Sagan ateist mi?

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.114
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38

Sagan ateist mi?​

1996 senesinde Sagan şu sözleri sarf etmişti: “Ben bir ateist değilim. Musevi-Hristiyan-İslam Tanrısının olmadığına dair ikna edici kanıtlara sahip birisine ateist denir. Ben o kadar akıllı değilim, ama ben de böyle bir tanrı için yeterli delile yaklaşan hiçbir şey olduğunu düşünmüyorum.

Inanmak istemiyorum bilmek istiyorum ne demek?​

Inanmak istemiyorum bilmek istiyorum ne demek?
Söz, zaman içinde “İnanmak istemiyorum, bilmek istiyorum.” şeklinde değiştirilmiş ve hatalı bir şekilde Carl Sagan’a atfedilmiştir. Yani söz, Sagan’a ait değildir, eşi ve editörü Ann Druyan’ın Carl Sagan’ın görüşünü özetlemek amacıyla kullandığı bir cümledir.

Albert Einstein Neden ateist?​

Albert Einstein Neden ateist?
Kitaba göre Einstein, 13 yaşına geldiğinde yüksek matematik ve felseye ilgi duymaya başladı, “yalanlarla kandırıldığını hissetmeye başlayarak” dini düşüncelerinden uzaklaştı. Eugene Mallove, 1985’te Washington Post gazetesinde yayımlanan makalesinde, Einstein’in hayatının hiçbir döneminde ateist olmadığını söylüyor.

Evrim Ağacı hangi dine inanıyor?​

Evrim Ağacı hiçbir Tanrılı ve kutsal kitaplı (teist), Tanrılı ama kutsal kitapsız (deist), Evren’in veya doğanın Tanrı olduğunu savunan (panteist), Tanrıların ve dinlerin var olmadığını savunan (ateist) düşünceyi savunmamakta, desteklememekte ve/veya reklamını/propagandasını yapmamaktadır.

Tien Tanrı hangi din?​

Tien Tanrı hangi din?
Konfüçyüsçülük’te Gök Tanrı inancı vardır ve bu tanrı “Tien” diye isimlendirilir. Tien “göğün efendisi”dir, onun altında görünmeyen varlıklar dünyası, hava cinleri ve perileri, bulut, su, dağ cinleri ve ata ruhları bulunur.

Bilim tanrıyı reddediyor mu?​

Bilim tanrıyı reddediyor mu?
Bir diğer deyişle, bilimin tanrısal, doğaüstü, metafizik, inançlara dayalı açıklamaları reddediyor olmasının nedeni, ateistik doğası veya dine karşı bir başkaldırı içinde olması değildir.
Darwin hangi dine mensuptur?​
Sıkı Protestan olan Darwin’in doğa bilimci olarak sergilediği performansta dahi dinsel bir itki ve hareket noktası belirleyicidir.

Agnostik inanç ne demek?​

Agnostik inanç ne demek?
Agnostisizmin Tanımı Ateizm, tanrının var olmadığını ya da var olamayacağını savunan bir düşünce akımıdır. Ancak agnostisizm, tanrının var olup olmadığı konusunun bir bilinmezlik olduğunu ya da asla bilinemeyeceğini savunan bir düşüncedir.

Konfüçyanizm Tanrı için ne der?​

Konfüçyanizm Tanrı için ne der?
Konfüçyanizm Çin’de ortaya çıkmış ve birçok Uzak Doğu ülkesine yayılmış olan ahlaki bir öğretidir. Bu öğretide birçok ritüel ve ibadet olduğu için Konfüçyüsçülük, bir din olarak da tanımlanır. Bu dinde tek tanrılı bir inanç sistemi vardır ve Tanrı ”Gök” olarak nitelendirilir.

Şangti Tanrı mı?​

Çin’de yaygın olan ve Şangti diye adlandırılan yüce Tanrı inancı Konfüçyüs’te de devam etmiştir. Konfüçyüs bu yüce varlığı ifade etmek için T’ien kelimesini tercih etmiştir.

Bilim dinden etkilenir mi?​

Bilim dinden etkilenir mi?
İman,kanıt gerektirmez ve deneye tabi değildir. Bilim ise Tanrı’nın varlığını veya yokluğunu, herhangi bir dinin inançlarını elbette deney ve gözlemle sınayamaz. İman konuları bilimin konusu değildir çünkü deney ve gözlem konusu değildir.

Din ile bilim neden çelişmez?​

Din ile bilim neden çelişmez?
Doğru anlaşılmış bir din ile ilmin verileri birbirine zıt olamaz. Tam aksine aynı kaynaktan geldiğine, aynı kudret dokunduğuna, aynı ilmin yansıması olduğuna göre her biri kendi alanında Yüce Rabbe işaret eder. Biri diğerini doğrular. Bir bütünün farklı parçalarını oluşturur.
 
Carl Sagan, ateist olmadığını belirtmiş ancak Musevi-Hristiyan-İslam tanrısının varlığına dair yeterli delil olmadığını düşündüğünü ifade etmiştir. Bu durum onu agnostik bir bakış açısına sahip olabileceği konusunda düşündürebilir. Dini inançlara karşı eleştirel bir tutum sergilemiş olsa da tam anlamıyla ateist olmadığını belirtmiştir.

Albert Einstein ise genç yaşlarda dini düşüncelerden uzaklaşmış ve ateist biri olmadığını belirtmiştir. Onun düşünce yapısı daha çok deizme yakın görünmektedir.

Evrim Ağacı ise teist, deist, panteist veya ateist düşünceleri savunmamakta ve herhangi bir dine mensup olmamaktadır. Ateistik düşünceyi de desteklemediği belirtilmektedir.

Darwin ise sıkı bir Protestan olarak tanınmasına rağmen doğa bilimlerinde dinsel bir etki ve hareket noktası olduğu söylenmektedir.

Agnostik inanç, tanrının varlığının ya da yokluğunun bilinemeyeceğini savunan bir düşünce biçimidir. Ateizm ise tanrının var olmadığını savunan bir akımdır.

Din ile bilim arasında bir çelişki olmadığı belirtilmiş ve doğru anlaşılmış bir din ile bilimin verilerinin birbirini tamamlayıcı nitelikte olduğu vurgulanmıştır. Bu yaklaşım, din ve bilim arasında bir uyum ve denge olabileceğini göstermektedir.
 
Geri
Üst