AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Safer Ayı nedir? kısa bilgi

SoruCevap

Yeni Üye
Safer ayı, cahiliye Arapları tarafından uğursuz ay olarak tanınıyor ve bu ayda umre yapmak buyuk gunahlardan sayılıyordu ResUlullah (asm) ise “Umre her zaman helaldir! buyurarak bu aya atfedilen uğursuzluk inancını kırmıştı (Buhari, Hac, H No:777) Ama ne yazık ki; bu ayda akdedilen nikahların uzun omurlu olmayacağı, bu ayda yapılan faaliyetlerin sonucsuz kalacağı, bu ayda başlanılan işlerin uğursuzlukla biteceği tarzındaki inancların, cahiliye Araplarından beri halk arasında yer yer varlığını surdure gelen hurafelerden olduğunu goruyoruz

EbU Hureyre’nin (ra) rivayetiyle ResUlullah (asm) Efendimiz şoyle buyurmuştur:

İslam'da taşe'um (uğursuz sayma, kotuye yorma) yoktur; en iyisi tefe'ul (iyiye yorma) dır(Buhari, Tıb, 54)
Hepsini gormek icin tıklayın

Boylece buu zararlı anlayışın İslam'da bulunmadığını ifade etmiştir Diğer bir hadiste ise şoyle buyurmuştur:

Eşya da uğursuzluk yoktur, Safer ayında uğursuzluk yoktur, baykuşun otmesinde bir uğursuzluk yoktur(Muslim, Selam, 102)

Safer ayının normal aylardan olduğunu tespit ettikten sonra; her ne kadar guvenilir kaynaklarla teyit edilmese de, burada, Safer ayında yapılması uygun bulunan şu duayı zikredebiliriz:

“Bismillahirrahmanirrahim: Allah’ım; hamd ve şukur Sana mahsustur! Minnetim Sana’dır! Ben Senin kulunum; ve ben bundan dolayı huzurluyum! Nefsimi, dinimi, dunyamı, ahiretimi, işlerimin sonunu ve amelimi Sana emanet ediyorum Butun Muhammed (asm) ummetini Senin gucunun, havlinin, kudretinin ve kuvvetinin şiddetinden, Sana emanet ediyorum! Muhakkak Sen, emaneti koruyansın; hukmu nafiz olansın; kazası galib olansın!

Ya Ahkeme’lHakimin ve ya Esrae’lHasibin ve ya Ekrame me’mUlin ve ecvede mes’Ulin ya Hayyu ya KayyUmu ya Kadimu ya Ferdu ya Vitru ya Ehadu ya Samedu ya men lem yelid ve lem yUled ve lem yekun lehU kufuven ehad! Ya Azizu Ya Vehhabu Salla’llahu ala hayri halkıhi Muhammedin ve alihi ve sahbihi ecma’in! Amin!

Geri