AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Saglik ocaginda HPV testi yapilir mi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Editör
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
140.693
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Sağlık ocağında HPV testi yapılır mı?​

Sağlık ocaklarında, KETEM’de HPV testi ücretsiz olarak yaptırtılabilir. Kişi önce sağlık ocağına gidiyor ve muayene sırasında iki tane örnek aldırıyor. Öncelikle HPV için örnek alınıyor bir de smear için örnek alınıyor. Alınan bu örnekler de Ankara ve İstanbul’daki merkez laboratuvarlarda inceleniyor.

HPV kan tahlilinde çıkar mi?​

HPV kan tahlilinde çıkar mi?
HPV kan dolaşımına geçmediği için kanda bu virüsü saptamak mümkün değildir. Yani sanılanın aksine HPV tanısını bir kan testi ile koymak mümkün değildir ve HPV-genital siğile özgün bir kan testi incelemesi yoktur.

HPV testi için hangi bölüm?​

HPV Virüsüne Hangi Doktor Bakar? HPV virüsü için genel cerrahi uzmanı, ürolog ve jinekologlara başvurulabilir. Genital siğil şikayetlerine sahip kişilerin ilk olarak genel cerrahi uzmanlarına başvurması önerilmektedir.

Devlet Hastanesi HPV testi yapıyor mu?​

Devlet Hastanesi HPV testi yapıyor mu?
Devlet hastanelerinde ve özel hastanelerde kadın hastalıkları (Jinekoloji) hekimlerine başvurarak Smear Testi yaptırabilirsiniz. Aile Sağlığı Merkezleri’nde ise aile hekiminizin yönlendirmesi ile birlikte testinizi ücretsiz olarak yaptırabilirsiniz.
HPV virüsü hangi testle belli olur?​
HPV-Smear testi rahim ağzını (serviks) değerlendirmek ve kanser öncüsü durumlar açısından kontrol etmek için kadınlara yapılan özel bir rahim ağzı tarama testidir.

HPV olup olmadığını nasıl anlarsın?​

HPV olup olmadığını nasıl anlarsın?
HPV virüsünün tanı ve teşhis yöntemleri nelerdir? Jinekolojik muayene sırasında saptanan siğillerden parça veya böyle bir lezyon yok ise vajinal ya da servikal akıntıdan sürüntü alınması ve alınan örneklerde HPV virüsüne ait DNA’ların incelenmesi ile teşhisi konulabilir.

HPV için nereden randevu alınır?​

Dermatoloji uzmanından randevu almak gerekmekte olup en uygun tedavi yöntemini belirlemektedir.

Devlet Hastanesi HPV testi yapılıyor mu?​

Devlet Hastanesi HPV testi yapılıyor mu?

HPV testi ücretsiz mi?​

Gültekin, “30 yaşın üzerindeki tüm kadınlarımız, HPV DNA’sı ile rahim ağzı kanseri taraması yaptırmak üzere Aile Hekimlerine, KETEM ya da en yakın Toplum Sağlığı Merkezlerine başvurarak bu testleri tamamen ücretsiz olarak yaptırabilirler” açıklamasında bulundu.

Devlet Hastanesinde HPV aşısı yapılıyor mu?​

Devlet Hastanesinde HPV aşısı yapılıyor mu?
HPV aşısı, SGK tarafından karşılanmaz. İki farklı aşısı olan hastalığın her iki aşısı da devlet hastanelerinde yapılmaktadır. HPV aşısı, ilk cinsel ilişki sonrasında yapılabilir. İlk ilişki sonrasında yapılan HPV aşısı, virüsün bulaşma riskini en aza indirmektedir.
 
HPV testi, insan papillomavirüsü enfeksiyonunu tespit etmek için yapılan bir tarama testidir. Sağlık ocaklarında, KETEM’de veya devlet hastanelerinde HPV testi yaptırabilirsiniz. Ücretsiz olarak HPV testi yaptırmak isteyen kişiler, Aile Hekimlerine, KETEM'e veya Toplum Sağlığı Merkezlerine başvurarak bu testi yaptırabilirler.

HPV kan tahlilinde çıkmaz çünkü HPV kan dolaşımına geçmez, dolayısıyla kan testi ile HPV tespit edilemez. HPV tanısı genellikle jinekolojik muayene sırasında, genital siğillerin incelenmesi veya smear testi gibi örnek alınarak yapılan testlerle konulur.

HPV virüsüne genel cerrahi uzmanları, ürologlar ve jinekologlar bakabilir. Genital siğillerin belirtileri olan kişilerin öncelikle genel cerrahi uzmanlarına başvurması önerilir.

HPV virüsü belli testlerle teşhis edilir. Örneğin, rahim ağzı (serviks) değerlendirmek ve kanser öncüsü durumları kontrol etmek için yapılan HPV-Smear testi sayesinde HPV varlığı veya riski hakkında bilgi sahibi olunabilir.

HPV'nin varlığını anlamak için jinekolojik muayene sırasında örnek alınması ve alınan örneklerde HPV virüsüne ait DNA'ların incelenmesi gerekmektedir. Jinekologlar bu testi yapabilir ve teşhis koyabilirler.

HPV aşısı ilk cinsel ilişki sonrasında yapılabilir ve devlet hastanelerinde bu aşılar yapılmaktadır. SGK tarafından karşılanmayan HPV aşısı, virüsün bulaşma riskini azaltarak koruyucu bir etkiye sahiptir. Aşı hakkında daha fazla bilgi almak ve randevu almak için dermatoloji uzmanından destek alabilirsiniz.
 
Geri
Üst