AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Saglik kurum ve kurulusu tarafindan Yerinde cozulemeyen yazili ve veya elektronik basvurulari hangi Kurul degerlendirir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Sağlık kurum ve kuruluşu tarafından Yerinde çözülemeyen yazılı ve veya elektronik başvuruları hangi Kurul değerlendirir?​

Madde 42/C – Kurulun görevleri ile çalışma usul ve esasları şunlardır; a) Kurul, sağlık kurum ve kuruluşu tarafından yerinde çözülemeyen yazılı ve/veya elektronik başvuruları değerlendirir.

Hasta hakları ve Sorumlulukları Nelerdir?​

Hasta hakları ve Sorumlulukları Nelerdir?
Hasta Hakları ve Hasta Sorumlulukları nelerdir?
- Hizmetten genel olarak faydalanma.
- Bilgilendirme ve bilgi isteme.
- Sağlık kuruluşunu ve personelini, seçme ve değerlendirme.
- Mahremiyet.
- Reddetme, durdurma ve rıza.
- Güvenlik.
- Dini vecibeleri yerine getirebilme.
- İnsanı değerlere saygı gösterilmesi, saygınlık görme ve rahatlık.

Hasta Hakları Kurulu kaç günde karar verir?​

Hasta Hakları Kurulu kaç günde karar verir?
d) Kurul, gelen başvuru dosyalarını değerlendirerek hasta hakları mevzuatı çerçevesinde kesin bir karara bağlar. Başvurunun birim tarafından alınmasından sonra karar verme süresi 15 iş günüdür.

Hasta hakları ihlal edildiğinde nereye başvurulur?​

Başvurular, tüketicinin yerleşim yerinin bulunduğu ya da tüketici işleminin yapıldığı yerdeki tüketici hakem heyetine yapılacaktır.

Tıbbi gereklilikler dışında müdahale yasağı nedir?​

Tıbbi gereklilikler dışında müdahale yasağı nedir?
Tıbbi Gereklilikler Dışında Müdahale Yasağı Madde 12- Teşhis, tedavi veya korunma maksadı olmaksızın, ölüme veya hayati tehlikeye yol açabilecek veya vücut bütünlüğünü ihlal edebilecek veya akli veya bedeni mukavemeti azaltabilecek hiçbir şey yapılamaz ve talep de edilemez.

Hasta hakları günü hangi gündür?​

Hasta hakları günü hangi gündür?
26 Ekim Hasta Hakları Günü
Hasta haklarını düzenleyen sözleşme hangisi?​
Dünyada hasta hakları 1981 Dünya Tıp Birliği Lizbon Hasta Hakları Bildirgesi:Dünya Tıp Birliği’nin 34. Genel Kurulu’nda dünyadaki ilk uluslararası hasta hakları belgesidir. Hekim seçme, önerilen sağaltımı kabul veya red, onulmaz hastalık durumunda onurlu biçimde ölme gibi hakları belirtmiştir.

Tıbbi araştırmalarda rıza alınması niçin önemlidir?​

Tıbbi araştırmalarda rıza alınması niçin önemlidir?
Hukuki ve ahlaki yönden geçerli ve haklı bir sebebe dayanmaksızın hastaya zarar verme ihtimali bulunan bilginin ifşa edilmesi, personelin ve diğer kimselerin hukuki ve cezai sorumluluğunu da gerektirir. Araştırma ve eğitim amacı ile yapılan faaliyetlerde de hastanın kimlik bilgileri, rızası olmaksızın açıklanamaz.

Hasta hakları ile ilgili şikayetler nereye yapılmalı?​

Hasta hakları ile ilgili şikayetler nereye yapılmalı?
Cevap: Hasta hakları ile ilgili tüm müracaat ve şikâyetler Hasta Hakları birimlerinden, Sağlık Bakanlığınca oluşturulan https:// hastahaklari.saglik.gov.tr/ Genel Ağ adresinden ve Sağlık Bakanlığı İletişim Merkezi (SABİM) Alo 184’ü arayarak yapılabilir.

Hekim hakları Nelerdir?​

HEKİM HAKLARI
- Yeterli Eğitim Alma ve Sürekli Mesleki Gelişim Hakkı
- Yeterli Ücret Alma Hakkı
- Mesleğini Serbestçe İcra Etme Hakkı
- Modern Teknoloji ve Bilimi Kullanma Hakkı
- Yönetimsel Kararlara Katılma Hakkı
- Hastayı Reddetme Hakkı
- Konsültasyon İsteme Hakkı
- Sağlığını Koruma ve Mesleki Risklerden Korunma Hakkı

Alışılmış olmayan tedavi usullerinin uygulanması hakkı uygulanması hangi şartlara bağlıdır?​

Alışılmış olmayan tedavi usullerinin uygulanması hakkı uygulanması hangi şartlara bağlıdır?
Alışılmış Olmayan Tedavi Usullerinin Uygulanması Madde 27- Klinik veya laboratuar muayeneleri sonucunda bilinen klasik tedavi metodlarının hastaya fayda vermeyeceğinin sabit olması ve daha evvel deney hayvanları üzerinde kafi derecede tecrübe edilmek sure yle faydalı tesirlerinin anlaşılması ve hastanın rızasının …

Hasta günü ne zaman?​

Hasta günü ne zaman?
Ulusal düzeydeki yasal düzenleme Tıbbi Deontoloji Nizamnamesi, Hasta Hakları Yönetmeliği, İnsan Hakları ve Biyotıp Sözleşmesi gibi mevzuatlarda yer almaktadır. Ülkemizde 1998’de, 26 Ekim “Hasta Hakları Günü” olarak kabul edilmiştir.

