AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

sağlığa zararlı alışkanlıklar nedir

zeberus

Yeni Üye
Katılım
29 Ocak 2024
Mesajlar
74.060
Tepkime puanı
2
Puan
38
Yaş
36
sağlığa zararlı alışkanlıklar nelerdir

SİGARA
Sigaranın akciğer kanseri, kronik bronşit ve kalp damar hastalıklarının ana nedeni olduğu bütün kesinliğiyle biliniyor.
Buna göre insanlar ne kadar çok sigara içerse o derece büyük tehlikeyle karşı karşıyadır. Koroner tıkanmaları sebebiyle kalbin en büyük düşmanıdır.(50 yaşın altındaki koroner ölümlerin %80’i sigaradan kaynaklanmaktadır.)
-Sigara sebebi ile insan bedenine giren 4000 çeşit maddenin atılımını üstlenen karaciğer ve böbrekler büyük risklerle karşı karşıyadır.
-Gerek oksijen azalması, gerek kan ve damar arızaları sebebi ile hamile hanımların çocuklarına tahminin çok üzerinde zarar vermektedir, sigara kullanan bayanlar en az 5 yıl daha yaşlı görünürler.

ALKOL

Alkolizm,sağlık, trafik kazaları, özkıyım, suça yönelme, aile parçalanması, ekonomik sorunlar, iş yaşamının bozulması gibi bir çok sorunu içeren büyük bir biyopsikososyal ve ekonomik konudur.

UYUŞTURUCU:
Morfin-Kodein-Eroin:
1-Fiziksel etkileri:Merkezi sinir sisteminde hem depresan, hem uyarıcı etki eder. Bazen, bulantı, kusma görülebilir. Güçlü ağrı gidericidirler. Alındığında bir iyilik, gevşeme ve rahatlama, uyuklama durumu olur.
2-Akut Zehirlenme:Kan basıncı düşer, kalp atımı, solunum yavaşlar, giderek refleksler alınamaz olur, kan basıncı çok düşer, kalp atımı hızlanır ve zayıflar, solunum daha da yavaşlar. Refleksler kaybolur. İlacın miktarına göre koma ve ölüm görülür.
3-Bağımlılık:Kısa sürede bağımlılık oluşur. Kandaki miktarı biraz azalınca gerginlik ve hoş olmayan bir duygu belirince ilaç alma gereksinimi artar. İlaç alınca ortaya çıkan rahatlama ilâç alma eğilimini pekiştirmiş olur. Giderek fiziksel bağımlılık ve tolerans oluşur ve aynı etkiyi almak için ilacın dozu artırılır.
4-Gidiş ve Sonlanış:Eroin, morfin, vb. öncelikle damar yolu ile kullananlarda sarılık, AİDS vb hastalıkların bulaşması nadir değildir, zamanla hastaların kol ve bacaklarında tıkanmalar, hatta ülserler görülür.
Bağımlılarda ilaç sağlandığı sürüce hasta için büyük uyum sorunu olmayabilir. Fakat ilacın sağlanmasındaki yasal ve ekonomik engeller hastayı giderek sosyal yaşamdan, değerlerinden çok uzaklaştırır. Ruhsal yetilerde yıkım olması bile ağır kişilik yıkımı görülebilir. Yatkın kişilerde suç işleme oranı yüksektir. Kişinin isteğine göre, çabasına göre tedavi süreci yararlı olabilir.

Esrar:
Esrarın etkin maddesi THC dir. Bağımlılık yapmaktadır. Esrar alan kişi düşüncelerinin netleştiğini, olayları daha açık algılayıp anladığını, farklı bir biçim düzeyine ulaştığını ifade edebilir. Uzun süre esrar kullanımı kişide yavaşlama, pasiflik, üretim yapmama, istek ve canlılıkta sönme durumu doğurabilir. Entelektüel yetilerde yıkım olmaz. Ancak yatkın kişilerde değişik ruhsal rahatsızlıklar görülebilir.

Kokain:
Son yıllarda özellikle zengin batı ülkelerinde önemli bir sorun olmuştur. Merkezi sinir sistemini uyarıcı etkisi vardır. Kişiye geçici bir güven ve güçlülük hissi verir. Fakat zamanla fazla alındıkça gerginlik, sıkıntı, öfkelilik belirtileri ortaya çıkar. Yüksek dozda kalp durmasından ölüme deden olur.


GEREKSİZ İLAÇ KULLANIMI
İlaçların gereksiz hatta kötü kullanımı söz konusudur. Psikotrop ilaçlar kimyasal maddelerdir. Beyin hücrelerindeki alıcılara bağlanırlar. Beyin hücrelerinin ilaca ihtiyacı yoksa zarar verici etkiler ortaya çıkar. Hücre fonksiyonlarını bozmaya başlar. Psikotrop ilaçların rahatlatıcı etkisi nedeniyle hekim olmayan kişilerin önerileri ile birleşince ve kötü amaçlı kullanımına sık rastlanmaktadır. Bir insanın psikotrop ilacı bilinçsizce kullanması kendi kendisini ameliyat etmek gibi zararlı bir davranıştır. Psikotrop ilaçları amacı dışında keyif verici olarak kullanmanın ruhsal yaşamı düzeltmek değil bozmak yönünde etkisi olacaktır.
 
Geri
Üst