AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Sadr kelimesinin anlami nedir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
126.798
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Sadr kelimesinin anlamı nedir?​

Sadr, kelime anlamı olarak bir şeyin başlangıcı ya da başı, göğüs, ileri, yürek gibi anlamlar taşımaktadır.

Tasavvufta Sadr ne demek?​

Tasavvufta Sadr ne demek?
Sadr, tasavvufta dört makamdan bir tanesidir. Gözde bulunan beyazlığa karşılık gelmektedir. Yani, İslam nurunun yeri olarak görülmektedir. Buradan hareketle sadr gözün beyazı olurken, kalp ise siyahıdır.

Osmanlıca Sadr ne demek?​

Osmanlıca Sadr ne demek?
(Çoğulu: Bürük) Göğüs, sadr. Çok çöken deve.

Sadır olmaz ne demek?​

örneğin imzanın x’ten sadır olması. onun elinden çıkmış olması anlamını taşır. ortaya çıkmak, kaynaklanmak gibi bir anlamı vardır. örnek: “sinirsel şiddet sistem-dostu bir olumsuzlamadan sadır olmaz. daha ziyade sistemik, yani sisteme içkin bir şiddettir.”

Sadr ı islam ne demek?​

Sadr ı islam ne demek?
sadr-ı islam / sadr-ı islâm Baş vezir, padişahın vekili, başvekil.

Sadri ne demek TDK?​

Sadri ne demek TDK?
Sadri isminin anlamı da şöyle; Göğüsle ilgili, göğse ait.

Kalb ve Fuad nedir?​

Fuâd bazılarına göre kalb ile eş anlamlıdır; bazılarına göre ise kalb ondan daha özeldir. Mütercim Âsım Efendi’ye göre kalbin Türkçe karşılığı gönül, fuâdınki yürektir (Kāmus Tercümesi, I, 445). Kur’an’da yüreğe (fuâd) metanet vermek için önceki peygamberlerin kıssalarından bahsedildiği belirtilir (Hûd 11/120).

Sadar ne demek Osmanlıca?​

Sadar ne demek Osmanlıca?
Osmanlı Devleti zamanında Başvekillik makamına verilen isim.

Hukuk dilinde sadır ne demek?​

Hukuk dilinde sadır ne demek?
Sadır olmak ne demek hukuk? Bir durumdan başka bir duruma geçmek. Herhangi bir durumda bulunmak. Uygun düşmek, yerinde görülmek.

Hukukta sadır olmak ne demek?​

Yürek, kalp. Kazaskerlere verilen unvan. Sadrazam. Sudur eden, çıkan, meydana gelen.

Sedri nedir?​

Sedri nedir?
Anlamsız, boş, saçma sapan söz.

Fuad noktası nedir?​

Fuad noktası nedir?
farklı duyguların kalbde yanıp tutuşmalara sebep olması sebebiyle, kalbe kısaca fuad denmiştir… kalbin ortası, içi anlamındadır… fuad kalbin içinde ve tam olarak ortasındadır… tasavvufta ve aşkta anlam kazanan kalb, yürekte hissedilen oluyor…

Insanın kalbi neden katılaşır?​

Çok hızlı değişiminden ötürü gönüllerimize ad olan kalplerin sahibi Allah’a Peygamber Efendimiz: “Mukallibe’l-Kulûb” demiştir. Denilir ki kalpler dört nedenle katılaşır: 1 – Yemek, 2 – Uyumak, 3 – Konuşmak ve 4 – Karışmak. Burada bahsedilen insan olarak normal seyirdeki yeme-içme, konuşma ve karışma değil elbette.
 
Sadr kelimesi, farklı bağlamlarda farklı anlamlara gelebilmektedir. Genel olarak, Türkçe'de "sadr" kelimesi başlangıcı, başı, göğüs, ileri veya yürek gibi anlamlara gelmektedir. Ancak farklı alanlarda farklı anlamlara sahip olabilmektedir.

Tasavvufta "sadr", dört makamdan biri olarak kabul edilir ve gözde bulunan beyazlığa karşılık gelir. İslam nurunun yeri olarak görülen sadr, gözün beyazı iken kalp ise siyahı olarak nitelendirilir.

Osmanlıca'da "sadr", göğüs anlamına gelmektedir. Çok çöken deve anlamında da kullanılabilir.

"Sadır olmaz" ifadesi, imzanın x'ten sadır olması durumunda onun elinden çıkmış olması anlamını taşır. Ortaya çıkmak, kaynaklanmak gibi bir anlamı vardır.

"Sadr-ı İslam" veya "Sadr-ı İslâm", baş vezir veya padişahın vekili anlamına gelir, yani başvekil demektir.

Sadri kelimesi Türk Dil Kurumu'na göre, göğüsle ilgili, göğse ait anlamına gelir.

Fuâd kelimesi ile ilgili olarak bazı kaynaklarda kalp ile eş anlamlı olduğu belirtilirken bazılarına göre ise kalpten daha özel bir anlam içerdiği ifade edilmektedir.

Osmanlıca'da "sadar" kelimesi, Osmanlı Devleti zamanında başvekillik makamına verilen isimdir.

Hukuk dilinde "sadır olmak", bir durumdan başka bir duruma geçmek, uygun düşmek veya yerinde görülmek anlamlarına gelebilir.

"Sedri" kelimesi ise anlamsız, boş veya saçma sapan bir sözü ifade edebilir.

"Fuad noktası" ise farklı duyguların kalpte yanıp tutuşmalara sebep olması sebebiyle, kalbin içinde hissedilen olguyu temsil eder.

İnsanın kalbi neden katılaşır sorusuyla ilgili olarak, kalplerin dört nedenle katılaşabileceği belirtilmektedir: yemek, uyumak, konuşmak ve karışmak. Bu durum normal şartlarda insan davranışlarından farklı anlamlara gelebilir.
 
Geri
Üst