Safra kesesi alinmis bir insanin vucudunda ne gibi degisiklikler olur?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
18.478
Çözümler
1
Tepkime puanı
0
Puan
36

Safra kesesi alınmış bir insanın vücudunda ne gibi değişiklikler olur?​

Safra kesesinin çıkarılması safra asitleri ve kolesterol salım oranlarını da arttırır. Vücuttaki bu değişiklikler, safra kesesi alınmış kişilerin metabolik sendrom gelişmesi riskinin daha fazla olmasına ve Tip 2 diyabet, karaciğer yağlanması gibi komplikasyonlara daha fazla maruz kalmalarına yol açıyor olabilir.

Şeker hastası safra kesesi ameliyatı olabilir mi?​

Şeker hastası safra kesesi ameliyatı olabilir mi?
Eş zamanlı şeker hastalığı da varsa bu hastalarında genel olarak ameliyat seçeneğine daha yakın durmak gerekir. Çünkü şeker hastalarında safra kesesi iltihabı hızla ilerleyerek kolayca çürüme ve delinmeye yol açabilir.

Safra kesesi olmayan bir insan nelere dikkat etmeli?​

Safra kesesi olmayan bir insan nelere dikkat etmeli?
Safra kesesi olmayanların tüketeceği besinler
- Açık çay, salep, ıhlamur, ada çayı, ayran gibi içecekler.
- Süt, yağsız beyaz peynir ve yoğurt.
- Beyaz ekmek, sade kraker, makarna, şehriye, kuskus, irmik, erişte ve pirinç gibi tahıl kaynakları
- Baharat çeşitlerinden tarçın, nane ve kekik.

Safra kesesi alındıktan sonra ne gibi şikayetler olur?​

Safra kesesi ameliyatı sonrası genellikle bir şikayet beklenmez. Nadiren gaz, şişkinlik, mide yanması, ishal gibi şikayetler olabilir. Fakat ciddi bir şikayet beklenmez.

Safra kesesi alındıktan sonra kendini yeniler mi?​

Safra kesesi alındıktan sonra kendini yeniler mi?
Safra kesesi alındıktan sonra tekrar taş oluşur mu? Keseniz alındıktan sonra tekrar taş oluşmaz. Ancak nadiren de olsa safra yolunda oluşma ihtimali vardır.

Safra kesesi rahatsızlığı nasıl belli olur?​

Safra kesesi rahatsızlığı nasıl belli olur?
Taşın safra kanalını tıkaması ile ortaya çıkan safra kesesi hastalığının belirtileri şu şekilde özetlenebilir:
- Ani ve hızlı ağırlaşan karnın sağ üst bölgesinde ağrı hissi.
- Sırt ağrısı
- Sağ omuzda ağrı
- Bulantı, kusma.
- İdrar renginde koyulaşma.
- Açık renkli dışkı
- Aşırı gaz ve diğer sindirim problemleri.
- İshal.
Şeker hastaları neden ameliyat olamaz?​
Tip 1 Diyabetliler Şeker Hastalığı Ameliyatı Olabilir mi? Tip 1 diyabetlilerin vücudunda insülin hiç yoktur. Bu nedenle bu ameliyat onlarda gerçekleştirilemez. Tip 2 diyabet hastalarında amaç var olan insülinin doğru ve yeterli kullanımı olduğundan pankreası harekete geçirmek önemlidir.

Şeker yüksek olan ameliyat olabilir mi?​

Şeker yüksek olan ameliyat olabilir mi?
-Tip I diyabet hastalığının tedavisinde ameliyat söz konusu değildir. -Vücut Kitle İndeksi 30’un altında (obezitesi olmayan) şeker hastalarına ameliyatla tedavisi uygun değildir.

Safra kesesi olmayan kişilerde ne gibi değişiklikler olur?​

Safra kesesi olmayan kişilerde ne gibi değişiklikler olur?
safra deposu olmayınca, karaciğerde üretilen safra (bilirubin) düzensiz bir şekilde barsaklara salgılanır. Bu durum gıdaların yeterli bir şekilde sindirilememesine ve barsaklarda gaz toplanmasına neden olur.

