AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Sadaka hangi durumlarda verilir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
127.941
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Sadaka hangi durumlarda verilir?​

Sadaka, İslamiyet’te bir terimdir. Dini bir vecibedir. İslamiyet’e göre ihtiyaç sahiplerine yapılan maddi yardım manasını taşımaktadır. Allah rızası için fakir kimselere verilen mal, para, ilim gibi insanın muhtaç olduğu herhangi bir şeye sadaka denir.

Sadaka verirken ne niyet edilir?​

۞ Niyet ettim soyumdan ölmüşlerin ve sağların hayrına günahlarının affına vesile olması niyetiyle sadaka vermeye, ۞ Niyet ettim soyumdan zulüm edenlerin taciz tecavüz edenlerin ve ettiklerinin hayrına ve günahlarının affına vesile olması niyetiyle sadaka vermeye, Euzü billahi mineş-şeytanir-racîm.

Sadakanın hükmü nedir?​

Sadakanın hükmü nedir?
Halk arasında fitre denilen sadaka-i fıtır, Ramazan ayının sonuna yetişen ve aslî ihtiyaçlarından başka, artıcı olma ve üzerinden bir yıl geçme şartı aranmaksızın nisap miktarı mala sahip bulunan her Müslüman’ın vermesi vacip olan mali bir ibadettir.

Sadaka kimlere verilmez?​

Kişi dinen zengin sayılanlara, usûlüne (anne, baba, dedeler ve nineler), fürûuna (çocuk ve torunlar) ve eşine fıtır sadakası veremez. Fitreler bir fakire verilebileceği gibi, birkaç fakire de dağıtılabilir. (Merğînânî, el-Hidâye, II, 224). Ancak bir kişiye verilen miktar bir fitreden az olmamalıdır.

Sadaka belayı def eder mi?​

Peygamberimiz Hz. Muhammed (a.s.v) da Hadis-i Şeriflerinde; ““Az sadaka çok belayı def eder ve sadaka ömrü uzatır.”(Heysemi, Mecmaü’z-Zevaid, III/63) buyuruyor.

Sadaka verirken nasil dua edilir?​

Sadaka verirken nasil dua edilir?
Dua – Sadaka verirken okunacak dua Sadaka verildiği zaman okunacak dua ” Rabbenâ tekabbelnâ minnâ inneke entessemîul alîm.” Manası: “Ey Rabbimiz! Bizden şu hizmeti kabul buyur.
Sadaka verirken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?​
Sadaka verirken nelere dikkat etmeliyiz?
- Sadakanın makbûl ve lâyık olduğu mevkii bulması için birkaç şart vardır:
- Sadakayı vermekte israf olmaması.
- Başkasından alıp başkasına vermek suretiyle, halkın malından olmayıp, kendi malından olması.
- 3. Başa kakmadan vermek.
- Fakir olmak korkusuyla sadakanın terkedilmemesi.
Sadaka vermenin sevabı nedir?​
Sadaka faziletini, Allah-u Teala’nın Hadid Suresi 18. Ayette mealen buyurduğu, “Şüphesiz ki sadaka veren erkeklerle sadaka veren kadınlar ve Allah’a güzel bir borç verenler var ya, (verdikleri) onlara kat kat ödenir. Ayrıca onlara çok değerli bir mükâfat da vardır.” İfadeleriyle tamamen idrak etmiş oluruz.

Sadaka vermek zorunlu mudur?​

Sadaka vermek zorunlu mudur?
Sadaka-i fıtır, borcundan ve aslî ihtiyaçlarından fazla olarak nisap miktarı mala sahip olan her Müslüman’a vaciptir.

Kardeş kardeşe sadaka verebilir mi?​

KARDEŞE ZEKAT VERİLİR Mİ? Fakir olan kardeşe zekât verilebilir. Kardeş çocuğu, amca, dayı, hala ve bunların çocukları da böyledir (Merğînânî, el-Hidâye, II, 224; İbnü’l-Hümâm, Feth, II, 275; İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, III, 172, 293).

Yakın akrabaya sadaka verilir mi?​

De ki: “Harcayacağınız her türlü mal, ana baba, yakınlar, yetimler, yoksullar ve yolda kalanlar için olmalıdır. Şüphesiz, Allah yapacağınız her iyiliği bilir.” Bu doğrultuda sadaka vermede anne ve babanın önceliği bulunmaktadır.

Sadaka vermek ne kadar sevap?​

Sadaka vermek ne kadar sevap?
 
Sadaka, İslamiyet'in önemsediği bir ibadettir ve Allah rızası için fakirlere yapılan maddi yardımı ifade eder. Sadaka verirken niyetin önemli olduğu belirtilmiştir. Sadakanın hükmü vaciptir ve belirli koşullar altında verilmesi gerekmektedir.

Sadaka genellikle fakirlere verilirken, dinen zengin sayılanlara, aile üyelerine (anne, baba, çocuklar ve eş) verilmez. Sadaka vermek belayı def edebilir ve ömrü uzatabilir.

Sadaka verirken dua etmek de önemlidir. Sadaka verildiğinde "Rabbenâ tekabbelnâ minnâ inneke entessemîul alîm" duası okunabilir. Sadaka verirken dikkat edilmesi gerekenler arasında israf yapmamak, sadakanın kendi malından verilmesi, başa kakmadan verme ve fakir olma korkusuyla verilmemesi gibi hususlar vardır.

Sadaka vermenin sevabı büyüktür ve Hadid Suresi'nde belirtildiği gibi, verenlere kat kat ödeme ve çok değerli mükâfat vaat edilir. Sadaka-i fıtır ise nisap miktarı mala sahip olan her Müslüman için vaciptir.

Kardeşe zekat verilebileceği belirtilmişken, yakın akrabalara da sadaka verilebileceği vurgulanmıştır. Sadaka, harcanacak malın ana babaya, yakınlara, yetimlere, yoksullara ve yolculara verilmesini teşvik etmektedir.

Sadaka vermek sevaptır ve büyük bir iyilik olarak kabul edilir. Allah'ın rızasını kazanmak ve ihtiyaç sahiplerine destek olmak için sadaka vermek önemli bir ibadettir.
 
Geri
Üst