AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Saglik calisanlari hangi kanuna tabi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.247
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Sağlık çalışanları hangi kanuna tabi?​

Sağlık Bakanlığı Ve Bağlı Kuruluşları 4924 Sayılı Kanuna Tabi Sözleşmeli Sağlık Personeli Atama Ve Yer Değiştirme Yönetmeliği.

Türk sağlık sistemi nedir?​

Türkiye, Genel Sağlık Sigortası sistemi kapsamında evrensel sağlık hizmetlerine sahiptir. Bu sistem kapsamında, Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) kayıtlı tüm sakinler, SGK ile sözleşmeli hastanelerde ücretsiz tıbbi tedavi alabilmektedir.

Sağlık sistemi içerisinde hangi alt sistemler var?​

Sağlık sistemi içerisinde hangi alt sistemler var?
D’Ambrosia’ya göre, sağlık bakım sistemleri, vergi temelli sistemler, sosyal sigorta sistemleri ve özel sigorta sistemleri olarak sınıflandırılabilir.

Sağlık mevzuatı ne demek?​

Sağlık mevzuatı ne demek?
Sağlık alanının yazılı hukuk kuralları olarak tanımlanabilecek olan sağlık mevzuatı; kanun, kanun hükmünde kararname, tüzük, yönetmelik, yönerge ve genelgeler ile diğer idari metinlerden oluş. Yazılı hukuk kuralları, ”mevzuat” olarak bilinir.

Sağlık sektöründe çalışanlar kimlerdir?​

Sağlık personeli, diğer adıyla iş yeri hemşiresi, iş yeri hekimiyle birlikte çalışan, gerekli kayıtları tutarak ve bunları düzenleyerek hekime yardımcı olan kişidir. Bu bağlamda sağlık personeli; sağlık memuru, çevre sağlığı teknisyeni, ya da acil tıp teknisyeni olabilir.

4924 sayılı kanun kimleri kapsıyor?​

4924 sayılı Kanunun 6 ncı maddesinde; “Sözleşmeli personele. Devlet memurlarına ödenen aile, doğum, ölüm yardımları ödeneği verilir ve bu personel 657 sayılı Kanunun 209, 210, 211 ve 212 nci maddelerindeki yardım ve haklardan yararlandırılır.

Sağlık sistemleri nasıl sınıflandırılır?​

Sağlık sistemleri nasıl sınıflandırılır?
Beş ayrı tip oluşturmuştur;
- Tip-1: Az gelişmiş ülkeler,
- Tip-2: Serbest piyasa tipi,
- Tip-3: Sigorta ve sosyal güvenlik,
- Tip-4: Ulusal sağlık hizmeti,
- Tip-5: Sosyalist sistem.
- Tip-1: Özel sigorta ağırlıklı,
- Tip-2: Sosyal sigorta ağırlıklı,
- Tip-3: Ulusal sağlık sistemi,

Sağlık hizmetleri nelerdir ve kaça ayrılır?​

Sağlık hizmetleri nelerdir ve kaça ayrılır?
Sağlık hizmetleri, kabaca üç gruba ayrılır. Birincisi koruyu sağlık hizmetleri, ikincisi iyileştirici ya da tedavi edici sağlık hizmetleri, üçüncüsü ise rehabilite edici ya da esenleştirici sağlık hizmetleridir.
Sağlık mevzuatı dersi nedir?​
Bu ders; Mevzuat ve sağlık kurumları mevzuatı ile ilgili temel kavramlar,Kamu ve çevre sağlığı ile ilgili mevzuat,Sağlık hizmetlerinin sunumu ile ilgili mevzuat,Özel sağlık kuruluşları ile ilgili mevzuat,Sağlık hizmetleri finansmanı ile ilgili mevzuat,Satınalma mevzuatı,Satınalma mevzuatı,Satınalma mevzuatı,Sağlık …
Sağlık kurum ve kuruluşları nelerdir?​
Sağlık Kurum ve Kuruluşları
- Toplum Sağlığı Hizmetleri ve Eğitim Dairesi Başkanlığı
- Akılcı İlaç Kullanımı
- Mikrobiyoloji Referans Laboratuvarları ve Biyolojik Ürünler Dairesi Başkanlığı
- Çalışan Sağlığı Dairesi Başkanlığı
- Bulaşıcı Hastalıklar ve Erken Uyarı Dairesi Başkanlığı
- Kadın ve Üreme Sağlığı Dairesi Başkanlığı

Sağlık memuru kimleri kapsıyor?​

Sağlık memuru kimleri kapsıyor?
Sağlık Memuru (Halk Sağlığı Teknisyenliği veya Toplum Sağlığı Teknisyenliği), sağlık kurum ve kuruluşlarında halk sağlığı alanında çalışması planlanmış olan Türkiye’de çeşitli dönemlerde lise ve/veya lisans eğitimi alarak çalışan personeldir.

