AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Sadaka olarak verilen para zekat yerine gecer mi?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
126.798
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Sadaka olarak verilen para zekât yerine geçer mi?​

Sadaka, zekâttan daha geniş olarak Allah (c.c.) için gönüllü olarak yapılan her türlü bağış ve infakı içermektedir.

Buluğ çağına ermemiş çocuğa zekât verilir mi?​

Buluğ çağına ermemiş çocuğa zekât verilir mi?
Akıllı olmayan ve büluğ çağına ermemiş olan kişiler, dinen mükellef olmadıklarından zekât ile sorumlu değildirler. Ancak, zenginlerin malında fakirlerin hakkı olduğu için, zengin olan çocuk ve deliler kendileri mükellef olmasa da, veli veya vasilerince bunların mallarından zekât verilmelidir.

Zekât eksik verilirse ne olur?​

Zekât eksik verilirse ne olur?
Ancak yıl sonunda elinde olan mal daha fazla olur ve baştan verdiği zekat eksik kalırsa o eksiği telafi eder. Biriken paranın zekatı paranın üzerinden bir yıl geçtikten sonra verilir.

Sadaka verirken ne demeliyiz?​

SADAKA NASIL VERİLMEDİR? Sadakanın derin bir ihlas ve samimiyetle verilmesi gerekir. Gerçekten hiçbir çıkar gözetmeden, iyi niyet ve temiz kalple sadakada bulunulmalıdır. Sadaka yalnızca Allah’ın rızasını gözeterek, fakire minnet etmeden ve riyadan uzak bir şekilde verilmelidir.

Sadaka kimlere verilir?​

Sadaka kimlere verilir?
Sadaka, İslamiyet’te bir terimdir. Dini bir vecibedir. İslamiyet’e göre ihtiyaç sahiplerine yapılan maddi yardım manasını taşımaktadır. Allah rızası için fakir kimselere verilen mal, para, ilim gibi insanın muhtaç olduğu herhangi bir şeye sadaka denir.

Kendi kızına sadaka verilir mi?​

Kendi kızına sadaka verilir mi?
Yani bireyin kendi torunu veya çocuğuna fidye vermesi mümkün değildir. Bunun yanında dedeye, anneye, babaya, büyük anneye, toruna, hanıma, evlada fitre verilmez. Eğer gelin, damat, kayınvalide, kayınpeder, üvey çocuk ve kayınbirader gibi kan bağı olmayan akrabalar fakir ise onlara verilebilir.

Bir baba evladına zekât verebilir mi?​

Bunun yanında dedeye, anneye, babaya, büyük anneye, toruna, hanıma, evlada fitre verilmez. Eğer gelin, damat, kayınvalide, kayınpeder, üvey çocuk ve kayınbirader gibi kan bağı olmayan akrabalar fakir ise onlara verilebilir. Hala, dayı, amca, teyze gibi kan bağı olan akrabalara fitre vermek daha çok sevaptır.

Kardeşimin çocuğuna zekât verilir mi?​

Kardeşimin çocuğuna zekât verilir mi?
Fakir olan kardeşe zekât verilebilir. Kardeş çocuğu, amca, dayı, hala ve bunların çocukları da böyledir (Merğînânî, el-Hidâye, II, 224; İbnü’l-Hümâm, Feth, II, 275; İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, III, 172, 293).

Sadaka verirken niyet nasıl yapılır?​

Sadaka verirken niyet nasıl yapılır?
۞ Niyet ettim soyumdan ölmüşlerin ve sağların hayrına günahlarının affına vesile olması niyetiyle sadaka vermeye, ۞ Niyet ettim soyumdan zulüm edenlerin taciz tecavüz edenlerin ve ettiklerinin hayrına ve günahlarının affına vesile olması niyetiyle sadaka vermeye, Euzü billahi mineş-şeytanir-racîm.

Sadaka verirken nasıl niyet edilmelidir?​

Sadakanın derin bir ihlas ve samimiyetle verilmesi gerekir. Gerçekten hiçbir çıkar gözetmeden, iyi niyet ve temiz kalple sadakada bulunulmalıdır. Sadaka yalnızca Allah’ın rızasını gözeterek, fakire minnet etmeden ve riyadan uzak bir şekilde verilmelidir.
 
Sadaka olarak verilen para zekât yerine geçer mi sorusuna cevap vermek gerekirse, sadaka zekâtın geniş kapsamlı bir şeklidir ve gönüllü olarak yapılan her türlü bağışı içerir. Zekât ise belirli şartları olan farz bir ibadettir ve belirli mallar üzerinden belirli kimselere verilmesi gereken bir ibadettir. Dolayısıyla sadaka vermek güzel bir ibadet olsa da zekâtın yerine geçmez, zira zekâtın belirli kuralları ve hükümleri vardır.

Buluğ çağına ermemiş çocuğa zekât verilir mi sorusuna cevap olarak; akıllı olmayan ve büluğ çağına ermemiş kişiler dinen mükellef olmadıklarından dolayı zekât ile sorumlu değillerdir. Ancak, zengin olan bu tür kişilerin mallarından fakirlerin hakkı olduğu için veli veya vasilerince zekât verilmelidir.

Zekât eksik verilirse ne olur sorusuna cevap olarak; zekâtın eksik verilmesi durumunda o eksik miktar yıl sonunda elde olan malın içine dahil edilerek telafi edilir. Biriken paranın zekâtı, paranın üzerinden bir yıl geçtikten sonra verilmelidir.

Sadaka verirken niyet nasıl yapılır ve sadaka verirken nasıl niyet edilmelidir sorularına cevap olarak, sadakanın derin bir ihlas ve samimiyetle verilmesi gerektiğini ve hiçbir çıkar gözetilmeden Allah'ın rızası için verilmesi gerektiğini belirtmek gerekir. Sadaka verirken kişinin fakire minnet etmeden ve riyadan uzak bir şekilde vermesi önemlidir.

Son olarak, sadaka kimlere verilir sorusuyla ilgili olarak İslamiyet'e göre ihtiyaç sahiplerine yapılan maddi yardım manasını taşıyan sadakanın, Allah'ın rızası için fakir kimselere verilen mal, para, ilim gibi ihtiyaçları karşılayan herhangi bir yardım olduğunu belirtebilirim.
 
Geri
Üst