Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Sagirlik genetik mi?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
51.801
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Sağırlık genetik mi?​

Dr. Hakan Özön, bu konuda şu bilgileri veriyor: ” Gelişmiş ülkelerdeki verilere göre sağırlık veya işitme kaybının yüzde 60 gibi oranda kalıtsal oluyor. Kalıtsal sağırlık ve işitme kayıplarının yarısından fazlası genetik kökenlidir.

Sinirsel işitme kaybı neden olur?​

Sinirlerin zarar görmesi beyin ve kulak arasındaki iletişimi bloke ettiği için hastalar duyma yetilerini kaybederler. Sinirsel tip işitme kaybı anne karnında enfeksiyonlara maruz kalan ya da genetik bozukluğu olan bebeklerde doğuştan itibaren görülebildiği gibi ilerleyen yaşla birlikte de ortaya çıkabilir.

İşitme kaybı risk faktörleri nelerdir?​

İşitme kaybı risk faktörleri nelerdir?
İşitme kaybı risk faktörleri içinde doğrudan bahsedilmese de, prematürite, intrakraniyal kanama, perinatal asfiksi, çok düşük doğum ağırlığı, mekanik ventilasiyon YDYBÜ’de 5 günden fazla kalmayı gerektiren durumlardır.

Kulak neden sağır olur?​

Kulak neden sağır olur?
Yüksek frekanslı seslere, özellikle yüksek frekanslı seslere uzun süreli maruz kalma, saç hücresi hasarının bir diğer yaygın nedenidir. Hasarlı saç hücreleri değiştirilemez. Konjenital deformiteler, iç kulak enfeksiyonları veya kafa travması sonucu sensorinöral sağırlık olabilir.

İşitme kaybı genetik olabilir mi?​

İşitme kaybına neden olabilecek hem genetik hem de genetik faktörler vardır. Genetik birçok bebeklerde işitme kaybının ana nedenidir. Genetik işitme kaybı doğumda bulunabilir veya daha sonraki yaşamında gelişebilir. İşitme kaybına neden olan genler bir veya iki ebeveynden de gelebilir.

Işitme kaybına neden olan genetik hastalıklar?​

Konneksin 26 (Cx26, gap junction protein 26)’yı kodlayan GJB2, GJB3 (Cx30), GJB6 (Cx31) ve GJA1 (Cx43) kalıtsal işitme kaybından sorumlu olduğu bilinen konneksin genleridir. Gap junction proteini â2 (GJB2) geni olarak da adlandırılan Cx26 geni non-sendromik işitme kaybına neden olarak tanımlanan ilk gendir (38).

Sinirsel işitme kaybı geçer mi?​

Sinirsel işitme kaybı geçer mi?
Sinirsel işitme kaybının herhangi bir tedavisi bulunmamaktadır, ancak işitme cihazları ile sinirsel işitme kaybı hastaları daha iyi duyabilirler. Bu işitme kaybını teşhis ve tedavi etmenin en iyi yolu bir işitme sağlığı uzmanına danışmak ve tam bir işitme değerlendirmesi yaptırmaktır.

Sinirsel işitme kaybına ne iyi gelir?​

Sinirsel işitme kaybına ne iyi gelir?
İşitme Kaybı Tedavi Yöntemleri
- İşitme cihazları Doğru işitme cihazı sözel ve işitsel iletişimi yeniden kurup geliştirmeye yardımcı olabilir.
- Timpanostomi tüpleri. Basınç dengeleme tüpleri, kronik orta kulak sıvısını tahliye etmeye yardımcı olur.
- Koklear implant.
- Yardımcı dinleme cihazları
- Konuşma-okuma eğitimi.
- İlaçlar.

Çocuklarda işitme kaybına neden olan risk faktörleri?​

Çocuklarda işitme kayıplarına neden olan bazı faktörler ise; Genetik faktörler. Prematüre doğum. Kraniyofasiyal anomaliler denilen baş ve yüz bölgesindeki yapısal anomaliler. Kan uyuşmazlığına bağlı gelişen sarılık.

