AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Safra kesesi ameliyati kac gunde taburcu olur?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
127.648
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Safra kesesi ameliyatı kaç günde taburcu olur?​

Ameliyattan sonra 2-3 saat içinde hasta yatağında doğrulabilir, ayağa kalkıp tuvalete gidebilir hale gelir. Ertesi sabah kontrol muayenesi sonrası evine gönderilir. İlk 4-5 gün ağızdan ağrı kesici alması gerekir, 1. hafta kontrol muayenesi yapıldıktan sonra hasta iş hayatına geri dönebilir.

Safra kesesi ameliyatından sonra mide ağrısı olur mu?​

Safra kesesi ameliyatından sonra mide ağrısı olur mu?
Kolesistektomi, safra kesesinin cerrahi yöntemle çıkarılma işlemidir. Ameliyat sonrası ağrı ve bulantı-kusma sık görülen ve sıkıntılı bir komplikasyondur.

Safra kesesi alınan kişi nelere dikkat etmeli?​

İçecek olarak açık çay, ıhlamur ve ada çayı gibi mideyi rahatsız etmeyecek besinler tercih edilmeli; asitli içeceklerden ve koyu çay-kahveden uzak durulmalıdır. Midede şişlik oluşturabilecek ve gaz yapabilecek sebze ve kurubaklagil çeşitleri tercih edilmemelidir. Her türlü paketli ve işlenmiş üründen uzak durulmalıdır.

Safra kesesi ameliyatı sonrası kaç gün hastanede kalınır?​

Safra kesesi ameliyatı sonrası kaç gün hastanede kalınır?
Bir gün yatış yeterlidir. Hastaların hemen hemen hepsi ameliyat gününün gecesi hastanede kaldıktan sonra ertesi sabah taburcu olabilir. Taburcu olurken birkaç gün süreyle günde birkaç kez kullanılmak üzere ağrı kesici hap reçete edilir.

Safra kesesi ameliyatı hangi durumlarda açık yapılır?​

Kapalı ameliyat hasta açısından daha konforlu olduğu gibi aynı zamanda ameliyat sonrası ağrı daha az sürmekte ve iyileşme süreci daha hızlı gerçekleşmektedir. Genellikle tüm hastalara kapalı ameliyat planlanmaktadır ancak kapalı ameliyatın mümkün olmadığı çok nadir durumlarda açık ameliyat yapılır.

Safra kesesi ameliyatı sonrası şikayetler nelerdir?​

Safra kesesi ameliyatı sonrası şikayetler nelerdir?
Safra kesesi ameliyatı sonrasında taburculuğu takiben yeniden hastaneye başvurmamı gerektiren durumlar neledir?
- Ameliyat kesilerinin olduğu yerlerde veya karında ciddi ağrı
- Ameliyat yarasında açılma veya dışa doğru balonlaşma.
- Ameliyat yarasından iltihabi, kötü kokulu veya kanlı akıntı
- Ateş
- Sarılık.
- Kusma.

Safra kesesi alınırsa ne olur?​

safra deposu olmayınca, karaciğerde üretilen safra (bilirubin) düzensiz bir şekilde barsaklara salgılanır. Bu durum gıdaların yeterli bir şekilde sindirilememesine ve barsaklarda gaz toplanmasına neden olur.

Safra kesesi ameliyatı ne kadar sürer?​

Safra kesesi ameliyatı ne kadar sürer?
Günümüzde laparoskopik kolesistektomi ameliyatları oldukça kısa sürmektedir. Ortalama 45 dakika süren ameliyatlar hastaların yaşına ve kilosuna bağlı olarak uzayabilmektedir. Bununla birlikte geleneksel açık ameliyatlarda ya da çok geciktirilmiş operasyonlarda bu süre 1 saatten fazla olabilmektedir.
 
Safra kesesi ameliyatı sonrası hastalar genellikle hızlı bir iyileşme süreci geçirirler. Ameliyattan sonraki 2-3 saat içinde hasta yatağında doğrulabilir ve ayağa kalkıp tuvalete gidebilir hale gelir. Ertesi sabah kontrol muayenesi sonrası eve gönderilir ve ilk 4-5 gün ağızdan ağrı kesici alması gerekebilir. 1. hafta sonunda kontrol muayenesi yapıldıktan sonra hasta iş hayatına geri dönebilir. Safra kesesi ameliyatı sonrası hastanede kalınan süre genellikle bir gündür. Hemen hemen tüm hastalar ameliyat gününün gecesi hastanede kaldıktan sonra ertesi sabah taburcu olabilirler.

Safra kesesi ameliyatı sonrasında bazı şikayetler ortaya çıkabilir. Bunlar arasında ameliyat kesilerinin olduğu yerlerde veya karında ciddi ağrı, ameliyat yarasında açılma veya dışa doğru balonlaşma, iltihap belirtileri, ateş, sarılık ve kusma sayılabilir. Bu tür belirtiler ortaya çıkarsa tekrar hastaneye başvurulması gerekebilir.

Safra kesesi ameliyatı genellikle laparoskopik cerrahi yöntemle gerçekleştirilir ve günümüzde oldukça kısa sürmektedir. Ortalama olarak 45 dakika süren bu ameliyatlar, hastanın yaşına ve kilosuna bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Geleneksel açık ameliyatlarda veya çok geciktirilmiş operasyonlarda bu süre 1 saatten fazla olabilmektedir.

Ameliyat sonrasında safra kesesi alınan kişilerin dikkat etmesi gereken bazı hususlar da bulunmaktadır. Özellikle mideyi rahatsız etmeyecek besinler tercih edilmeli, asitli içeceklerden ve koyu çay-kahveden uzak durulmalı, gaz yapabilecek sebze ve kurubaklagillerden kaçınılmalıdır. Ayrıca paketli ve işlenmiş gıdalardan uzak durulması da önerilir.
 
Geri
Üst