Yardımcı sağlık personeli kime denir?​

Yardımcı sağlık personeli kime denir?
yardımcı sağlık personeli
- sağlık bakanlığında hekim, hemşire, eczacı ve diş hekimi dışında kalan sağlık personeline verilen isim.
- tedaviye gelen kişinin nabız, ateş, tansiyon gibi vital değerlerini alan ve doktorun talimatları yönünde iş yerinde hastalara bakan ve hastaları gerekli olan alanlara yönlendiren kişidir.

4924 sayılı kanun ne demek?​

4924 sayılı Kanuna göre istihdam edilen sözleşmeli sağlık personelinin işe alınmaları ve yer değiştirme işlemlerini düzenleyen, “Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşları 4924 Sayılı Kanuna Tabi Sözleşmeli Sağlık Personeli Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği” 11.02.2015 tarihli ve 29264 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak …

Sağlık Hizmetleri Temel Kanunu esas amacı nedir?​

Madde 1 – Bu Kanunun amacı; sağlık hizmetleriyle ilgili temel esasları düzenlemektir. Madde 2 – Bu Kanun, Milli Savunma Bakanlığı hariç, bütün kamu kurum ve kuruluşları ile özel hukuk tüzel kişilerini ve gerçek kişileri kapsar.

5371 sayılı kanun nedir?​

5371 sayılı kanun nedir?
5371 sayılı Yasa, tabip, uzman tabip ve yan dal uzmanlık eğitimini tamamlayıp uzman tabip unvanını kazananların, her eğitimleri için ayrı ayrı olmak kaydı ile, 300 gün ile 600 gün arasında değişen fiilen çalışılacak gün sayısınca devlet hizmeti yükümlülüğü getirmekle, aynı meslek grubunu bir defadan fazla ve yıllarca …

Aşağıdakilerden hangisi Türkiye’de Sağlık Hizmetleri Temel Kanunu esas amacını ifade eder?​

Aşağıdakilerden hangisi Türkiye’de Sağlık Hizmetleri Temel Kanunu esas amacını ifade eder?
Madde 1 – Bu Kanunun amacı; sağlık hizmetleriyle ilgili temel esasları düzenlemektir. Madde 2 – Bu Kanun, Milli Savunma Bakanlığı hariç, bütün kamu kurum ve kuruluşları ile özel hukuk tüzel kişilerini ve gerçek kişileri kapsar.

Sağlık Bakanlığı Kurumu neyi ifade eder?​

Halk sağlığının korunması ve geliştirilmesi, hastalık risklerinin azaltılması ve önlenmesi için çalışmalar yapmak. Teşhis, tedavi ve rehabilite edici sağlık hizmetlerinin yürütmek. Uluslararası önemi haiz halk sağlığı risklerinin ülkeye girmesini önlemek. Sağlık eğitimi ve araştırma faaliyetlerini geliştirmek.

Devlet hizmet yükümlülüğü ne zaman biter?​

Yazının konu başlığına genel olarak bir yanıt verecek olursam, mecburi hizmet görev süresi 300 gün ila 600 gün arasında değişmektedir. Bu sürelerin içine hafta sonları, resmi tatiller ve raporlu günler de dahildir. Göreve başladığınız günden itibaren hesaplanmaktadır.

Salik Kanunu Nedir?​

Salik Kanunu Nedir?
Madde 1 – İnsan Hakları Evrensel Beyannamesinde bir hak olarak tanınan sağlık hizmetlerinden faydalanmanın sosyal adalete uygun bir şekilde ifasını sağlamak maksadiyle tababet ve tababetle ilgili hizmetler bu kanun çerçevesinde hazırlanacak bir program dahilinde sosyalleştirilecektir.

