AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Safran bitkisi ne zaman toplanir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
126.483
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Safran bitkisi ne zaman toplanır?​

16 çiftçi tarafından 30 dekar alanda ağustos ayında ekimi yapılan, ekim-kasım aylarında boyu 15-30 santimetre uzunluğa geldiğinde toplanan safranın, kırmızı renkteki poleni en değerli kısmı olurken, soğanı, mor renkli çiçekleri ile sarı polenleri de satılarak üreticisine gelir kaynağı oluyor.

1 kilo safran kaç TL?​

1 kilo safran kaç TL?
1 kilo safran kaç TL? Üretiminin zorluğu ve nadir bulunmasından dolayı dünyanın en pahalı bitkileri arasında yer alan safranın kilosu 30 ila 70 bin TL arasında satılıyor. Dünyanın en kaliteli safranı Türkiye’de üretilirken yerli saf safranın kilosu 30 bin TL’den, yerli pilavlık safranın kilosu 150 TL’den.

Safran kaç ayda yetişir?​

15 Ağustos – 15 Eylül arasında, yaklaşık 10 santimetre derinliğindeki toprağa organik gübre karıştırılarak ekilir. Safran soğanları ekilirken aralarında 20 santimetre boşluk bırakılır. Safran bitkisinin çiçekleri, 15 Ekim – 15 Kasım arasında açar. Safran bitkisinin çiçeklenmesi 1 ay, hasadı 20 gün kadar sürer.

1 dönüm yerden kaç kilo safran çıkar?​

1 dönüm yerden kaç kilo safran çıkar?
Safranda ekimin ağustos, hasadın ise kasım ayında yapıldığını bildiren Koç, “Safranın ilk ekim yılında dönümde ortalama 350-400 gram ürün alınıyor. İkinci ve üçüncü yılında ise dönüm başına verim 1,5-2 kilograma çıkıyor. Daha sonra düşüyor. Bu ürünün kilogram fiyatı 15-20 bin lira arasında.

Safran bitkisi Türkiye’de nerelerde yetişir?​

Çiçeği ve tepecikleri bitkiye bağlayan yaprak sapı da dâhil olmak üzere erkek organları kurutularak özellikle gıda boyası ve tat verici olarak kullanılan safran bitkisi daha çok İspanya, Fransa, İtalya ve İran’da yetiştirilir. Türkiye’de ise safran Safranbolu’da üretilmektedir.

1 kilo safran soğanı ne kadar?​

1 kilo safran soğanı ne kadar?
Safranbolu ziyaretinde merak ederek aldığı bir kilo safranı ekerek verimden memnun kalan Artan, geçtiğimiz yıl üretime başladı. Kendi bahçesinde safran üretimi yapan Artan, aktarlarda gramla satışa sunulan ve kilogramı yaklaşık 40-50 bin lira arasında olan safranın iyi para kazandırdığını anlattı.

Safran tohumu nereden alabilirim?​

Safran Tohumu Nereden Alınır ve Bulunur? Safran tohumunu, ziraai işler yapan fide ve tohum satan yerlerden temin edebilirsiniz. Bu yerler dışında ise birçok internet sitesi safran tohumu satışı yapmaktadır. Bu sayede safran tohumuna daha hızlı olarak ulaşabilirsiniz.

Safran çiçeği ne zaman açar?​

Safran çiçeği ne zaman açar?
Çiğdemle yakın akraba olan bu bitkinin (Crocos Savitus) anayurdunun Akdeniz ve İran olduğu sanılmaktadır.Ortalama 20-25 cm.ye kadar boylanabilen safran bitkisi Ağustos Eylül aylarında soğan şeklinde ekildikten sonra Ekim ayında huni biçiminde mor çiçekler açar.

1 kilo safran soğanı kaç para?​

Safran kimler kullanamaz?​

Safran kimler kullanamaz?
Sağlıklı insanlarda safran tüketimi 1 çay kaşığını geçmemelidir. Bazı kişilerde alerjik reaksiyonlar ortaya çıkabilir. 12-20 gram gibi dozlar ölüme neden olur. Depresyon ve Alzheimer gibi rahatsızlıklarda günlük kullanım 30 mg’ı geçmemelidir.

Safran niye bu kadar pahalı?​

Toplanan çiçeklerin ortasındaki üç tepecik baharat olarak kullanılır. Bu tepecikler çiçeğin içerisinden özenle alınır. Yaklaşık olarak 75 bin çiçekten yarım kilo safran elde edilir. Bu yüzden de safran bu kadar pahalıdır.

Safran çiçeği hasadı nasıl yapılır?​

Safran çiçeği hasadı nasıl yapılır?
Yarım kilogram safran 80 bin çiçekten yani bir futbol sahası büyüklükteki araziden 20 gün gece gündüz çalışılarak üretiliyor. Çiftçiler sabah güneş tam doğmadan bitkileri topluyor. Safran bitkisi, Latince “crocus sativus” denilen sonbaharda çiçek açan ve 20-30 cm yüksekliğe ulaşabilen soğanlı bir bitkidir.

