıştırma/görevlendirme zorunlu hale gelmiştir.
 
Sağlık personeli haftada kaç saat çalışır sorusunu cevaplamak için yapılan düzenlemelere göz atalım. Öncelikle belirtmek gerekir ki, Türk Tabipleri Birliği'nin belirttiğine göre 2368 sayılı Sağlık Personelinin Tazminat ve Çalışma Esaslarına Dair Kanun 30 Temmuz 2010 tarihinde yürürlükten kalkmıştır. Dolayısıyla sağlık personelinin haftalık normal mesai süresi de diğer kamu çalışanlarıyla eşitlenmiştir. Yani artık sağlık personelinin haftalık çalışma süresi 45 saat değil, diğer kamu çalışanları gibi genel olarak 40 saat olacaktır.

4924 sayılı Kanun ise sözleşmeli sağlık personelinin işe alınmalarını ve yer değiştirme işlemlerini düzenleyen bir kanundur. Bu kanuna göre istihdam edilen sözleşmeli sağlık personeli için belirli düzenlemeler ve yönetmelikler mevcuttur. Örneğin, "Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşları 4924 Sayılı Kanuna Tabi Sözleşmeli Sağlık Personeli Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği" gibi yönetmelikler söz konusudur.

Az tehlikeli işyerlerinde çalışan 200 işçiye sahip işyerlerinde periyodik sağlık kontrollerinin en geç kaç yılda bir yapılması gerektiği sorusuna ise şu şekilde yanıt verilebilir: Risk değerlendirmesi sonucuna göre az tehlikeli sınıftaki işlerde en geç 5 yılda bir periyodik sağlık kontrolleri yapılmalıdır.

Sözleşmeli personellerin naklen atanıp atanamayacağı konusuyla ilgili olarak, sözleşmeli personel statüsüne geçenlerin sözleşmelerinin bitiminde istekleri doğrultusunda 657 sayılı Kanunun ilgili hükümleri uyarınca il emrindeki boş Devlet memurluğu kadrolarına naklen atanabileceği belirtilmektedir.

4924 sayılı Kanunun kimleri kapsadığı konusunda ise kanun metninde sözleşmeli personele hitaben belirli yardım ve hakların sağlandığına dair hükümler yer almaktadır. Bu kapsamda, Devlet memurlarına ödenen aile, doğum, ölüm yardımları ödeneği verilmesi ve bu personelin belirli devlet memuru haklarından yararlandırılması öngörülmüştür.

Son olarak, tehlikeli sınıf işyerlerinde çalışanların sağlık muayenelerinin ne sıklıkla yenilenmesi gerektiği konusuna da açıklık getirilebilir. Tehlikeli sınıf işyerlerinde çalışanlar en fazla 3 yılda bir sağlık muayenelerini yenilemelidirler.

Özetle, sağlık personelinin haftalık çalışma süresi genel olarak 40 saattir. Sözleşmeli personeller belirli düzenlemelere tabidir ve belirli durumlarda naklen atanabilirler. Az tehlikeli ve tehlikeli işyerlerinde çalışanların periyodik sağlık kontrollerini düzenli olarak yaptırmaları önemlidir. Tehlikeli sınıf işyerlerinde çalışanların sağlık muayenelerini ise en fazla 3 yılda bir yenilemeleri gerekmektedir. İş güvenliği önemli olduğundan işyerlerinde belirli sayıda işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanının görevlendirilmesi zorunlu hale getirilmiştir.
 
Geri
Üst