Sabah namazindan kac dakika sonra uyunur?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
264.936
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38

Sabah namazından kaç dakika sonra uyunur?​

CEVAP: Güneş doğduktan, 50 dakikaya yani işrak vaktine kadar olan vakitte uyumak mekruhtur. Birkaç hadis-i şerif meali şöyledir: (Sabah namazından sonra, güneş doğana kadar uyumayın!) [Beyheki] (Sabahları uyuyan sırt ve bel ağrılarına müptela olur.)
Sabah namazını kılıp uyumak günah mı?
Uyumanın mekruh olduğu vakitlerde uyanık olmak, güzel şeylerle meşgul olmak sünnettir ve sevabı vardır. Ancak bu vakitlerde uyuyan kimse, bu sevaptan ve bereketten mahrum kalsa bile günah işlemiş olmaz. “Sabah namazından sonra uyumak rızka manidir.”

Sabah namazından sonra Uyunmaz mı?​

Peygamberimizin (sallallahu aleyhi ve sellem) uyku düzeni Sabah namazından sonra kerahat vakti olması sebebiyle yine uyumazmış – keza ikindi ile akşam arası da öyle-. Öğle namazından sonra ise kaylule yaparmış. Yani yarım saat, 1 saatlik dinlenme, uyku.
Sabah ne zaman Uyunmaz?
Sabah kerahat vakti: Güneş’in doğmaya başladığı saatten 45 dakika geçinceye kadar olan süredir. Öğle kerahat vakti: Öğlen namazına 45 dakika kalan zaman dilimine denilir. İkindi kerahat vakti: Akşam ezanından 45 dakika önce başlar ve Güneş batana kadar devam eder.

Hangi vakitte uyumak sünnettir?​

Kaylule: Bu uyku sünnettir. Kuşluk vaktinden başlar, öğleden biraz sonraya kadar devam eder. Yarım saat kaylule, iki saat gece uykusuna denktir. Bu uyku, teheccüd namazının rahatlıkla kılınmasına yardımcı olduğu gibi, insana kazandırdığı zindelik sayesinde çalışma enerjisini arttırır.
Hiç uyumadan sabah namazı kılınır mı?
Bir süre uyuduktan sonrasında kişi gece boyunca yani sabah namazı vaktinin gelmesine kadar bu namazı kılınabilir.

Dinimize göre hangi saatlerde uyunmaz?​

Dar vakitte neden uyunmaz?
Kerahat vakti dini olarak işlerin kabul edildiği ve bir düzen içinde belirlendiği bir vakit olduğu için uyumak da mekruh sayılmaktadır. Günün manevi olarak faziletine varabilmek için gün içerisinde özellikle kerahat vakitlerinde uyku uyumak mekruh sayılmaktadır.

Hangi vakitte uyumak iyi değil?​

İslam dininde bazı vakitlerde ibadet yapılması mekruh kabul edilmiştir. Bu vakitlerden birisi de ikindi ile akşam arası yer alan ikindi kerahet vaktidir. Ayrıca günün bazı vakitlerinde uyumak da hoş karşılanmamıştır.
Hiç uyumadan gece namazı kılınır mı?

Sabah kerahat vaktinde uyumak günah mı?​

Akşam ezanına yakın neden uyunmaz?
İkindi Namazı vakti girdikten sonra, akşam ezanına 45 dakika kalan sürede kerahat vakti girmektedir. Bu nedenle bu süre içerisinde uyunmasının önerilmediği belirtilir.
 
Geri
Üst