Sabun yeme istegi neden olur?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
171.662
Çözümler
15
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Sabun yeme isteği neden olur?​

Besin maddesi olmayan toprak, taş, kireç, cam ve sabun gibi nesneleri yemek ya da yalamak şeklinde ortaya çıkan Pika Sendromu, en çok çocuklarda görülüyor. Besin maddesi olmayan toprak, taş, kireç, cam ve sabun gibi nesneleri yemek ya da yalamak şeklinde ortaya çıkan Pika Sendromu, en çok çocuklarda görülüyor.

Bebekler neden taş yer?​

Çocuklarda bebeklik döneminden başlayıp ilerleyen yaşlara kadar süregelen bir davranış bozukluğunun bir türüne pika sendromu denir. Bu sendromda çocuklar alışılagelmemiş şekilde toprak, kum, taş, alçı, boya, pil, kağıt, sünger gibi maddeleri yeme eğiliminde bulunmaktadırlar. Bu bir dürtüdür.
Taş yeme hastalığı nedir?
Toprak, kil, tebeşir, kömür gibi nesneleri yeme alışkanlığı tıpta pika sendromu olarak adlandırılıyor. Pika sendromunun ismi halk arasında fazla bilinmese de demir, çinko, kalsiyum eksikliği gibi nedenler ile kişiler bu maddeleri yeme eğilimine giriyor.

Sabun yersek ne olur?​

Sabunu yuttuysanız, boğazınızda, dudaklarınızda ve dilinizde ağrı veya şişlik olabilir. Ayrıca gastrointestinal rahatsızlık belirtileri yaşayabilirsiniz. Tekrar tekrar kusmaya başlayabilir ve kan kusabilirsiniz. Ayrıca karın ağrısı da yaşayabilir veya dışkıda kan olabilir.

Diş macunu yeme isteği neden olur?​

Pika Sendromunun Sebepleri Vücutlarında bakır, demir, çinko gibi minerallerin ya da B1, B6 vitaminlerinin eksiklikleri bulunan çocuklarda önüne geçilemeyen toprak ya da kireç gibi yabancı maddeleri yeme, yalama isteği doğabilmektedir. Şu da bir gerçektir ki pika sendromunun sebebi henüz netleşmemiştir.
Sabun insanı zehirler mi?
Sabun, şampuan, elde bulaşık yıkama deterjanları (yağ çözücü içermeyen), pastel ve suluboyalar, deodorant, tebeşir, kozmetik amaçlı kullanılan makyaj malzemeleri ve kremler, nem alıcı gibi maddeler zehirli olmayan ya da ihmal edilebilir zehirlenme riski oluşturan maddelerden bazılarıdır.
KANSIZLIK VE GELİŞİM GERİLİĞİNE SEBEP OLUYOR Bunun dışında beslenme bozukluğu, bağırsaklarda oluşabilecek sorunlar, parazitler, karında oluşabilecek ip-kıl yumakları, boya yiyen çocuklarda kurşun birikimi, sindirim sistemi sorunları ortaya çıkabilir.
* Taş ve cam gibi sindirilemeyen sert maddelerin yutulması kabızlığa, sindirim sisteminde darlığa, hatta tıkanıklığa ve yırtılmalara neden olabilir. * Toprak ve yenilen pis nesnelerden bulaşan bakteri ve parazitler; karaciğer ve böbreğe hasar verebilecek, tüm sistemi tutabilecek çok ciddi enfeksiyonlara yol açabilir.
Pika sendromu kimlerde görülür?
Halk arasında daha çok toprak yeme alışkanlığı olarak bilinen ve en sık çocuklarda görülen bir rahatsızlıktır. Pika sendromu çocukların hareketlerinden kolayca tespit edilebilecek bir tablodur. Ancak tanı konulabilmesi için çocuğun en az 2 yaşnda olması gerekmektedir.

Sıvı sabun içerse ne olur?​

Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Faruk Yorulmaz, yanlışlıkla sıvı temizlik maddesi içen kişilerin, yemek borusunda yanıklar oluştuğundan ve tedavi uzun sürdüğünden 20-40 yıl sonra yemek borusu kanseriyle karşılaşabildiklerini söyledi. Prof.

Bir insan diş macunu yerse ne olur?​

Yetişkinlerin macun veya gargaraları yutma ihtimalleri daha düşüktür. Yutulan küçük miktarlar ise herhangi bir soruna yol açmaz. Fazla miktarda yutulursa en sık rastlanılan durum mide bulantısı ve kusmadır. Piyasadaki diş macunlarının %95’inde florür bulunmaktadır.
Çocuk diş macunu yerse ne olur?
Çocukların dişlerini fırçalarken macunu yuttuğuna dikkati çeken Prof. Dr. Ahmet şunları kaydetti: “Bu çok sakıncalı. Kanserojen özelliklere sahip olan bu kimyasal madde çocuklarda zeka geriliğine yol açar.

Zehirlenme belirtileri nelerdir?​

Sindirim yoluyla gerçekleşen zehirlenmelerde genel olarak belirtiler, bulantı, kusma, karın ağrısı ve ishal şeklinde görülür. Toksik maddenin solunmasıyla oluşan zehirlenmelerde, nefes darlığı, baş ağrısı, cilt kızarıklığı, morarma ve baş dönmesi gibi semptomlar görülebilir.

Bebeğim toprak yedi bir şey olur mu?​

Yetişkinlerde ve gebelikte rastlanılan pika, çocuklarda özellikle 1-4 yaş arasında sık görülür. Bebek, ilk yaşında dünyayı tanımak adına her şeyi ağzına götürebilir ama bu geçici bir durumdur. Bu davranış, sonraki yaşlarda devam ederse pika hastalığı yönünden değerlendirilmelidir.
Toprak yersek ne olur?
Elazığ Fırat Üniversitesi Hastanesi Hemotoloji Uzmanı Dr. Burak Uz, ‘pika’ olarak adlandırılan, insanlarda toprak, kireç, cam, plastik gibi besin değeri olmayan yabancı madde yeme alışkanlığının daha çok demir eksikliğine bağlı kansızlık ile ortaya çıkan bir hastalık olduğunu söyledi.
 
Geri
Üst