Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Sabun terlemesi nasil onlenir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.237
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Sabun terlemesi nasıl önlenir?​

Terleme nasıl engelebilirim?
- Sabun eritirken bir kapak kullanın.
- Sabun eritirken %2 – 4 arasında su ilave edin.
- Sabun eritirken fazla ocak üzerinde bırakmayın ve kaynatmayın.
- Sabun tekrar tekrar eritmeyin, her iki eritmede biraz su ilave edin (%1 – 2 arasında).

Sabun neden çabuk biter?​

Bunlardan ilki köpük ve sabunun suda erimesidir. Doğal sabunlar suyla çok çabuk reaksiyona girerler. Bu nedenle doğal sabun diğer sabunlara göre çok daha çabuk biter. Çünkü kimyasal içerikli sabunların içerisine köpük arttırıcı kimyasal maddeler koyarlar.
Sabun yapımında kullanılan kostik nedir?
(100 gr zeytinyağı) x (0.1355) = (13.55 gr kostik) şeklinde olacaktır. Yağın tamamı sabunlaştırıldığı için de %0 kostik indirimi yani %0 superfat oranına sahip sabunlar elde edilmiş olunacaktır. Eğer kostik indirimi oranı %5 seçilirse, kostik miktarı olan 13.55 gr’dan %5 oranında düşülür ve 12.87 gr kostik kullanılır.
Sabun neden çatlar?
Pelte kuruduğunda çatlama meydana gelir. Bu nedenle çatlama oluşumu için sabuna su girişi, sabunda pelte oluşumu ve şişmesi, peltenin kuruması ve sabunda büzülme olmak üzere üç etken gereklidir. Pelteli sabun kuruduğunda, şişmiş sabun yeniden büzülür. Büzülen sabun bir yüzeye yapışır ve yüzeye baskı yapar.

Iyi bir sabun nasıl olmalı?​

Satın alacağımız sabunun doğal sabun olup olmadığını anlamanın en iyi yolu etiketinde şu içeriklerin yer alıyor olması: Su, doğal yağlar (badem, papatya, defne vb), Sodyum Hidroksit/Kostik (NaOH), tuz (NaCl) ve gliserin. Doğal sabun ile ilgili yaşanabilecek potansiyel sorun yüksek ph değerine sahip olması.

Sabunu ne Köpürtür?​

Biz mümkün olduğunda sabunlarımızda az kullanırız. Ama birçok üretici kostiği sabunda bolca kullanır. Çünkü sabunu köpürten kostiktir. Vatandaş bolca kostik basılmış, köpüren sabunu “˜İyi sabun` diye bilir.
Sabun yapımında tuz kullanılır mı?
Sabun dediğimiz ürün aslında en anlaşılır şekli ile; yağ asitlerinin, bazik bir madde olan kostik kullanılarak, ısının manüpilasyonu ile, reaksiyonun hızlandırılıp, tuza ve suya dönüşmesi olayıdır. Burada elde ettiğimiz “tuz” sabundur. Kimyasal olarak sabun aslında tuzdur. 100 kg meşe külünden 16 kg sabun çıkmaktadır.
 
Geri
Üst