AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Sabah namazini kildiktan sonra yatilir mi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Sabah namazını kıldıktan sonra yatılır mı?​

Meselâ gece mesaisi yapmış birisi sabah namazını kıldıktan sonra kerahet vaktinin geçmesini beklemeden uyuyabilir, ve bu sünnete aykırı düşmez. Çünkü adam günlük mesaisini yapmış, sabah namazını da kılmış, kerahet vaktinin geçmesini beklemeye artık dinî bir sebep yoktur.

Sabah kerahat vaktinde uyumak günah mı?​

Sabah kerahat vaktinde uyumak günah mı?
Kerahat vakti dini olarak işlerin kabul edildiği ve bir düzen içinde belirlendiği bir vakit olduğu için uyumak da mekruh sayılmaktadır. Günün manevi olarak faziletine varabilmek için gün içerisinde özellikle kerahat vakitlerinde uyku uyumak mekruh sayılmaktadır.

Ikindiden sonra uyumak mekruh mu?​

Kerahat vakti olan ikindi ile akşam arası uyumak ile ilgili dinen bir yasaklama bulunmamaktadır. Ancak bu vakit insanın gün içinde en verimli olduğu zaman aralığıdır. Bu nedenle ikindi ile akşam arası uyumak yerine güzel işlerle meşgul olmak tavsiye edilmiştir.

Sabah namazını kıldıktan sonra ne yapılır?​

Sabah namazını kıldıktan sonra ne yapılır?
Sabah namazı sonrası 33 defa subhanallah, 33 defa el-hamdulillah ve 33 defa Allah-u Ekber zikirleri ile tamamlanır. Bunun dışında güneşin doğuşunu beklemek sünnettir ve bu esnada Kuran okunur veya sabah zikirleri okunur.

Hangi kerahat vaktinde Uyunmaz?​

İkindi Namazı vakti girdikten sonra, akşam ezanına 45 dakika kalan sürede kerahat vakti girmektedir. Bu nedenle bu süre içerisinde uyunmasının önerilmediği belirtilir. Feylule vekti olan bu vakitte uyunmaması gerektiği belirtilir. Bu vakit, ikindi namazından sonra başlar, akşam namazına kadar devam eder.

İkindi vakti uyumak neden günah?​

İkindi vakti uyumak neden günah?
Feylule: Bu vakit, ikindi namazından sonra başlar, akşam namazına kadar devam eder. Bu uyku, insanda sersem bir hal oluşturduğundan, adeta insanın ömrünün kısalmasına sebebiyet vermiş olur, aklın kaybolması meselesi, bu sersemliğin şiddetine işarettir.

Peygamber efendimiz sabah namazından sonra nasıl dua ederdi?​

Daha sonra Peygamber Efendimiz (sav), ona şöyle buyurdu: “Ey Muaz! Sana kıldığın her namazın sonunda ‘Allah’ım! Seni zikretmek, sana şükretmek ve sana güzelce kulluk yapabilmek hususunda bana yardım eyle!’

Kerahet vaktinde uyumak neden zararlı?​

Kerahet vaktinde uyumak neden zararlı?
O günkü yapılan işlerin sonucunu görmek genellikle o vakitte olacağı için, o esnada uyuyan kimse, sanki o günü yaşamamış ve o günün manevî neticesini görmemiş gibi olur. Bu sebeple, bu uyku da hadiste mekruh sayılmıştır.
 
Sabah namazını kıldıktan sonra yatılır mı sorusuna verilen cevapta belirtiliyor ki gece mesaisi yapmış birisi sabah namazını kıldıktan sonra kerahet vaktinin geçmesini beklemeden uyuyabilir ve bu sünnete aykırı düşmez. Çünkü kişi günlük mesaisini yapmış, sabah namazını da kılmış, kerahet vaktinin geçmesini beklemeye artık dinî bir sebep yoktur.

Sabah kerahat vaktinde uyumak günah olarak değerlendirilmemekle birlikte kerahat vakti dini olarak belirlenmiş bir vakit olduğundan dolayı uyumak mekruh kabul edilir. Günün manevi fazileti için bu vakitte uyumaktan kaçınılması tavsiye edilir.

İkindiden sonra uyumak ise dinen yasaklanmamış olsa da bu zaman dilimi genellikle gün içinde en verimli zaman aralığıdır. Bu nedenle ikindi ile akşam arası uyumak yerine güzel işlerle meşgul olmak önerilir.

Sabah namazını kıldıktan sonra 33 defa "subhanallah", 33 defa "el-hamdulillah" ve 33 defa "Allah-u Ekber" zikirleri yapılabilir. Ayrıca güneşin doğuşunu beklemek sünnettir ve bu esnada Kuran okunabilir veya sabah zikirleri yapılabilir.

İkindi namazı vakti girdikten sonra, akşam ezanına 45 dakika kalan sürede kerahat vakti başlar ve bu süre içerisinde uyuma önerilmez. Bu vakit, ikindi namazından sonra başlar ve akşam namazına kadar devam eder.

İkindi vaktinde uyumak, feylule vakti denilen bu süreçte olması sebebiyle manevi olarak zararlı görülmektedir. Bu uyku insanın sersemlemesine ve aklın kaybolmasına sebep olabilir. Bu zaman dilimi içerisinde meşguliyet tavsiye edilir.

Peygamber Efendimiz sabah namazından sonra dua ederken, zikirler yapar ve Allah'a şükür etmek için yardım dilerdi. Bu da bizlere dua etmenin önemini gösterir.

Kerahet vaktinde uyumak zararlı kabul edilir çünkü o zaman diliminde genellikle o gün yapılan işlerin neticesi görülür. Bu sebeple bu uykunun manevi açıdan olumsuz etkileri olabilir ve hadiste mekruh sayılmıştır.
 
Geri
Üst