AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Safra kesesi taslari neden olur?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Safra kesesi taşları neden olur?​

Safra kesesi taşları genellikle safra akışının ve kesenin boşalmasının yavaşladığı durumlarda oluşma eğilimindedir. Taş oluşumdaki en sık neden ise kolesterol içeriği yüksek safrada kolesterolün yoğunlaşmasıdır. İkinci en sık tespit edilen taş formu ise pigmente taşlardır.

Safra kesesinde taş oluşumu genetik mi?​

Kolesterol safra taşının günümüzde genetik bir hastalık olduğu, safra taşının oluşmasında LITH geninin rol oynadığı bilinmektedir. Safra kesesi taşlarının oluşmasında diğer bazı genetik mutasyonlar da tanımlanmıştır. Özellikle kadınlarda, obezite (şişmanlık) safra taşları oluşmasında risk faktördür.

Safra kesesi neden çalışmaz?​

Safra kesesi neden çalışmaz?
Safra kesesi problemleri genellikle safra kanallarınızdaki, safranın karaciğeriniz, safra keseniz ve ince bağırsağınız arasında dolaşmasına izin veren tüplerdeki tıkanmadan kaynaklanır. En yaygın tıkanma kaynağı safradaki maddeler sertleştiğinde gelişen safra taşlarıdır (kolelitiazis).

Safra kesesi düzgün çalışmazsa ne olur?​

Safra kesesi düzgün çalışmazsa ne olur?
Çoğu zaman belirti vermeyen bu hastalık, ilerleme gösterdiğinde karın ağrısı ve bulantı, tıkanma sarılığı, safra yolunda oluşan iltihaplarla kendini belli edebilir. Koledok kanalında tıkanmaya neden olan bu taşlar, tedavi edilmediğinde hastalık karaciğer sirozuna dönüşebilir.

Safra kesesi taşı için ne yememeli?​

Sakatatlar, yağlı etler, kavurmalar, sebze kızartmaları, kızartmalar, şarküteri ürünlerinden uzak durulması gerekiyor. Bitkisel yağlar bile safra kesesini zorlayabiliyor. Zeytinyağının da az tüketilmesinde fayda var. Gazlı içecekler de kasılmalara sebep olacağı için uzak durulmalıdır.

Safra kesesi taşı kimlerde görülür?​

Safra Kesesi Taşı En Çok Kimlerde Görülür?
- Kilolu ya da obez olanlar.
- Diyabetli olanlar.
- 60 yaş ve üzerinde olanlar.
- Östrojen içeren ilaç kullananlar.
- Aile üyelerinde safra taşı hikâyesi olanlar.
- Kadınlar.
- Crohn hastalığı gibi besin emilimini etkileyen hastalıklara sahip olanlar.

Safra kesesi kalıtsal mı?​

Safra kesesi kalıtsal mı?
Safra Kesesi İltihabı (Kolesistit) Tanısı da check-up ile ya da başka hastalıkların teşhisi esnasında tesadüfen konulur. Oluşan taşlar safra kesesi kanalını tıkayarak safra akışını engelleyebilir. Bu durumda kese duvarında ödem oluşur. Buna safra kesesi iltihabı denir ve işte bu evrede şikayetler başlar.

Safra kesesi tembelliği neden olur?​

Safra kesesi tembelliği neden olur?
Safra kesesinin normal işlevlerini yerine getirememesi ve safrayı boşaltamaması demektir. Bu durumun nedeni safra kesesindeki iltihaplanma olabilir. Belirtiler arasında, yemek yedikten sonra karnın üst kısmında ağrı, mide bulantısı, şişkinlik ve hazımsızlık sayılabilir.
 
Safra kesesi taşları genellikle safra akışının yavaşlamasına ve kesenin boşalmasının zorlaşmasına bağlı olarak oluşmaktadır. Bu durumda en yaygın taş oluşum nedeni, kolesterol içeriği yüksek safra içinde kolesterolün yoğunlaşmasıdır. Diğer bir sık rastlanan taş tipi ise pigmente taşlardır.

Genetik faktörler de safra kesesi taşlarının oluşumunda rol oynayabilir. Özellikle kolesterol safra taşının genetik bir hastalık olduğu ve LITH geninin bu süreçte etkili olduğu bilinmektedir. Diğer genetik mutasyonlar da safra kesesi taşlarının oluşumunda rol oynayabilir. Kadınlarda, obezite de safra kesesi taşları oluşumunda risk faktörüdür.

Safra kesesi problemleri genellikle safra kanallarında tıkanıklık oluşması sonucunda ortaya çıkar. Bu tıkanıklıkların en yaygın sebebi safradaki maddelerin sertleşerek safra taşı oluşturmasıdır. Bu durum safra kesesinin düzgün çalışmasını engelleyebilir ve çeşitli belirtilere yol açabilir.

Safra kesesi taşları belirtiler vermediği sürece genellikle fark edilmez, ancak ilerlediğinde karın ağrısı, bulantı, tıkanma sarılığı ve safra yollarında iltihap gibi belirtiler ortaya çıkabilir. Koledok kanalında tıkanmaya neden olan taşlar tedavi edilmezse hastalık karaciğer sirozu gibi ciddi komplikasyonlara yol açabilir.

Safra kesesi taşı olan kişilerin beslenmesine dikkat etmeleri önemlidir. Sakatatlar, yağlı etler, kavurmalar, sebze kızartmaları, kızartmalar, şarküteri ürünleri gibi yağlı ve ağır gıdalardan uzak durmaları önerilir. Bitkisel yağlar ve zeytinyağı da safra kesesini zorlayabileceğinden az tüketilmelidir. Gazlı içecekler de kasılmaları artırabileceğinden kaçınılmalıdır.

Safra kesesi taşları genellikle kilolu veya obez, diyabet hastası, 60 yaş üstü, östrojen içeren ilaç kullanan, safra taşı hikayesi olan aile bireyleri bulunan, kadınlar ve besin emilimini etkileyen hastalıklara sahip olan kişilerde daha sık görülebilir.

Safra kesesi tembelliği, safra kesesinin normal işlevlerini yerine getirememesi durumudur. Bu durum genellikle safra kesesindeki iltihaplanma nedeniyle oluşabilir. Belirtiler arasında yemek yedikten sonra karın üst kısmında ağrı, mide bulantısı, şişkinlik ve hazımsızlık yer alabilir. Bu durum safra kesesi iltihabına yol açabilir ve belirtiler ilerledikçe artabilir.
 
Geri
Üst