Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Safevi Sahi 1 Abbas Osmanlilara karsi ustunluk saglayabilmek icin neler yapti?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
52.969
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Safevi Şahı 1 Abbas Osmanlılara karşı üstünlük sağlayabilmek için neler yaptı?​

Safevi Şahı I. Abbas, Osmanlılara karşı üstünlük sağlayabilmek için; I. ordusunu ateşli silahlarla takviye etmesi, II. Avrupalı devletlerle ittifak arayışlarına girmesi, III. Osmanlı askerî teşkilatını örnek alması durumlarından hangilerini uygulamıştır? “11.

Osmanlı Devleti ile Safeviler arasında imzalanan antlaşma nedir?​

Amasya Antlaşması, Kanuni Sultan Süleyman’ın çıktığı 3. Azerbaycan Seferi sonunda Türkmenlerle savaşmanın anlamsız olduğunun fark edilmesi ve kardeş kavgasına son vermek üzere Osmanlı Devleti ile Safevi Devleti arasında imzalanan antlaşmadır.

Şah Tahmasb hangi Avrupa devletleri ile Osmanlı Devletine karşı anlaşma yapmıştır?​

Şah Tahmasb hangi Avrupa devletleri ile Osmanlı Devletine karşı anlaşma yapmıştır?
1555 yılında Osmanlı devleti ile Safeviler arasında Amasya Barış Anlaşması imzalandı. Anlaşmaya göre Doğu Anadolu, İmereti, Guri, Arap Irak’ı Osmanlı’ya; Kartli, Kahetya ve Meshiya Azerbaycan’a verildi.

Yavuz Sultan Selim e yenilen Safevi hükümdarı kimdir?​

Yavuz Sultan Selim e yenilen Safevi hükümdarı kimdir?
23 Ağustos 1514 yılında Osmanlı Sultanı Yavuz Sultan Selim ile Safevi Hükümdarı Şah İsmail arasında meydana gelmiş ve Osmanlı Devleti’nin zaferi ile sonuçlanmış bir savaştır.

Osmanlı-Safevi ilişkileri hangi döneme aittir?​

Osmanlı-Safevi ilişkileri Yavuz Sultan Selim döneminde başlamıştı. Yavuz Sultan Selim’in Safeviler üzerine sefere çıkmasının nedeni Şiilik propagandası yaparak Sünnî Osmanlı Devleti’ne karşı bir güç oluşturmaktı.

Safeviler ile imzalanan antlaşmalar nelerdir?​

Osmanlı Devleti Dönemi Uluslararası Antlaşmaları
Antlaşma | Anlaşma Tarihi | Taraf Devletler
Ferhat Paşa Antlaşması | 1590 | Safevî Devleti
Zitvatorok Antlaşması | 1606 | Kutsal Roma Cermen İmparatorluğu
Nasuh Paşa Antlaşması | 1612 | Safevî Devleti
Serav Antlaşması | 1618 | Safevî Devleti

Osmanlı Safevi ilişkilerinin bozuk olmasının nedenleri nelerdir?​

Osmanlı Safevi ilişkilerinin bozuk olmasının nedenleri nelerdir?
Yavuz dönemi Osmanlı-İran ilişkilerinin bozulma nedenleri nelerdir? a) Tarafların Anadolu’da üstünlük kurma mücadelesi, b) Şah İsmail’in Anadolu’da Şiilik propagandası yapması, c) Eski beyleri kışkırtması ve Akkoyunlu mirasına sahip çıkmak istemesi, d) Karşılıklı olarak hakaret içeren mektupların yazılması.

Safevi hanedanına ne oldu?​

Safevi hanedanına ne oldu?
Çocuk yaşta tahta çıkan III. Abbas’ın saltanat naipliğini yaptı. Nihayet 1736’da, zaten elinde olan iktidar erkini kullanarak kendisini İran şahı ilan etti. Böylece 1736’dan 1747’ye kadar Azerbaycan ve İranda’da kısa süreli Afşar Hanedanı kurulmuş ve Safevi hanedanı kesintiye uğramıştır.
Safevi hanedanı Firuze gerçek mi?​
*Tarihte Firuze diye bir karakter yok. Böyle bir Kanuni, böyle bir harem, böyle bir Hürrem yok. Osmanlı sarayı bizim bildiğimiz evlerden değil. Sarayda zehirlenerek öldürülen kimse de yok.
İran hükümdarı Şah İsmail’in Yavuz Sultan Selim e ne gönderdi?​
Yavuz Sultan Selim ile Safevî Hükümdarı Şah İsmâil arasında yapılan Çaldıran Savaşı XVI. yüzyıl başlarında İran’da Şiî inanışına dayalı bir devlet kuran Şah İsmâil, gönderdiği dâî*ler vasıtasıyla Anadolu’nun birliğini bozacak büyük bir Şiî propagandasına başladı.
 
Safevi Şahı I. Abbas, Osmanlılara karşı üstünlük sağlayabilmek için çeşitli stratejiler uygulamıştır. Bu stratejiler arasında ateşli silahlarla ordusunu güçlendirmek, Avrupalı devletlerle ittifak arayışlarına girmek ve Osmanlı askeri teşkilatını örnek almak bulunmaktadır.

Amasya Antlaşması, Osmanlı Devleti ile Safevi Devleti arasında imzalanan bir antlaşmadır. Bu antlaşma, Türkmenlerle savaşmanın anlamsız olduğunun fark edilmesi ve kardeş kavgasına son vermek amacıyla yapılmıştır.

Safevi hükümdarı Şah Tahmasb, Osmanlı Devletine karşı Avrupa devletleriyle ittifak arayışına girmiştir. 1555 yılında Osmanlı Devleti ile Safeviler arasında Amasya Barış Anlaşması imzalanmıştır.

Yavuz Sultan Selim'e yenilen Safevi hükümdarı ise Şah İsmail'dir. 23 Ağustos 1514 tarihinde gerçekleşen Çaldıran Savaşı'nda Osmanlı Devleti zafer kazanmıştır.

Osmanlı-Safevi ilişkileri Yavuz Sultan Selim dönemine aittir. Safeviler, Şiilik propagandası yaparak Osmanlı Devleti'ne karşı güç oluşturmaya çalışmışlardır.

Osmanlı Devleti ile Safeviler arasında imzalanan antlaşmalar arasında Ferhat Paşa Antlaşması, Zitvatorok Antlaşması, Nasuh Paşa Antlaşması ve Serav Antlaşması bulunmaktadır.

Osmanlı Safevi ilişkilerinin bozuk olmasının nedenleri arasında tarafların Anadolu'da üstünlük kurma mücadelesi, Şah İsmail'in Şiilik propagandası yapması, eski beyleri kışkırtması, Akkoyunlu mirasına sahip çıkmak istemesi ve karşılıklı hakaret içeren mektupların yazılması gibi faktörler yer almaktadır.

Safevi hanedanı, III. Abbas döneminde Afşar Hanedanı tarafından kesintiye uğramıştır. III. Abbas'ın saltanat naipliği yapıldığı ve 1736'da iktidar erkini kullanarak kendisini İran şahı ilan ettiği belirtilmektedir.

İran hükümdarı Şah İsmail, Yavuz Sultan Selim'e Çaldıran Savaşı döneminde gönderdiği dâîler vasıtasıyla Anadolu'nun birliğini bozacak büyük bir Şiî propagandasına başlamıştır.
 
Geri
Üst