Safran ne işe yarar nasıl kullanılır?​

Safran yiyeceklere parlak sarı bir renk katan bir baharattır. Tadı ve bu özelliği sebebiyle Arap, Orta Asya, Avrupa, Hint, İran, Fas ve Cornwall mutfaklarında oldukça yaygın olarak tercih edilir. Türk mutfağında ise özellikle pilavlarda ve etli yemeklerde kullanılan safran, sütlü tatlılarda ve zerdede de kullanılır.

1 dönümden ne kadar safran elde edilir?​

1 dönümden ne kadar safran elde edilir?
1 dönümden 750 gram 1 kilogram arası kırmızı safran elde edebiliyoruz. Yine baharata kullandığımız sarı safran var, ikisi aynı çiçekten, çiçeği de reçel olarak kullanabiliyoruz. Biz toprağı hazırladıktan sonra hayvan gübresi kullanıyoruz. Gübreyi kullandığımız da hayvanlarını meraya götüren insanlardan satın alıyoruz.

Safran hasadı hangi köyde?​

Karabük. Karabük’ün UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alan Safranbolu ilçesinde, boya, yemek, kozmetik, ilaç ve gıda sektörü gibi birçok alanda kullanıldığı için “mucize bitki” olarak adlandırılan ve ilçeye adını veren safran bitkisi için düzenlenen “5. Safran Festivali” etkinlikleri kapsamında hasat gerçekleştirildi.

1 dönüme kaç safran soğanı dikilir?​

1 dönüme kaç safran soğanı dikilir?
Safran Yetiştiriciliği Maliyeti ve Kar Marjı Maliyet hesaplamalarının içine çalışan işçilerin maaşları da eklenmeli. Bir dönüm arazide 500 kilogram ile 1 ton arasında safran soğanı dikimi yapılabilir.
 
Safran bitkisi genellikle Ağustos ayında ekilir ve Kasım ayında hasat edilir. En değerli kısmı olan kırmızı renkli polen, 15-30 santimetre uzunluğa geldiğinde toplanır. Soğanı, mor renkli çiçekleri ve sarı polenleri de satılarak gelir kaynağı olabilir.

1 kilo safranın fiyatı geniş bir aralıkta değişmektedir. Dünya genelinde 1 kilo safranın fiyatı 30 ila 70 bin TL arasında değişmektedir. Türkiye'de üretilen saf safranın kilogram fiyatı 30 bin TL'den başlarken, pilavlık safranın kilosu ise 150 TL civarındadır.

Safran bitkisi ekildikten sonra çiçeklerinin açması ve hasat edilmesi yaklaşık olarak 1 ay ile 20 gün kadar sürebilir. Ekim ağustos ayında yapılırken, çiçekler 15 Ekim - 15 Kasım arasında açar.

1 dönüm arazide safran yetiştiriciliği yapıldığında, ilk yılda genellikle 350-400 gram ürün alınır. İkinci ve üçüncü yıllarda bu miktar 1,5-2 kilograma kadar çıkabilir. Daha sonraki yıllarda verim düşüş gösterebilir. Kilogram fiyatı ise 15-20 bin TL arasında değişiklik gösterebilir.

Safran genellikle İspanya, Fransa, İtalya ve İran gibi ülkelerde yetiştirilirken, Türkiye'de Safranbolu yöresinde üretimi yapılmaktadır.

Safran soğanının kilogram fiyatı genellikle 40-50 bin TL arasında değişmektedir. Safranbolu'da safran üretimi yapanlar, bu yatırımdan iyi gelir elde edebilirler.

Safran tohumu, ziraat işleri yapan fide ve tohum satıcılarından ya da internet sitelerinden temin edilebilir.

Safranın bu kadar pahalı olmasının sebebi, toplanan çiçeklerin içerisinden özenle alınan üç tepeciğin baharat olarak kullanılmasıdır. Yaklaşık olarak 75 bin çiçekten yarım kilo safran elde edilebilir.

Safran çiçekleri genellikle 20-30 cm boyuta ulaşabilir ve hasatı için geceli gündüzlü olarak çalışılır. Çiftçiler genellikle sabah güneş doğmadan bitkileri toplamayı tercih ederler.

Safran, yiyeceklere parlak sarı bir renk katan bir baharattır. Özellikle pilav, et yemekleri, sütlü tatlılar ve zerde gibi yemeklerde sıkça kullanılır.

Safran hasadı genellikle Karabük'ün Safranbolu ilçesinde yapılmaktadır. Bu ilçe, UNESCO Dünya Miras Listesi'nde yer alır ve safranın birçok alanda kullanıldığı önemli bir merkezdir.

Bir dönüm arazide 500 kilogram ile 1 ton arasında safran soğanı dikimi yapılabilir. Ancak bu miktarın elde edilmesi için maliyet hesaplamaları ve işçi masrafları da göz önünde bulundurulmalıdır.
 
Geri
Üst