AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Safra kesesinde sorun varsa ne olur?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
142.279
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Safra kesesinde sorun varsa ne olur?​

Hastalık daha çok aniden başlayan karın ağrılarıyla kendini belli eder. Ayrıca, üşüme ve titreme, karında şişlik, yüksek ateş, açık renkte dışkılama, mide bulantısı, ciltte sararmalar da safra kesesi iltihabının en önemli belirtileri arasında yer alır. Belirtiler hastadan hastaya değişiklik gösterebilir.

Safra kesesinde kanser olur mu?​

Safra kesesinde kanser olur mu?
Safra kesesi kanseri ve tümörler safra kesesinin en sık görülen hastalıklarındandır. Safra kesesi kanserleri, kese duvarından kaynaklanan kötü huylu tümörler olarak kendini göstermektedir. Çoğunlukla 60 yaş üzerindeki bireylerde görülmektedir.

Safra kesesi ağrısı nasıl olur?​

Ağrı: Safra kesesi sorununun en yaygın belirtisi ağrıdır. Bu ağrı genellikle karnınızın orta ve sağ üst kısmında ortaya çıkar. Hafif ve aralıklı olabilir veya oldukça şiddetli ve sık olabilir. Bazı durumlarda ağrı, sırt ve göğüs dahil vücudun diğer bölgelerine yayılmaya başlayabilir.

Safra kesesi ağrısı kalbe vurur mu?​

Safra kesesi ağrısı kalbe vurur mu?
Kimi zaman safra kesesi, mide, bağırsak ile ilgili sıkıntılar da kalp ağrısı gibi yansıyabilir.
Safra kesesi sırt ağrısı yapar mı?​
Safra keseindeki gerilme çok artar da kan dolaşımı bozulmaya başlarsa artık safra kesesi duvarında iltihaplanma başlayabilir. Bu durumda ağrı karnın sağ üst kesiminde, sıklıkla da sırta vurur tarzdadır.

Safra kesesi gazına ne iyi gelir?​

Safra kesesi gazına ne iyi gelir?
Nane çayı, papatya çayı, rezene, zencefil, ılık suda tarçın gaz sancısını rahatlatır. Prebiyotik yoğurtlar, bağırsakta emilimi kolaylaştırır. Bu nedenle, günde bir küçük kâse yenilmelidir. Bütün bu yiyeceklere ve diyete rağmen gaz sorunu devam ediyorsa, mutlaka bir doktora gözükmekte fayda vardır.

Safra kesesi kanseri olan kişi ne kadar yaşar?​

Tedavi. En yaygın ve en etkili tedavi, safra kesesinin (kolesistektomi) karaciğerin bir kısmının ve lenf nodlarının cerrahi olarak çıkarılmasıdır. Bununla birlikte, safra kesesi kanseri son derece zayıf bir prognoza sahiptir ve çoğu hasta ameliyattan sonra bir yıl içinde ölecektir.

Safra yolu kanseri belirtileri nelerdir?​

Safra yolu kanseri belirtileri nelerdir?
Safra yolu kanserlerinde en sık görülen belirtiler şunlardır;
- Cilt ve gözlerde sararma(sarılık)
- Ciltte kaşıntı
- Yağlı ve açık renkli dışkılama.
- İdrar renginde koyulaşma.
- Bel ve/veya karın.
- İştahsızlık, bulantı, kusma, karın ağrısı
- Açıklanamayan kilo kaybı
 
Safra kesesinde sorunlar çeşitli belirtilerle kendini gösterebilir. Aniden başlayan karın ağrıları bu sorunların en tipik belirtilerindendir. Ayrıca, üşüme, titreme, karında şişlik, yüksek ateş, açık renkte dışkılama, mide bulantısı ve ciltte sararmalar da safra kesesi sorunlarının belirtileri arasında yer alır. Bu belirtiler hastadan hastaya farklılık gösterebilir.

Safra kesesi kanseri, safra kesesinde görülebilen kötü huylu tümörlerdir. Genellikle 60 yaş üzerindeki bireylerde daha sık görülür. Safra kesesi kanserleri, safra kesesinin duvarından kaynaklanan tümörlerdir ve tedavisi genellikle safra kesesinin, karaciğerin bir kısmının ve lenf nodlarının cerrahi olarak çıkarılmasını içerir. Safra kesesi kanseri genellikle kötü bir prognoza sahiptir ve çoğu hasta ameliyat sonrasında bir yıl içinde kaybedebilir.

Safra kesesinde ağrı genellikle karnın orta ve sağ üst kısmında hissedilir. Ağrı hafif ve aralıklı olabileceği gibi bazen şiddetli ve sürekli de olabilir. Bu ağrı zaman zaman sırta ve göğse yayılabilir. Safra kesesi ağrısı bazen mide, bağırsak veya kalp ile ilgili ağrılara benzer şekilde algılanabilir.

Safra kesesi gazı rahatsızlığı yaşayanlar için nane çayı, papatya çayı, rezene, zencefil gibi bitkisel çaylar gaz sancısını hafifletebilir. Ayrıca, ılık suda tarçın tüketmek de gaz şikayetlerine iyi gelebilir. Prebiyotik yoğurtlar bağırsak sağlığını destekleyebilir ve gaz sorununu hafifletebilir. Ancak, eğer gaz sorunu devam ederse mutlaka bir doktora başvurulması önerilir.

Safra yolu kanseri belirtileri arasında cilt ve gözlerde sararma (sarılık), ciltte kaşıntı, yağlı ve açık renkte dışkılama, idrar renginde koyulaşma, bel ve/veya karın ağrısı, iştahsızlık, bulantı, kusma ve açıklanamayan kilo kaybı gibi belirtiler bulunur. Bu belirtiler durumunda bir sağlık kuruluşuna başvurarak detaylı bir değerlendirme yapılması önemlidir.
 
Geri
Üst