Hasta hakları gününde neler yapılabilir?​

HASTA HAKLARI GÜNÜ
- Hizmetten Genel Olarak Faydalanma Hakkı
- Bilgilendirilme ve Bilgi İsteme Hakkı
- Sağlık Kuruluşunu, Personelini Seçme ve Değiştirme Hakkı
- Mahremiyet Hakkı
- Tedaviyi Reddetme, Durdurma ve Rızasının Aranması
- Güvenli Ortam Hakkı
- Dini Vecibeleri Yerine Getirebilme Hakkı

Hasta Haklarını Ne düzenler?​

Hasta Haklarını Ne düzenler?
ÜLKEMİZDE SAĞLIK HAKLARI Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan 1998 Tarihli Hasta Hakları Yönetmeliği ile, uluslararası bildirge ve sözleşmelerle dünya çapında kabul gören ve hızla gelişen sağlık hakları ülkemiz iç mevzuatında ilk yasal düzenleme olarak yerini almıştır.

Hasta haklarının temel çıkış noktası nedir?​

Hasta haklarının temel çıkış noktası nedir?
İnsan, sadece insan olmasından dolayı doğuştan bazı hakları kazanarak dünyaya adımını atmaktadır. Bu haklardan birisi de en temel hak olan sağlık hakkıdır. Bu hakkın sunumu da kaliteli ve eşit olmalıdır. Bu durumda sağlık hizmetlerinin sunumunda eşitlik ilkesi çerçevesinde yapılması gereği ortaya çıkmaktadır.
 
Sağlık kurum ve kuruluşları tarafından yerinde çözülemeyen yazılı ve/veya elektronik başvuruları değerlendirmekle görevli olan kurulun ismi "Hasta Hakları Kurulu"dur. Bu kurul, gelen başvuru dosyalarını değerlendirerek hasta hakları mevzuatı çerçevesinde kesin bir karara bağlar. Başvurunun birim tarafından alınmasından sonra karar verme süresi genellikle 15 iş günü olarak belirlenmiştir.

Hasta hakları çerçevesinde ihlal yaşandığında başvurulması gereken yer tüketici hakem heyetidir. Başvurular, tüketici işleminin yapıldığı yerdeki tüketici hakem heyetine yapılmalıdır.

Tıbbi gereklilikler dışında müdahale yasağı, teşhis, tedavi veya korunma amacı olmaksızın yapılacak müdahaleleri kısıtlayan bir kuraldır. Bu kurala göre, ölüme veya hayati tehlikeye yol açabilecek, vücut bütünlüğünü ihlal edebilecek veya akli veya bedeni mukavemeti azaltabilecek işlemler yerine getirilemez ve talep edilemez.

Hasta hakları günü, 26 Ekim'de kutlanmaktadır. Ulusal düzeydeki yasal düzenlemelerde de bu tarih "Hasta Hakları Günü" olarak belirtilmiştir.

Hasta hakları ile ilgili şikayetlerin iletilmesi gereken yerler arasında Hasta Hakları birimleri, Sağlık Bakanlığı'nın oluşturduğu internet adresi veya Sağlık Bakanlığı İletişim Merkezi (SABİM) Alo 184 bulunmaktadır.

Hekimlerin hakları arasında yeterli eğitim alma, yeterli ücret alma, mesleğini serbestçe icra etme, modern teknoloji ve bilimi kullanma, yönetimsel kararlara katılma, hastayı reddetme, konsültasyon isteme ve sağlığını koruma hakları yer almaktadır. Bu haklar hekimlerin mesleki faaliyetlerini etkili bir şekilde yürütmelerine olanak sağlar.

Alışılmış olmayan tedavi usullerinin uygulanması hakkı, belirli şartlara bağlıdır. Bu kapsamda, klinik veya laboratuvar muayeneleri sonucunda bilinen klasik tedavi metodlarının hastaya fayda vermeyeceğinin ve deney hayvanları üzerinde tecrübe edilerek faydalı etkilerinin anlaşıldığının tespit edilmesi gerekmektedir.

Tıbbi araştırmalarda rıza alınmasının önemi, hastaya zarar verme ihtimali bulunan bilginin ifşa edilmesi, personelin ve diğer kişilerin hukuki ve cezai sorumluluğunu gerektirmesinden kaynaklanmaktadır. Araştırma ve eğitim faaliyetlerinde hastanın rızası olmaksızın kimlik bilgilerinin açıklanamayacağı da unutulmamalıdır.
 
Geri
Üst