AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Sadaka Taşı

zeberus

Yeni Üye
Sadaka Taşı

imagessadakatasi5ad2bc358f273

En makbul yardım gizliden gizliye yapılan yardımdır ve eskiler bu iş icin ‘‘sadaka taşını icat etmişlerdir Coğumuz pek bilmeyiz ama, bu sadaka taşlarından biri İstanbul'da hálá ayakta

Dinimiz halivakti yerinde olanların fakirlere yardım yapmalarını emreder ve gelenekler bu yardımların gizlice verilmesini, alanların rencide edilmemesi gerektirir

Eski İstanbul'da yardımların en goze batmayanı ‘‘sadaka taşları’’ kullanarak yapıldı Bu taşlar bir bucukiki metre yuksekliğinde mermerden olurdu Ust kısımlarının ortasına canağa benzer bir oyuk acılır, sadaka verenler parayı buraya bırakırlardı İki metrelik taşların yanında, tepesine rahatca ulaşılabilmesi icin birkac basamak konurdu

İhtiyacı olmasına rağmen dilenmekten cekinenler gecenin gec saatlerinde taşın yanına para almaya gelir ama bırakılan meblağın tamamını değil, ihtiyacları olduğu kadarını alırlardı 17 yuzyıl İstanbul'unu anlatan bir Fransız gezgin, uzerinde para bulunan bir taşa tam bir hafta boyunca kimsenin gelmediğini yazmıştı

İstanbul'un dort yerinde sadaka taşı vardı: Uskudar'da Gulfem Hatun Camii'nin avlusunda, yine Uskudar Doğancılar' da, Karacaahmet' te ve Kocamustafapaşa' daydı

Bugun bu taşlardan sadece bir tanesi, Doğancılar' da dikili olanı, ama o da yarısından fazlası toprağa gomulu vaziyette duruyor

Cunku bir yardım, ne alanı kucuk duşurmeli, ne de veren icin bir oğunme nedeni olmalıdır

Geri