Sağlık merkezinde çalışanlara ne denir?​

Sağlık merkezinde çalışanlara ne denir?
Sağlık personeli, Sağlık Bakanlığı ve Çalışma Bakanlığı tarafından belge verilmiş iş sağlığı ve güvenliği hizmetleri kapsamında görev yapan kişilerdir. Sağlık sektöründe farklı işlerde yardımcı olan elemanlar, sağlık personelidir. Sağlık personelinin bir diğer ismi de iş yeri hemşiresidir.
663 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 45 a maddesi nedir?​
663 sayılı KHK 45/A maddesine göre istihdam edilen sözleşmeli personellerin, dört yıllık çalışma süresini tamamlayanlar talepleri halinde bulundukları yerde, 657 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin (A) bendi kapsamındaki kadrolara atanır.
663 sayılı kanun nedir?​
6 nisan 2011 tarih ve 6223 sayılı yetki kanununa dayanılarak çıkarılan, 2 kasım 2011 tarihinde yürürlüğe giren sağlık bakanlığı ve bağlı kuruluşlarının teşkilat ve görevleri hakkında kanun hükmünde kararnamedir.

663 sayılı KHK ne zaman?​

663 sayılı KHK ne zaman?
Karar Sayısı: KHK/663 Sağlık Bakanlığı ile bağlı kuruluşlarının yeniden yapılandırılması; 6/4/2011 tarihli ve 6223 sayılı Kanunun verdiği yetkiye dayanılarak, Bakanlar Kurulu’nca 11/10/2011 tarihinde kararlaştırılmıştır.

Aile Hekimliği Kanunu Nedir?​

Aile Hekimliği Kanunu Nedir?
Madde 5- (Değişik fıkra:15/11/2018-7151/27 md.) Aile hekimliği uygulaması kapsamında kişilerin aile hekimine kaydı yapılır. Sağlık Bakanlığınca belirlenen süre sonunda kişiler aile hekimlerini değiştirebilirler veya sağlık hizmet planlamasına uygun olarak Sağlık Bakanlığı kişilerin aile hekimini değiştirebilir.

45 A sözleşmeli personel becayiş yapabilir mi?​

Şeklinde olup sitemiz tarafından değerlendirme sonucu 3+1 ‘ e tabi ( 663 Sayılı K.H.K’ nın 45/A Maddesi ) personelin şu an için becayiş hakkı bulunmamaktadır.

45 A sözleşmeli personel eş durumundan tayin isteyebilir mi?​

*3+1 atanan personel, İşe başladıktan 1 yıl sonra olmak üzere ve eşinin devlet memuru (kadrolu) olmak şartıyla sözleşmeli olarak çalıştığı süre boyunca sadece eş durumu tayini yapabilir diğer tayinleri yapamaz.

663 sözleşme nedir?​

663 sözleşme nedir?
Sözleşmeli: 663 sayılı Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşlarının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnameye ekli (II) sayılı cetvelde belirtilen pozisyonlarda istihdam edilen sözleşmeli personeli, ifade eder. Bu sözleşmenin tarafları bundan sonra “Baka’nlık” ve “Sözleşmeli” olarak ifade edilecektir.

Sözleşmeli sağlık personeli ne demek?​

Sözleşmeli sağlık personeli ne demek?
Özel bir mesleki bilgiye ihtiyaç duyulduğu takdirde veya yıllık planlar içinde geçici olarak işlerde görevlendirilmek üzere ilgili kurumların teklifi ile Devlet Personel Başkanlığı’nın da görüşleri alınıp sözleşme yapılmak kaydıyla geçici olarak çalıştırılan kamu hizmetlisine sözleşmeli personel denmektedir.

Yüksek sağlık Şurası kaldırıldı mı?​

Bakanlığın bağlı kuruluşları değiştirilmemiş olup, bağlı kurullardan olan “Yüksek Sağlık Şûrası” kaldırılmıştır.

4924 lü personel ne demek?​

i) Eşi vefat eden sözleşmeli personel, eşinin vefatından itibaren bir yıl içerisinde müracaat etmesi halinde durumuna uygun boş sözleşmeli personel pozisyonlarına Bakanlık veya bağlı kuruluşları tarafından atanırlar.