Safra kesesi olmadan insan yaşayabilir mi?​

Bu gibi durumlarda hastaların ilk aklına gelen “Safra kesemiz olmadan nasıl yaşayacağız?” sorusu olur. Oysaki safra kesesinin depo görevi ortadan kalktığı için, karaciğerden salgılanan safranın miktarını vücut ayarlamaya başlar. Safra kesesi alınan hastalar 7-10 gün içinde yeni sindirim sistemlerine alışırlar.

Safra kesesi ameliyatından sonra nelere dikkat edilmeli?​

Safra kesesi ameliyatından sonra nelere dikkat edilmeli?
İçecek olarak açık çay, ıhlamur ve ada çayı gibi mideyi rahatsız etmeyecek besinler tercih edilmeli; asitli içeceklerden ve koyu çay-kahveden uzak durulmalıdır. Midede şişlik oluşturabilecek ve gaz yapabilecek sebze ve kurubaklagil çeşitleri tercih edilmemelidir. Her türlü paketli ve işlenmiş üründen uzak durulmalıdır.

Safra kesesi nasıl belirti verir?​

Safra kesesi nasıl belirti verir?
Sık rastlanan safra taşı belirtileri üst karın bölgesinde ağrı, sırta ve sağ omuza yayılan bıçak saplanır şeklinde ağrı, mide bulantısı, kusma, ateş, titreme, sarılık, karın şişkinliği, yağlı gıdalar yedikten sonra hazımsızlık, geğirme ve gaz, hazımsızlıktır.

Safra kesesi ameliyatından sonra ne kadar sürede iyileşir?​

Ameliyattan sonra 2-3 saat içinde hasta yatağında doğrulabilir, ayağa kalkıp tuvalete gidebilir hale gelir. Ertesi sabah kontrol muayenesi sonrası evine gönderilir. İlk 4-5 gün ağızdan ağrı kesici alması gerekir, 1. hafta kontrol muayenesi yapıldıktan sonra hasta iş hayatına geri dönebilir.
 
Safra kesesi alınmış bir insanın vücudunda birkaç değişiklik meydana gelebilir. Safra kesesi, vücudun sindirim sistemi için hayati öneme sahip olan bir organıdır ve safra depolama, konsantrasyonu ve salınımını düzenler. Safra kesesinin çıkarılmasıyla birlikte vücuttaki safra sürekli barsaklara akar hale gelir, bu da safra asitleri ve kolesterol salım oranlarının artmasına neden olabilir. Bu durum, safra kesesi olmayan kişilerde sindirim sürecinde değişikliklere yol açabilir.

Safra kesesi ameliyatı sonrası nadiren gaz, şişkinlik, mide yanması, ishal gibi hafif şikayetler görülebilir. Ancak genellikle ciddi bir şikayet beklenmez. Safra kesesi alındıktan sonra vücut genellikle bu değişikliğe adapte olur ve sindirim sistemi normal şekilde çalışmaya devam eder.

Safra kesesi ameliyatı sonrası dikkat edilmesi gereken konular arasında beslenme alışkanlıklarının gözden geçirilmesi yer alır. Özellikle yağlı ve ağır yiyeceklerden kaçınılması, sindirimi zor gıdalardan uzak durulması önerilir. Ayrıca ameliyat sonrası doktorun verdiği talimatlara uyulması, ağrı kesici ve diğer ilaçların düzenli kullanılması da önemlidir.

Safra kesesi ameliyatından sonra iyileşme süreci genellikle hızlıdır. Hasta ameliyat sonrası birkaç saat içinde yatağa oturabilir, tuvalete gidebilir hale gelir ve genellikle birkaç gün içinde normal günlük aktivitelere geri dönebilir. Ancak her hastanın iyileşme süreci farklı olabilir, bu nedenle doktorun önerdiği talimatlara uyulması önemlidir.
 
Geri
Üst