Saglik okuryazarligini etkileyen faktorler nelerdir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
162.156
Çözümler
15
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Sağlık okuryazarlığını etkileyen faktörler nelerdir?​

Sağlık Okuryazarlığını Etkileyen Faktörler Sağlık okuryazarlığı ile sosyo-ekonomik durum, iş, meslek, gelir, akranlar, aile, sosyal destek, medya kullanımı, dil, kültür, çevresel-politik ortam gibi sosyal ve çevresel faktörler arasında karşılıklı etkileşim bu- lunmaktadır (13).

Toplumsal okuryazarlık nedir?​

Toplumun geniş bir kitlesine hitap edebilmek, bilgisini ve gücünü geliştirerek hedeflerine ulaşması için bireye olanak veren olgudur.

Sağlık okuryazarlığı çeşitleri nelerdir?
Bunlar; Yetişkinlerde Fonksiyonel Sağlık Okuryazarlığı Testi (TOFHLA-Test of Functional Health Literacy in Adults), Tıpta Yetişkin Okuryazarlığının Hızlı Değerlendirilmesi (REALM-Rapid Estimate of Adult Literacy in Medicine), Sağlık Aktiviteleri Okuryazarlığı Ölçeği (HALS-Health Activities Literacy Scale), NVS (Newest …

Sağlık okuryazarlığını artırmak için neler yapılabilir?​

Sağlık okuryazarlığı eğitimi erken çocukluk döneminden itibaren yapılmalı. 2. Sağlığın geliştirilmesi kavramı okul eğitimi sırasında geliştirilmeli. 3. Yetişkin dönemindeki eğitimde olası engellerle baş etme yolları geliştirilmeli.

Sağlık okuryazarlığı dersi nedir?​

Sağlık okuryazarlığı, bireyin kendi sağlığı ve toplumsal sağlık hakkında ilgili karar, bilgi, enformasyon, hizmet ve davranışları anlamasını, değerlendirebilmesini ve kullanmasını kapsar.
Sağlık okur yazarlığı nedir?
Sağlık okuryazarlığı; bireylerin sağlıkla ilgili bilgilere ulaşması, bu bilgileri anlaması ve bu bilgileri sağlıkla ilgili kararlarında kullanabilmesi için gerekli olan zihinsel ve sosyal becerileri olarak tanımlanmaktadır.
Sağlık okuryazarlığı; sağlık ile ilgili bilgi, karar, veri, istatistik ve haberleri anlayabilme, sorgulayabilme ve değerlendirebilme yetkinliğidir. Genel okuryazarlık dışında sağlık okuryazarlığı, kişinin; bireysel ve toplumsal sağlığı hakkında bilgi, karar ve davranışları yönlendirerek bilinçlenmesini sağlar.
DSÖ sağlık okuryazarlığını “iyi sağlık halinin sürdürülmesi ve geliştirilmesi yolunda bilgiyi kullanma ve anlamak için bireysel olarak bilişsel ve sosyal beceri elde etme kapasitesi” olarak tanımlanmıştır(3-5).
Sağlık okuryazarlığı kimlerde daha düşüktür?
Sağlık okuryazarlığı düzeyi cinsiyete göre de farklılık göstermekte. Sağlık okuryazarlığı yetersiz olanların sıklığı kadınlarda %35,3 iken erkeklerde bu oran %26,4. Yaş grupları arasında da sağlık okuryazarlığı düzeyi bakımından anlamlı fark bulunmakta.

Sağlık Okuryazarlığında sade dil kullanımı için nelere dikkat etmeliyiz?​

Sade dil kullanmak için bunları yapın
 
Geri
Üst