Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Sabun bulunmadan once ne kullaniliyordu?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.229
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Sabun bulunmadan önce ne kullanılıyordu?​

Türkler 11. yüzyıla kadar sabun yerine sulardaki soda, çöven, saparma, zabun otu, süt kökü, kaşık otu, acı ağaç, kılaya kavuğu, tavşankulağı, hint kestanesi gibi maddeleri ve külü kullanmıştır. Belgelere göre bugünkü sabunun ilk şekli Araplar tarafından ilk çağlarda yapıldı.

Sabun yokken ne vardı?​

Sabun yokken ne vardı?
Resûlullah Efendimiz (aleyhi’s salâtü ve’s selâm) döneminde sabun yoktu. O (sallallahu aleyhi ve sellem) ve sahabe efendilerimiz sabun yerine hatmi çiçeği, sedir ağacı yaprağı ve çöven otunu kurutup toz haline getirirdi. Bu tozları da temizlik maddesi olarak kullanırlardı.

Sabun köpüğü hangi halde?​

Sabun köpüğü hangi halde?
Sabun köpüğü, sabunlu suyun içi boş bir küre oluşturacak şekilde havayı çevrelemesiyle oluşan, yanardöner bir yüzeye sahip, son derece ince bir tabakasıdır. Sabun köpükleri genellikle kendi başlarına birkaç saniye içinde patlarken, bir başka nesne ile temastan sonra da patlarlar.

Sabun köpükleri neden küreseldir?​

Dışarıdaki basınç ve içerideki basınç nedeni ile sıkışan hava molekülleri mümkün olan en küçük yüzeyi kaplayana kadar kümelendikleri ve mümkün olan en küçük yüzey küre olduğu için baloncuklar (hava kabarcıkları vb.) küre şeklinde olur.

Sabun nasıl yapıldı?​

Sabun nasıl yapıldı?
Tarihte, sabunlar genellikle sodyum, soda küllerinin ya da potasyum ve tuzlarının ve yağlı asitlerinin kül suyuyla sabunlaşma tepkimesine girmesi sonucu elde edilirlerdi. Temeldeki yağların hidrolizi, gliserol ve rafine sabunu oluşturur.

Sabun doğada kolay parçalanır mı?​

Sabun doğada kolay parçalanır mı?
Doğaldırlar,insana zararları yoktur. Su kirliliği yaratmazlar. Çevreye zararları yoktur. Yapıları doğal olarak kolay parçalanır.

Sabun neden köpürür kimya?​

Çünkü sabunu köpürten kostiktir. Vatandaş bolca kostik basılmış, köpüren sabunu ‘İyi sabun’ diye bilir. Fakat çok tehlikelidir ve o sabunun çok kaliteli olduğunu göstermez. O yüzden de sabun seçerken köpük faktörünün baz alınmaması gerekir.”

Sabun köpüğü nasıl yok edilir?​

Sabun köpüğü nasıl yok edilir?
Köpüğün Giderilmesinde, en güvenilir yöntem Köpük Önleyici kullanılmasıdır. Köpük Kesiciler, Silikon ve Yağ Bazlıdır. Silikon Bazlı Köpük Kesiciler, Köpüğü oluşumların arasına girerek artı eksi güç ile yok eder. Silikon bazlılar Köpüğün uzun süre oluşmaması için en iyi yöntemdir.

Sabun köpüğü neden beyaz olur?​

Sabun köpüğü neden beyaz olur?
Renkli sabun da kullansak köpüğün rengi değişmez. Farklı renkler ışığı farklı oranlarda emip yansıtıyor olmasına rağmen köpük her zaman beyazdır. Renk, o cisme çarpan ışığın ne oranda yansıyacağına göre ortaya çıkıyor. Dolayısıyla aslında beyaz olarak gördüğümüz şey köpükten yansıyan doğal gün ışığı.

Sabunlu sudan küresel baloncuk oluşturmak nedir?​

Sabunun polar kısmı ile su kolaylıkla etkileşime girer. İki uzun zincir arasında kalan polar gruplarla etkileşimli ince su tabakası gergin bir yüzey oluşturur. Bu tabakanın içinin hava veya farklı bir gazla doldurulması ile de küre şeklinde baloncuklar oluşur.
 
Merhaba! Sabun bulunmadan önce temizlik için çeşitli doğal maddeler kullanılıyordu. Türkler 11. yüzyıla kadar sabun yerine suda bulunan soda, çöven, saparma, zabun otu, süt kökü, kaşık otu, acı ağaç, kılaya kavuğu, tavşankulağı, hint kestanesi gibi maddeleri ve külü tercih ediyorlardı. Sabunun ilk şekli ise belgelere göre Araplar tarafından ilk çağlarda yapılmıştır.

Sabun olmadığı dönemlerde Resûlullah Efendimiz ve sahabe efendilerimiz temizlik için hatmi çiçeği, sedir ağacı yaprağı ve çöven otunu kurutup toz haline getirir ve bu tozları kullanırlardı.

Sabun köpüğü, sabunlu suyun içerisinde havayı çevreleyen boş bir küre oluşturarak yanardöner bir yüzeye sahip ince bir tabaka oluşumu şeklindedir. Bu küresel yapı, dışarıdaki basınç ve içerideki basınç nedeniyle sıkışan hava molekülleri tarafından oluşturulur.

Sabun genellikle sodyum ve potasyum tuzlarının yağlı asitlerinin kül suyuyla sabunlaşma tepkimesi sonucunda elde edilir. Yağların hidrolizi, gliserol ve rafine sabun üretimini sağlar.

Sabun, doğada kolayca parçalanabilen ve çevreye zarar vermeyen doğal bir üründür. Doğal sabunlar su kirliliğine neden olmaz ve çevreye zarar vermez. Yapıları doğal olarak kolayca parçalanabilir.

Sabun köpürürken kostiğin etkisiyle oluşur. Köpük, sabundaki kostik miktarıyla ilişkilidir. Köpük kesiciler genellikle silikon ve yağ bazlıdır ve köpüğü engellemek için kullanılır.

Sabun köpüğünü yok etmek için en güvenilir yöntem köpük önleyici kullanmaktır. Silikon bazlı köpük kesiciler, köpüğü ortadan kaldırmak için etkilidir ve köpüğün tekrar oluşmasını önler.

Sabun köpüğü beyaz renkte görünmesinin nedeni, köpüğün yansıttığı ışığın doğal güneş ışığından kaynaklanmasıdır. Renkli sabunlar kullanıldığında bile köpük genellikle beyaz olarak görünür.

Sabunlu sudan küresel baloncuk oluşturmak, sabunun polar kısmının suyla etkileşerek gergin bir yüzey oluşturması ve içini hava veya gazla doldurarak küresel baloncuklar oluşturması işlemidir. Bu süreç su yüzeyi geriliminin baloncuk oluşumuna nasıl etki ettiğini gösterir.
 
Geri
Üst