Yenidoğan işitme kaybı risk faktörleri nelerdir?​

Literatürde yenidoğan işitme kayıpları için risk faktörü olarak 2 günden fazla postnatal yoğun bakım tedavisi almış olmak, konjenital enfeksiyonlar, ailede konjenital işitme kaybı varlığı, ebeveyn akrabalığı, fetal alkol sendromu ve hiperbilirubinemi tanımlanmıştır [2,3].

Sağır kulağa ne iyi gelir?​

Sağır kulağa ne iyi gelir?
İşitme kaybına iyi gelen şifalı bitkiler: Ginkgo biloba özü

Sağır kulak nasıl açılır?​

Sağır kulak nasıl açılır?
Kulağınıza sıcak kompres uygulayabilirsiniz. Tıkalı kulağı açmak için uygulayacağınız sıcak kompres östaki borusunun genişleyip rahatlamasını sağlayacaktır. Sıcak kompresi kulağınıza sıcak su torbası tutarak uygulayabilirsiniz. Sıcak su torbanız elinizde mevcut değil ise havlu ısıtıp kulağınıza tutabilirsiniz.

İşitme kaybına neden olan genetik hastalıklar?​

Ani işitme kaybı genetik mi?​

Genellikle doğumsal işitme kayıpları genetik geçişli olabiliyor, bu durum iç kulağın gelişmemesi, salyangoz denilen bölümün az gelişmesi veya hiç gelişmemesi ve santral sinir merkezine bağlı olarak değişebiliyor.

Doğuştan işitme kaybı neden olur?​

Doğuştan işitme kaybı neden olur?
DOĞUŞTAN İŞİTME KAYBI NEDENLERİ Genetik birçok bebeklerde işitme kaybının ana nedenidir. Genetik işitme kaybı doğumda bulunabilir veya daha sonraki yaşamında gelişebilir. İşitme kaybına neden olan genler bir veya iki ebeveynden de gelebilir.
 
Sağırlık genellikle genetik ve çevresel faktörlerin bir kombinasyonu sonucu ortaya çıkabilir. Gelişmiş ülkelerdeki verilere göre sağırlığın yüzde 60'ının kalıtsal olduğu belirtilmektedir. Kalıtsal sağırlık ve işitme kayıplarının yarısından fazlasının genetik kökenli olduğu ifade edilmektedir. Özellikle konneksin genlerinin işitme kaybından sorumlu olabileceği belirtilmektedir.

Sinirsel işitme kaybı, sinirlerin zarar görmesi sonucu ortaya çıkar ve genellikle hastaların duyma yeteneklerini etkiler. Bu tür işitme kaybı genetik bozukluklar veya anne karnındaki enfeksiyonlar gibi sebeplerden kaynaklanabilir.

İşitme kaybına neden olabilecek risk faktörleri arasında prematürite, intrakraniyal kanama, perinatal asfiksi, çok düşük doğum ağırlığı ve mekanik ventilasyon gibi durumlar yer almaktadır. Bunlar işitme kaybının ortaya çıkma riskini artırabilir.

İşitme kaybı genetik olabilir ve genellikle genetik faktörler işitme kaybının ana nedenlerinden biri olarak kabul edilir. İşitme kaybına neden olan genler, bir veya iki ebeveynden gelebilir ve doğumda ya da sonraki yaşam sürecinde gelişebilir.

Sinirsel işitme kaybının maalesef spesifik bir tedavisi bulunmamaktadır. Ancak işitme cihazları ve diğer yardımcı cihazlarla hastaların duyma yetileri arttırılmaya çalışılabilir. İyi bir işitme sağlığı uzmanına danışarak tam bir işitme değerlendirmesi yaptırmak önemlidir.

Genetik hastalıklar işitme kaybına neden olabilir ve özellikle konneksin genlerinin bu konuda rolü olabileceği belirtilmektedir. Genetik faktörlere bağlı işitme kaybı, çocuklarda ve yetişkinlerde farklı yaş gruplarında ortaya çıkabilir ve işitme cihazları gibi tedavilerle yönetilebilir.
 
Geri
Üst