Safra kesesi ameliyatinda karin sisirilir mi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
141.409
Çözümler
15
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Safra kesesi ameliyatında karın şişirilir mi?​

Tüm laparoskopik ameliyatlarda olduğu gibi, laparoskopik safra kesesi ameliyatının başlangıç aşamasını da karnın şişirilmesi oluşturur. Bunun için karında yapılan bir kesiden özel aletler vasıtasıyla karnın içine karbondiyoksit gazı verilir.
Safra kesesi ameliyatında hasta uyutulur mu?
Günümüzde safra kesesi ameliyatının hemen hepsinin kapalı (laparoskopik) teknikle yapıldığını vurgulayan Doç.Dr. Yetişir, “Ameliyat karın ön duvarına yapılan minik kesilerden sokulan ince aletlerle yapılır. Ameliyat genellikle genel anestezi altında yanı hasta tamamen uyutularak yapılır.
Safra kesesi duvarı kalınlığı nedir?
Safra kesesi duvar kalınlığı ortalama olarak 5.3 ± 2.4 mm iken bu değer karaciğer enzimleri yüksek olan grupta 6.1 ± 2.4 mm, karaciğer enzimleri düşük olan grupta 4.8 ± 2.7 mm bulundu.

. . Safra kesesi ne işe yarar?​

Safra kesesi, karaciğerin ürettiği fazla safrayı yemek yenilmediği zamanlarda biriktirir; yemek sırasında ise büzülerek içindeki safrayı önce safra yollarına oradan da on iki parmak barsağına gönderir. Safra Kesesi ve Yolları Hastalıkları Nelerdir?
Safra kesesi, karaciğerin üzerine safrayı üretir.?
Safra kesesi, karaciğerin hemen bitişiğinde yer alan su damlası şeklinde bir keseciktir. Görevi asla ve asla safrayı üretmek değildir. Safra kesesi, karaciğerin ürettiği fazla safrayı yemek yenilmediği zamanlarda biriktirir; yemek sırasında ise büzülerek içindeki safrayı önce safra yollarına oradan da on iki parmak barsağına gönderir.
Safra kesesi ameliyatı nasıl yapılır?
Safra kesesi ameliyatı (kolesistektomi), her yıl binlerce gerçekleştirilen bir ameliyat yöntemidir. Bu ameliyattan sonra yara yeri enfeksiyonu, pıhtı atması, akciğer enfeksiyonu gibi istenmeyen genel yan etkiler çok düşük oranlarda görülebilir. Bu ameliyata özel olarak safra yollarının ya da karaciğerin ana damarlarının yaralanma riski mevcuttur.
Şişmanlık ve/veya obezite safra kesesi taşı oluşumunda önemli bir risk faktörüdür (10). Obez bireylerin %25’i safra kesesi taşı hastasıdır (7). Fazla kilolu ve fiziksel aktivitesi az olan bireylerde safra taşı oluşma riskinin çok yüksek olduğu- na ilişkin kanıt düzeyinde çalışmalar vardır (11,12).
 
Geri
Üst