AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Safra kesesi Peritonlu mu?

Editör

Yeni Üye

Safra kesesi Peritonlu mu?​

Esas fonksiyonu safrayı üretmek ve salgılamak olan karaciğerin, bunun dışında birçok metabolik fonksiyonu vardır. Karaciğerin büyük bölümü peritonla örtülüdür. Kubbe şeklinde olan üst yüzü diafragma (facies diaphragmatica) ile komşudur. Bu yüz area nuda adı verilen bölüm hariç peritonla örtülüdür.

Gastrohepatik ligaman nedir?​

Gastrohepatik ligaman nedir?
İki bölümü vardır, hepatoduodenal ligament ve hepatogastrik (gastrohepatik) ligament (ligaman). Karaciğer ile küçük kurvatür ve proksimal duodenum (2cm) arasındaki, iki katlı, ince periton yapıdır. Karaciğerde yapıştığı kısım porta hepatis ve umblikal venin bulunduğu fissürdür.

Pars Pylorica nedir?​

Pars pylorica: Midenin corpus bölümünden sonra gelen kısmıdır. Pylorus: Midenin duodenumla birleştiği en alt kısmıdır. Etrafında düz kastan yapılmış m.sphincter pyloricus vardır. Bu sfinkter sinirsel uyarılarla kasılma ve gevşeme hareketleri yaparak besinlerin kontrollü olarak duodenuma geçmesini sağlar.

Omentum nerede bulunur?​

Omentum nerede bulunur?
Büyük omentum (omentum majus, epiploon) midenin büyük kurvatüründen başlayıp tüm bağırsakların üzerini mutfak önlüğü gibi örten , 4 katlı bir periton tabakasıdır. 4 kat tabakanın ikisi midenin ön ve arka yüzünden, ikisi ise transvers kolonun ön ve arkasından gelir.

Pars Cardiaca ne demek?​

Pars Cardiaca teriminin tıbbi anlamı; anat. Yemek borusu ağzı çevresi.

Omentum ne işe yarıyor?​

Omentum ne işe yarıyor?
Omentum Ne İşe Yarar? Omentumun en önemli görevi bağırsakları korumasıdır. Tıpkı bir mutfak önlüğü gibi mideden başlamak suretiyle bağırsakları etkin bir şekilde kaplar. Bolca yağı içermesi ile beraber böylece özellikle bağırsakları sıcak tutma görevini üstlenir.

Omentum minus nerede bulunur?​

Omentum minus: Karaciğer’in visseral yüzündeki porta hepatis’ten mide’nin küçük kurvaturuna ve duodenum’un başlangıç kısmına uzanan periton plikasına omentum minus denir.

Safra kesesi nedir nerede bulunur?​

Safra kesesi nedir nerede bulunur?
Safra kesesi, karnın sağ üst bölgesinde karaciğerin hemen altında bulunan armut şeklindeki bir organdır. Bağırsaklara salgıladığı sarı-yeşil renkteki safra ile vücudun sindirim işlevlerine önemli katkıda bulunur.

Safra kesesi peritonlu değildir. Safra kesesi, karın sağ üst bölgesinde, karaciğerin hemen altında bulunan armut şeklindeki bir organdır. Periton, karın iç organlarını çevreleyen ve karın boşluğunu döşeyen zar tabakadır. Ancak safra kesesi, peritonla örtülü değildir.

Gastrohepatik ligaman ise iki bölümden oluşur; hepatoduodenal ligament ve hepatogastrik (gastrohepatik) ligament. Bu ligamanlar, karaciğer ile küçük kurvatür ve proksimal duodenum arasındaki ince periton yapıdır. Karaciğere yapıştığı kısım porta hepatis ve umblikal venin bulunduğu fissürdür.

Pars Pylorica, midenin corpus bölümünden sonra gelen kısmıdır ve pylorus ile ilgilidir. Pylorus, midenin duodenumla birleştiği en alt kısmıdır. Midenin kasılma ve gevşeme hareketleriyle besinlerin kontrollü olarak duodenuma geçmesini sağlayan düz kaslardan oluşan bir sfinkteri bulunmaktadır.

Omentum, büyük omentum ve omentum minus olmak üzere iki kısımdan oluşan bir periton yapıdır. Büyük omentum, midenin büyük kurvatüründen başlayıp tüm bağırsakların üzerini örter. Omentumun en önemli görevlerinden biri bağırsakları korumaktır. Özellikle bağırsakları sıcak tutma ve koruma işlevi görür.

Safra kesesi, bağırsaklara salgıladığı safra ile sindirim işlevlerine katkıda bulunan bir organdır. Periton içinde değildir, karın sağ üst bölgesinde karaciğerin altında bulunmaktadır.

Geri