- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Sadeleştirme neden kullanılır?
Özellikle sadeleştirme genel olarak çarpma işlemleri üzerinde yapılır. Tabii sadece çarpma değil aynı zamanda bölme işlemleri açısından da sadeleştirme öne çıkar. Böylece matematik üzerinden problemlerin sonuçlarına çok daha kolay biçimde ulaşım sağlanır.Sadeleştirme nedir kısaca?
Kesirlerde sadeleştirme demek, pay ve paydanın en küçük değerlerine çevrilmesi demektir. Bu işlem hem payın hem de paydanın ortak bir sayıya bölünmesiyle yapılmaktadır. Sadeleştirme işleminde kesrin değeri değişmemekte sadece sadeleşmiş (yalınlaşmış) olmaktadır.Matematikte sadeleştirme ne anlama gelir?
SADELEŞTİRME: a, 1’den büyük bir doğal sayı olmak üzere, bir kesrin hem payının hem de paydasının a’ya kalansız bölünebildiğini düşünelim. Bu kesrin payının ve paydasının a’ya bölünmesine, a ile sadeleştirme ismi verilir. ÖRNEK: 4 6 kesrini 2 ile sadeleştirelim.
Denklemlerde sadeleştirme nasıl yapılır?
Eğer pay ve paydanın hiç ortak çarpanı yoksa, bu rasyonel ifade sadeleştirilmiş kabul edilir….
- Adım 1: Pay ve paydayı çarpanlara ayırın.
- Adım 2: Kısıtlanmış değerleri listeleyin.
- Adım 3: Ortak çarpanları yok edin.
- Adım 4: Sadeleştirin ve ifadenin belirtmediği kısıtlanmış değerleri yazın.
Sadeleştirme nedir matematik 5 sınıf?
Bir kesrin pay ve paydasını aynı sayıya bölersek kesrin değeri değişmez. Buna kesirlerin sadeleştirilmesi denir.Cebirsel ifadelerde sadeleştirme nasıl yapılır?
Rasyonel cebirsel ifadelerin sadeleştirilebilmesi için pay ve paydayı çarpanlarına ayırmamız gerekmektedir. Çarpanlara Ayırma konu anlatımına göz atarak bu konuya geçmeniz daha faydalı olur. ÖRNEK: 18x2y6xy ifadesini sadeleştirelim. Pay ve paydayı çarpanlarına ayırırız ve aynı olan çarpanları sadeleştiririz.Çarpma işleminde sadeleştirme nasıl yapılır?
Bir doğal sayıyı, paydası 1’e ve payı doğal sayının kendisine eşit olan bir kesirle ifade edebiliriz. Bu nedenle, bir doğal sayı ile kesrin çarpımında, kesrin paydasıyla doğal sayı arasında sadeleştirmeler yapabiliriz.
Matematik genişletme işlemi nasıl yapılır?
Bir kesrin pay ve paydasını aynı sayı ile çarparsak kesrin değeri değişmez. Buna kesirlerin genişletilmesi denir.