Safra kesesi iltihabi tedavi edilmezse ne olur?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
239.137
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Safra kesesi iltihabı tedavi edilmezse ne olur?​

Safra kesesi iltihabının tedavi edilmemesi ile birlikte safra kesesi dokusunun canlılığı etkilenmeye başlar; daha sonrasında safra kesesi çürüyerek (nekroz) patlayabilir ve iltihap tüm vücuda yayılabilir. Safra kesesindeki enfeksiyon safra yollarını da etkileyerek safra yolu iltihaplanmasına (kolanjit) neden olabilir.

Safra kesesi kanalı genişlemesi neden olur?​

Safra yolu tıkanmasına bağlı olarak öncelikle sarılık gelişir. Karaciğer içindeki safra yollarında genişleme olur. Safra yollarındaki basınç ve bakteri yoğunluğunun artması ile safra yolu iltihabı (kolanjit) gelişir. Billier sepsis olarak değerlendirilen bu durum ölümcül olabilir.
Safra kesesi iltihabı nelere yol açar?
Safra kesesi iltihabı belirtileri, genellikle çok yağlı yemek yedikten sonra ortaya çıkmaktadır. Hastada mide bulantısına yol açar. Hastaların % 60 – % 80’inde kusma veya bulantı, iştahsızlık görülmektedir. Bunlara ilaveten ateş ve deride sarılık da görülebilir.
Safra kesesi iltihabı kaç günde geçer?
Tedavi uygulamalarının ardından belirtilerin 2 ila 3 gün içerisinde azalması beklenir. Safra kesesi iltihabı genellikle tekerrür etmektedir. Bu durumda kalmamak adına safra kesesinin çıkarılması ameliyatı yapılabilmektedir.

Safra kesesi alınması neden olur?​

Safra kesesi taşlarında ameliyat önerilmesinin ana sebebi bu iltihapların riskleri ve ağrıdır. Safra kesesi taşları aralıklı olarak ağrı yapabileceği gibi hiç ağrı yapmadan da bulunabilirler. Şeker hastası olan kimselerde bu durumlardan herhangi birisi olmasa da mutlaka ameliyat önerilmektedir.

Safra kesesi olmadan insan yaşayabilir mi?​

Bu gibi durumlarda hastaların ilk aklına gelen “Safra kesemiz olmadan nasıl yaşayacağız?” sorusu olur. Oysaki safra kesesinin depo görevi ortadan kalktığı için, karaciğerden salgılanan safranın miktarını vücut ayarlamaya başlar. Safra kesesi alınan hastalar 7-10 gün içinde yeni sindirim sistemlerine alışırlar.
Safra kesesi iltihabı ilaçla tedavi edilir mi?
Safra kesesi iltihabı düşük oranda tedavisiz bir şekilde kendiliğinden geçer. Ancak en sık nedeni safra kesesi taşları olduğu için taşlar durduğu sürece enfeksiyon atakları tekrarlar. Safra kesesi iltihabının tekrarlayan durumlarında tablo her zaman bir öncekinden daha kötü olur.
Safra kesesi iltihabını ne kurutur?
Dr. Feridun Kunak, içerisinde limon suyu, sirke, zeytinyağı ve çörekotu olan safra kesesi iltihaplanmasına iyi gelen şifalı kür tarifini izleyiciyle paylaştı. Kunak, karışımı kullanmadan önce doktora danışılması gerektiğini, karışımın her sabah aç karnına içilmesini, ayrıca bol bol su içilmesi gerektiğini söyledi.
 
Geri
Üst