AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Sadakatasi nerede?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
126.436
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Sadakataşı nerede?​

Osmanlı Devletinde insan merkezli mahalle anlayışının en güzel yansımalarından olan Sadaka Taşlarından payitaht Edirne’de de bir adet bulunmaktadır. Genellikle cami etrafında bulunan ve üzerinde para koyabilecek bir oyuğu bulunan sadaka taşları, mesaisine akşam karanlığında başlardı.

Kaç çeşit sadaka vardır?​

Kaç çeşit sadaka vardır?
4 çeşit sadaka vardır. Bunlar; Farz olan sadaka: Yani zekat. Fıtr sadakası: Sadaka-i fıtır, her müslümanın vermesi gereken vacip bir sadakadır.

Sadaka taşının özellikleri nelerdir?​

Yardım yapan ile alan birbirini görmez, tanımaz ve bilmez. Alanın mahcubiyetten, verenin ise riya ve gösterişten uzak durması beklenir. Genellikle Antik porfir sütunlardan dönüştürülmüş, tepesinde para bırakılabilecek oyukları bulunan dikitlerdir. Duvarlarda oyuk şeklinde olanları da vardır.

Sadaka taşı hangi cemaatin?​

Sadaka taşı hangi cemaatin?
Nakşibendi-Halidi Tarikati’nden Sadakataşı Derneği Nakşibendi-Halidi tarikatı üyelerince kurulmuş yüzlerce dernekten biri olan Sadakataşı Derneği de İdlib’e yardım gönderenler arasında.

Sadaka taşını kim buldu?​

Sadaka taşı geleneğinin ise Selçuklulara dayandığı biliniyor.

Neler sadaka olarak kabul edilir?​

Neler sadaka olarak kabul edilir?
Sadaka, İslamiyet’te bir terimdir. Dini bir vecibedir. İslamiyet’e göre ihtiyaç sahiplerine yapılan maddi yardım manasını taşımaktadır. Allah rızası için fakir kimselere verilen mal, para, ilim gibi insanın muhtaç olduğu herhangi bir şeye sadaka denir.

Sadaka paradan başka nelerle verilir?​

Sadaka he ne kadar maddi bir ibadet olarak bilinse de esasında birçok güzel davranış “sadaka” kabul edilmiştir. İnsanlara güzel bakmak, iyi düşünmek ve iyi davranmak, insanlara tebessüm ederek selam vermek bile sadaka sayılmıştır. Yapılan güzel amellerin yapanın hanesine sadakat olarak yazılacağı da aktarılmıştır.

Sadaka taşı nedir sosyal bilgiler?​

Sadaka taşı nedir sosyal bilgiler?
Sadaka taşı, Osmanlı döneminde daha çok çarşı, hastane, cami vb. yerlerde ihtiyaç sahiplerinin kolayca alabilmeleri için altın ve para bırakılan özel bir yapıdır. Fakirler, sadaka taşına bırakılan para ya da altınlardan almak için gecen‏in geç saatler‏inde bu taşın yanına gel‏irdi.

Sadaka taşı siyah mı?​

‘ ”Sadaka Taşları” farklı boylarda olmakla beraber genellikle beyaz renkli taştan silindir ve dört köşe şeklinde, bir kısmı ise havuz, kovuk ve yatay, bazen de oyuklar şeklinde olurdu.

Sadaka taşları günümüzde devam ediyor mu?​

Sadaka taşları günümüzde devam ediyor mu?
Osmanlı döneminde yaygın bir gelenek olduğu bilinen “sadaka taşları”, günümüzde işlevini tamamen kaybetmekle birlikte, tarihi camilerde ayakta kalan az sayıdaki örneğiyle Osmanlı kültürünün zenginliğini ortaya koyan önemli nişaneler konumunda bulunuyor.

Osmanlı’da sadaka taşı nedir?​

Cami avlularının en kuytu köşesine konulan ve hemen hemen bir insan boyuna yakın, üst kısmında küçük bir oyuk bulunan silindir şeklindeki taş, imkanı olan insanların, üzerindeki oyuğa bıraktıkları sadakalarıyla yoksula, rencide etmeden el uzatmasını sağlıyordu.
 
Sadakataşı geleneksel olarak Osmanlı Devleti'nde yaşanan bir uygulamadır. Osmanlı'da insan merkezli bir mahalle anlayışının en güzel örneklerinden biri olarak kabul edilen Sadaka Taşları, genellikle cami çevresinde bulunan, üzerine para konabilecek oyukları olan taşlardır. Bu taşlar genellikle akşam karanlığında insanların üzerlerine sadaka bıraktığı yerlerdir.

Sadakaların farklı çeşitleri vardır. İslam'da Farz olan sadaka zekat iken, Sadaka-i fıtır da her müslümanın vermesi gereken vacip bir sadakadır. Ayrıca insanlara güzel bakmak, iyi düşünmek, iyi davranmak ve tebessüm ederek selam vermek gibi güzel davranışlar da sadaka olarak kabul edilir.

Sadaka taşları Nakşibendi-Halidi Tarikati'ne ait olan Sadakataşı Derneği tarafından sürdürülmektedir. Bu gelenek Selçuklulara kadar uzanmaktadır ve günümüzde bu geleneğin sürdürüldüğü yerlerin sayısı oldukça azdır.

Sadaka taşları cami avlularında yer alır ve genellikle silindir veya dört köşe şeklinde beyaz taştan yapılmış olur. Bu taşlarda küçük bir oyuk bulunur ve insanlar buraya para veya altın gibi şeyler bırakarak ihtiyaç sahiplerine destek olurdu. Günümüzde ise bu geleneğin işlevini yitirdiği ancak tarihi camilerde nadir de olsa korunan örnekleriyle Osmanlı kültürünün zenginliğini yansıtan nişaneler olduğu bilinmektedir.
 
Geri
Üst