Çakılı kadro ne demek?​

Çakılı kadro ne demek?
İlgili düzenlemenin 3. maddesi çerçevesinde sözleşmeli personelin kurumlar arası tayin hakkı bulunmamaktadır. 4 b sözleşmeli personel hakları arasında en başta tayin hakkı gelmektedir. Zira halk arasında çakılı kadro olarak isimlendirilen bu kadrolarda kurum içi tayin hakkı mümkündür.

Aile hekimleri hangi kanuna tabi?​

Aile hekimleri hangi kanuna tabi?
Aile Hekimleri, 5258 sayılı Aile Hekimliği Kanunu’nun Sağlık Bakanlığına vermiş olduğu yetki ile İdari Hizmet Sözleşmesi yapılarak çalıştırılmaktadır. Aile Hekimleri 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ile diğer kanunların sözleşmeli personel çalıştırılması hakkındaki hükümlerine bağlı olmaksızın çalıştırılmaktadırlar.
Aile hekimliği Uygulama Yönetmeliği nedir?​
MADDE 1- (1) Bu Yönetmeliğin amacı, Sağlık Bakanlığınca aile hekimliği uygulaması kapsamında sözleşmeli olarak çalıştırılan aile hekimleri ve aile sağlığı elemanlarına yapılacak ödemeler, bunların izinleri ve sözleşme esasları ile aile hekimliği uygulamaları için Sağlık Bakanlığınca görevlendirilen uzman tabip, tabip …
 
Sağlık çalışanları hangi kanuna tabi oldukları, çalışma koşulları ve hakları gibi konular hakkında detaylı bilgiler veren bir forum başlığına hoş geldiniz! Sağlık sektöründe çalışanların hakları ve görevleriyle ilgili bilgilendirici mesajlar içeriyor. Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşları 4924 Sayılı Kanuna Tabi Sözleşmeli Sağlık Personeli Atama Ve Yer Değiştirme Yönetmeliği'nde çalışan sağlık personelinin atama ve yer değiştirme süreçleri düzenlenmektedir.

Türk sağlık sistemi, Genel Sağlık Sigortası sistemi kapsamında evrensel sağlık hizmetlerine sahip olup, SGK ile sözleşmeli hastanelerde kayıtlı olan herkesin ücretsiz tıbbi tedavi alabileceği bir sistemdir. Sağlık sistemi içinde vergi temelli sistemler, sosyal sigorta sistemleri ve özel sigorta sistemleri gibi alt sistemler bulunmaktadır.

Sağlık mevzuatı, sağlık alanındaki yazılı hukuk kurallarını içermekte olup kanun, tüzük, yönetmelik, yönerge ve genelgelerden oluşmaktadır. Mevzuat, sağlık hizmetlerinin sunumuyla ilgili kuralları belirler.

Sağlık sektöründe çalışanlar arasında sağlık personeli, iş yeri hemşiresi ve iş yeri hekiminden oluşan personel grubudur. Sağlık personeli; sağlık memuru, çevre sağlığı teknisyeni veya acil tıp teknisyeni gibi farklı unvanlarda olabilir.

4924 sayılı Kanun, sözleşmeli personele çeşitli yardımlar ve haklar tanımaktadır. Bu kanun kapsamında çalışanlar, Devlet memurlarına verilen bazı yardımlardan yararlanmaktadır.

Sağlık sistemleri, az gelişmiş ülkelerden sosyalist sistemlere kadar beş farklı tipte sınıflandırılabilir. Her bir tip farklı finansman ve uygulama yöntemlerine sahip sağlık hizmetleri sunmaktadır.

Sağlık hizmetleri koruyucu, tedavi edici ve rehabilitasyon amaçlı olmak üzere genel olarak üç grupta incelenebilir. Bu hizmetler insan sağlığına katkıda bulunmak amacıyla sunulan çeşitli çalışmaları içermektedir.

Çeşitli kanunlar ve yönetmelikler yapılmış, sağlık personelinin haklarını ve çalışma koşullarını belirlemiştir. Sizler de sağlık sektöründe çalışanlarla ilgili detaylı bilgi alabileceğiniz bu konuda daha fazla soru sormaktan çekinmeyin!
 
Geri
Üst